Rubež!
Spoštovani,
situacija je sledeča:
Banka je izdala izvršbo na celoten kredit (glavnico) za podjetje. Direktor, ki je solastnik podjetja, ter še en solastnik, v pogodbi jamčita s svojim premoženjem.
Danes so se oglasili rubežniki v podjetju in na obeh domačih naslovih lastnikov.
Ker smo v hudi stiski vas prosim za nasvet. Direktor NI lastnik stanovanja, kjer živi. Tudi njegova žena NI lastnica. Živijo v tastovi hiši. Kaj dejansko lashko rubežniki odnesejo in ali lahko zarubijo hišo, ki NI last direktorja. Ima pa tukaj stalno prebivališče.
Je kakšna rešitev???
Hvala.
Spoštovani!
V izvršilnem postopku bo upnik predlagal rubež na premoženje porokov, torej predmet izvršbe ne more biti nepremičnina, ki ni v njegovi lasti. Lahko pa izvršitelj zarubi premično premoženje, ki se nahaja v stanovanju, kjer ima stalno prebivališče porok, pri čemer imajo vse 3. osebe (vključno z ženo) pravico, da v izvršilnem postopku vložijo ugovor tretjega, v katerem dokumenitarno dokazujejo in zatrjujejo, da dolžnik ni lastnik (ali ni v celoti – za premične stvari je meja ½ ) lastnik zarubljenih stvari, zato je izvršba na zarubljenih stvareh nedopustna.
Lepo pozdravljeni!
Pozdravljeni!
Ker nikoli nisem imela opravka z rubežem,sem se obrnila tudi na forume in se ostavila tudi na vaši strani in bi vam rada zastavila nekaj vprašanj glede rubeža na premične stvari. Pred enim letom sem zaprla s.p ostal mi je dolg do banke ,ki mi je poslala rubeža. Pri prvem obisku so mi pustili obvestilo na vratih ,ker me ni bilo doma.Po kolikem času se spet vrnejo,kaj lahko zarubijo v stanovanju, ki ni moje ampak od mojega fanta v tem stanovanju ni nič mojega,ker sem se k njemu preselila brez vsega,razen prijavlena sem pri njemu.Kako dokazat oz.kaj storiti v tem primeru.
Hvala za odgovor!
lp
Pozdravljeni, imam podobni problem, sem dolžik banki zaradi kredita katerega nisem mogel plačevati eno leto, ker nisem imel službe z takim dohodkom, sedaj je prišel rubež. oziroma izvršitelj na naslov kjer živim, moram povedat da sedaj po ločitvi živim z drugo ženo in nisem lastnik ničesar kar je pri hiši ker je to ona že vse prej imela oziroma kupila in prigarala, je lastnica hiše in vseh premičnin pri hiši, ne glede na vse rubežnik rubi njej sedaj!! Ali ima pravico do tega? Ali ja kaka možnost ugovora na rubež?
Lp Toni
Odgovor:
Spoštovani, najprej morate seveda na drugem naslovu prijaviti stalno prebivališče. Rok, v katerem izvršitelj ponovno opravi rubež premičnih stvari, ni nikjer določen, vezan je na predlog upnika in plačilo varščine v izvršilnem postopku. V kolikor bi dejansko zarubili kak predmet, ki je v lasti vašega partnerja, lahko takoj po rubežu vloži pravno sredstvo, ki se imenuje »ugovor tretjega«, s katerim dokazuje (mora dokazati – z računom, potrdilom o plačilu ipd.), da so zarubljene premičnine v njegovi lasti, zaradi česar izvršba nanje ni mogoča.
Lepo pozdravljeni!
Spoštovani,
nemudoma morate vložiti pravno sredstvo, ki se imenuje »ugovor tretjega« in v katerem morate dokazati, da so zarubljene stvari v lasti vaše druge žene. Za sestavo le-tega se obrnite na odvetnika, ki vam bo pojasnil podrobnosti in pravilno sestavil vlogo za sodišče.
Lepo pozdravljeni!
Pozdravljeni
Zanima me kako je z rubljenejem premičnin ko gre za dva gospodinjstva v hiši – ali lahko rubijo lastniku, ki ima eno gospodinjstvo. Ali je potrebno dokazovat, ker nikjer ni zapisano kaj spada pod katero gospodinjstvo in tudi ni drugače ločeno kot pač sobe v hiši.
Hvala za odgovor
Spoštovani,
v kolikor se v izvršilnem postopku zarubijo stvari, ki niso v lasti dolžnika, temveč tretje osebe, mora ta oseba v izvršilnem postopku podati ugovor tretjega, kjer zatrjuje in dokazuje, da je izvršba na določene stvari(ki so v njeni lasti) nedopustna.
Lep pozdrav!
Pozdravljeni,
če prav razumem – rubež lahko pride v stanovanje, kjer ima dolžnik prijavljeno stalno prebivališče. Kaj če ne stanuje tu, ampak ima drugje začasno bivališče? Z možem sva ločena in se je odselil, vendar ima še vedno na tem naslovu prijavljeno stalno bivališče.
Zanima me še “ugovor tretjega”. Ali rubežnik vseeno lahko pobere premične stvari in kako potem dokazujem, da so moja last? Za vsak predmet že nimam več računa.
Spoštovani,
v kolikor ima vaš bivši mož dolgove ter izvršilne postopke, za katere veste, vam svetujem, da na upravni enoti sprožite postopek ugotavljanja stalnega prebivališča za vašega moža z utemeljitvijo, da vaš mož na naslovu, kjer živite, ne živi ter tudi nima več svojih stvari. Obenem v primeru, da na vaš naslov prejmete karkoli v zvezi z izvršbo, to sporočite tudi sodišču/izvršitelju. Izvršitelj sicer lahko opravlja rubež premičnih stvari kjerkoli, kjer se nahajajo dolžnikove stvari.
V primeru vlaganja ugovora tretjega boste morali na tak ali drugačen način dokazovati in dokazati, da rubež na določene stvari ni dopusten, saj so v vaši izključni lasti.
Lep pozdrav!
Po vašem nasvetu sem vložila ugovor tretjega. Sestavila sme ga sama in v njem kratko opisala situacijo. Poslala sem po pošti na okrajno sodišče, pripisala številko spisa in pač vse kar se mi je zdelo nujno za evidenco. Obvestili so me o plačilu takse v višini 15 e na vsak ugovor. Naknadno so me obvestili da je upnik preložil obveznosti do dolžnika za čas 1 leta. Rubežnik pa mi je po e pošti poslal enako obvestilo, saj sem napisala razlago tudi njemu. Pomoč z možnostjo prijave bivališča in bivanja sem omogočila namreč znancu, ki se je prav tako neugodno zapletel z s.p jem in dolguje zaradi brezposelnosti in neplačilne politike. Zato je sp tudi zaprl. Znanca sem usmerila da se obrne po pomoč na CSD pravno službo, prvo socialno pomoč.
Sicer pa priporočam da si vsak prebere zakon o rubljenju ipd. na spletu.
Se pa da z rubežnikom dogovoriti za plačilo po obrokih. Po enem plačilu se ne oglasijo približno mesec in pol. V informacijo.
kaj lahko moj tast naredi? njegov polnoletni sin živi pri njem in je dolžen nekaj tisoč evrov prišli so rubežnik in dva policaja in so jim dali eno uro da skupaj spravijo prvi obrok dolga ker ni hotel dati tast premičnin ki so njegove od sina ni nič ker je nezaposlen in nima nobene premičnine po domače rečeno še gate so od očeta. kaj lahko stori poleg tega da ga vrže ven, ali ga sploh lahko odjavi iz stalnega prebivališča če se sin ne prijavi nikamor.ali lahko fant razglasi tudi osebni bankrot, saj je nepridiprav in ga nihče noče zaposlit
Spoštovani!
vaš tast lahko v primeru, da po zakonu njegovega polnoletnega sina ni več dolžan preživljati, s tožbo in posledično izvršbo izseli svojega sina iz svojega stanovanja, prav tako ga lahko tudi odjavi iz evidence stalnih prebivališč z obrazložitvijo, da kot lastnik stanovanja ne daje soglasja svojemu sinu za prijavo stalnega prebivališča na tem naslovu. V kolikor bi še prišli izvršitelj in njegovi pomočniki zarubiti premične stvari, naj v izvršilnem postopku (podatke dobi pri izvršitelju) vloži ugovor tretjega, v katerem napiše in dokaže, da so premične stvari v njegovem stanovanju izključno njegova last, zaradi česar je izvršba na te premičnine nedopustna.
S spoštovanjem!
Pozdravljeni!
Imam velike dolgove zaradi lesingov in sedaj prihajajo izvršitelji rubit. Če imam stalni naslov pri starših in urejeno ločeno gospodinjstvo mi lahko rubijo samo v prostoru ki ga uporabljam? Zraven hiše imamo ločen objekt, in v tisem prostoru sedaj bivam. Imam tudi najemno pogodbo s starši. Uporabljam pa samo kopalnico v njuni hiši.
Spoštovani!
V kolikor bivate v ločenem objektu in imate prijavljeno samostojno gospodinjstvo vam bodo rubili v teh prostorih – seveda pa boste morali to dokazovati v izvršilnem postopku (predložiti kopijo najemne pogodbe in ostale dokaze).Verjetno je, da bodo upniki v primeru, če imate v najemni pogodbi določeno obveznost plačila najemnine, izvršbo predlagali z zasegom te najemnine, ki naj bi jo plačevali staršem, zato predlagam, da podpišete rajši pogodbo o brezplačni rabi. Poiščite pomoč odvetnika po lastni izbiri, v kolikor ne bi znali tega narediti sami.
Lep pozdrav!
[hr]
Pozdravljeni..
Imam problem z rubežom kateri mi bo vsaki čas potrkal na vrata in sicer imam s.p. in podjetje je na drugem naslovu kot prebivališče. Moje stano prebivališče je pri starših . Po telefonu me je rubež obvestil da bo prišel rubit na naslov stalnega bivališča ne pa na naslov podjetja katerega sem lastnik. ali v tem primeru lahko rubi na obeh naslovih ali pa samo na naslovu stalnega bivališča, ker me to malo moti da ne rubi samo na podjetju katero je dejansko v dolgu do dobavitelja.
Že v naprej se Vam zahvaljujem za odgovor .
Spoštovani!
Glede na to, da že v skladu z Zakonom o gospodarskih družbah podjetnik posameznik za obveznosti odgovarja z vsem svojim premoženjem, se lahko rubež opravi tudi na naslovu kjer imate prijavljeno stalno prebivališče (poleg rubeža na naslovu, kjer opravljate dejavnost).
S spoštovanjem!
Pozdravljni
Mene pa zanima, če je možna poravnava osebno rubeža?
Namreč moj mož(on plačuje vse položnice) ni plačal treh položnic časupisu delo in sedaj mi je prišla pošta iz sodišča o rubežu?
Ker nikoli nism imela nobenih dolgov, nevvem kaj moram narediti….
A lahko samam poravnam, ali moram počakat da mi sodišče rubiz iz računa?????
Spoštovani
Sem na socialni podpori, v najemničkem stanovanju in sem dobila odobreno subvencijo stanarine. Vse lepo in prav ampak, ko je bila subvencija nakazana, mi je banka nakazala denar na izvršbo, ki je seveda imam. Den. soc. pomoči imam 261e, in mi subvencija dejansko pomeni plačilo najemnime, ker brez nje ne zmorem stroškov. ZANIME ME, ALI JE TO PO ZAKONU. DA JO BANKA VZAME.
Prosim za odgovor
Spoštovani!
Predlagamo, da se o možnosti poplačila dolga pogovorite z upnikom, saj lahko tudi v primeru, da vi svoj dolg plačate, pride zaradi nepravočasnega posredovanja upnika, še do rubeža in boste tako dolg plačali dvakrat in imeli dodatne stroške zaradi vrnitve preveč plačanega dolga.
V kolikor boste dolg plačali, potrdilo o plačilu dolga takoj posredujte sodišču in predlagajte, naj postopek ustavi.
S spoštovanjem!
Spoštovani!
V 101. Členu Zakona o izvršbi in zavarovanju so našteti prejemki, ki so izvzeti iz izvršbe. Med socialnimi transferji so iz izvršbe izvzeti le (navajamo): prejemki iz naslova denarne socialne pomoči po zakonu, ki ureja socialno varstvo; prejemki iz naslova starševskega dodatka, pomoči ob rojstvu otroka, otroškega dodatka, dodatka za veliko družino in dodatka za nego otroka; prejemki iz naslova štipendije in pomoči učencem in študentom ipd. Prejemki iz naslova subvencionirane najemnine se med njimi žal ne nahajajo. Čeprav je jasno, da gre za socialni transfer, Zakon o izvršbi in zavarovanju natančno našteva prejemke, ki so izvzeti iz izvršbe in jih ne navaja kot omejitev v sklopu socialnih transferjev. V skladu z navedenim vam torej banka lahko poseže tudi na subvencijo najemnine. Sicer tudi mi menimo, da je bil namen zakonodajalca tak, da je subvencija izvzeta iz izvršbe, vendar pa zakon tega na žalost izrecno ne določa.
S spoštovanjem!
mene pa zanima ali lahko rubežniki hodijo po celi hiši če imaš v hiši samo sobo v najemu???oz. ali lahko rubijo samo v moji sobi(imamo najemno pogodbo) ali lahko rubijo po celi hiši,ki sploh ni moja???hvala za hiter odgovor, ker mojega najemika skrbi,da ne bi kaj njemu odnesli!!!
Spoštovani!
Tudi, če bi rubežnik rubil po celotni hiši, ima vaš najemodajalec na voljo pravno sredstvo – ugovor tretjega, v katerem lahko za verjetno izkaže, da ima na predmetu izvršbe pravico, ki preprečuje izvršbo, in v njem zahteva, naj sodišče izvršbo na ta predmet izreče za nedopustno.
Predlagamo tudi, da ste pri samem rubežu navzoči in izvršitelju pokažete najemno pogodbo, v kateri je določeno, da imate na voljo le eno sobo.
S spoštovanjem!
L.P.
Iz mladosti imam veliko dolgov….stalno prebivalisce sem imel pri starsih, tam pa so hodili rubezniki rubiti premicnine, sedaj pa sem stalno prebivalisve spremenil v švico ter se zacasno (1 leto) prijavil k starsem v slovenijo, zdaj pa so mi ponovno poslali na naslov od starsev da bodo spet rubili….mene zanima ali lahko rubijo na naslovu kjer imam samo zacasno prebivalisce stalno pa v tujini.
Ali je potrebno da tudi zacasno prebivalisce odjavim iz slovenije?
hvala
Zdravo mene pa to zanima jaz sem se od stalnega prebivališča odjavil, kjer sem živel z mamo, ker tam ne živim već. Sedaj sem prijavljen na CSD, tam imam stalni naslov. Zanima me pa, če lahko rubež še zmeraj na mojem prejšnjem naslovu rubi, čeprav nisem večtam prijavljen.
LP
Forum je zaprt za komentiranje.