Rubež!
Spoštovani!
Rubijo lahko tudi na naslovu, kjer imate začasno prebivališče, vendar imajo vaši starši v primeru, da rubežnik zarubi stvari, ki so v njihovi lasti, na voljo pravno sredstvo tkim. »ugovor tretjega«. Dokler boste imeli v Sloveniji prijavljeno začasno/stalno prebivališče bodo rubili na tem naslovu.
S spoštovanjem!
Spoštovani!
Če ste stalno prebivališče tam odjavili, vam tam ne morejo več rubiti.
S spoštovanjem!
V kolikor vem otroški dodatki, ne izostanejo iz rubeža. Nam so v lanskem letu zaradi dolga tako vzeli dodatek za veliko družino, ker naj bi bil za preživetje potreben le osnovni dodatek. Tako smo ostali brez tega. V banki so mi tako povedali, da mi pač dvojno ne morejo izplačati. Če to ni točno, kako naj povrnem ta znesek?
Spoštovani,
z bratom sva solastnika hiše (jaz sem četrtinski lastnik) in zaradi njegovih neplačanih dolgov je prejel obvestilo o rubežu in zapisu plombe v zemljiško knjigo, denarja za poplačilo pa nima. Zanima me, ali lahko dajo hišo na dražbo, če obstaja solastnik? Kaj nas čaka oz. kakšen je postopek?
Najlepša hvala že vnaprej, lep pozdrav, S.
Spoštovani!
V skladu s 101. členom Zakona o izvršbi in zavarovanju je dodatek za veliko družino izzvzet iz izvršbe. Vendar pa je pri tem potrebno upoštevati še določilo 137. člena ZIZ, ki določa, da na denarna sredstva, ki jih ima dolžnik pri organizaciji za plačilni promet iz naslova prejemkov, ki so izvzeti iz izvršbe (101. člen), oziroma je izvršba nanje omejena (102. člen) ni mogoče seči z izvršbo, kolikor gre za prejemke, nakazane za tekoči mesec, oziroma je mogoče seči le z upoštevanjem omejitev za tekoči mesec. V primeru, da bi tako dodatek za veliko družino na banki nedvignjen ostal več kot en mesec od dneva nakazila, lahko banka tega v skladu z zakonom zarubi.
S spoštovanjem!
Spoštovani!
Izvršba na nepremičnino se opravi z zaznambo sklepa o izvršbi v zemljiški knjigi, z ugotovitvijo vrednosti nepremičnine, s prodajo nepremičnine in s poplačilom upnikov iz zneska, dobljenega s prodajo.
Na dražbi lahko prodajajo le bratov solastniški delež in ne celotne hiše.
Po izdaji sklepa o ugotovitvi vrednosti nepremičnine izda sodišče odredbo o prodaji nepremičnine; v njej določi način in pogoje za prodajo ter čas in kraj prodaje, če naj bo nepremičnina prodana na dražbi. Prodaja nepremičnine se opravi po pravnomočnosti sklepa o izvršbi in po pravnomočnosti sklepa o ugotovitvi vrednosti nepremičnine.
Glede na to, da ste solastnica nepremičnine imate zakonito predkupno pravico, kar pomeni, da imate na nepremičnini, ki je predmet izvršbe, prednost pred najugodnejšim ponudnikom, če takoj po končani dražbi izjavite, da kupujete nepremičnino pod enakimi pogoji. Predlagamo torej, da se dražbe udeležite in v primeru, da se pojavi kupec odkupite delež brata in tako rešite nepremičnino.
Predlagamo, da v primeru predlagane prodaje obiščete strokovnjaka/odvetnika, ki vam bo svetoval kako postopati na dražbi.
S spoštovanjem!
Spoštovani! Živim z otrokom v hiši od staršev in imam ločeno gospodinjstvo,stanovanje . Zanima me kako se lahko zaščitim če imajo starši ali eden od njih ki so lastniki hiše rubež. Kaj moram narediti da nebi imeli problemov? Na občini imajo zapisano da živim v ločenem gospodinjstvu. Hvala Lp
Spoštovani,
Predlagamo, da v takem primeru rubežniku pojasnite, da ste v ločenem gospodinjstvu (mu morda pokažete tudi potrdilo) in, da so vse stvari v tem stanovanju vaše. Kolikor bi vseeno kaj zarubili, pa imate na voljo pravno sredstvo – ugovor tretjega.
S spoštovanjem!
Spoštovani!
Mož je imel prijavljen s.p., katerega je tudi zaprl. Ostal je neporavnan dolg v znesku 7.500 eur do upnika.
Oba z upnikom sta delala na istem projektu. Denarja takrat ni dobil nihče od njiju izplačan. Vseeno ima upnik papirje s katerim moža toži za le-ta znesek. Dolga zgodba. Z izvršiteljem smo se dogovorili za obročna odplačila, kolikor pač lahko dava in sva nakazovala mesečno oz. vsak drugi mesec. Med tem časom 3x je že prihajal tudi na dom in puščal obvestila da drugič pridejo s policisti rubit. Seveda, košta tudi njegov vsakokratni prihod. Zdaj sva zopet dobila pošto ampak s sodišča in sicer sklep, da bi se nadaljevalo z novim izvršilnim sredstvom in sicer izvržbo na nepremičnino, ker upnik prosi za razrešitev le tega. Priložili so javni vpogled v podatke o nepremičnini, kjer seveda piše da je lastnik mož. Stanovanje je pod hipoteko.
Pisala sva izvršitelju, da nama sporočil kolikšen znesek je še preostal za poplačilo le-tega dolga. Nimam še odgovora. Kaj narediti v primeru, da ne bova mogla takoj poplačati dolga. Prosim za pomoč.
Hvala.
Spoštovani,
predlagamo, da upniku še naprej vsak mesec plačujete kolikor pač zmorete in ga prosite za odlog izvršbe.
S spoštovanjem!
Pozdravljeni!
Dolžnik je vnukinja, ki ne živi več na tem naslovu je pa še vedno prijavljen odselila se je v tujino.
Kako v “ugovoru tretjega” dokazovat lastništvo, če ni več računa. naprimer; 15 let stara sedežna, ki je bila kupljena ko je bila vnukinja stara 10 let. Ali pa Hi-Fi komponente, katere je sin kupil rabljene.
Lep pozdrav, … M
Pozdravljeni!
Moja situacija je naslednja: V začetku prejšnjega leta sem se vpisal na poklicno šolo, vplačal vpis in 1.obrok šolnine, vendar je vmes prišla ločitev mojih staršev in selitev, tako da mi finančno ni zneslo da bi se šolal in hkrati pomagal materi pri selitvi (nakup pohištva…). Zavedam se, da bi se moral takoj izpisati iz šole, vendar mi je prav prišlo da sem obdržal status (zavarovanje, denarne pomoči oziroma olajšave…). Sedaj pa mi grozi rubež. Kaj lahko storim, da se izognem plačilu, je kakšna možnost, da sem oproščen plačila šolnine (nimam opravljenega nobenega izpita, denarno še vedno pomagam materi, zaradi njene nizke plače, vzdrževanja stanovanja in poleg mene še dveh otrok)..?
Hvala za Vaš odgovor!
Spoštovani,
Kdor verjetno izkaže, da ima na predmetu izvršbe pravico, ki preprečuje izvršbo, lahko vloži ugovor zoper sklep o izvršbi in v njem zahteva, naj sodišče izvršbo na ta predmet izreče za nedopustno. Menimo, da je verjetno izkazano tudi, če navedete, da je bila sedežna garnitura kupljena v času, ko je imela vnukinja 10 let in je tako nemogoče, da bi jo kupila sama. Morda bi bilo smiselno, da navedete kakšno pričo.
S spoštovanjem!
Spoštovani,
predlagamo, da navedeno pojasnite upniku ter se z njim poskusite nekako dogovoriti, z razlogi, ki jih navajate bi lahko namreč zaprosili za odpis/odlog dolga.
S spoštovanjem!
Pozdravljeni!
Prosim za pomoč,kako naj ukrepam v mojem primeru.
Leta2008 je mož vzel hipotekarno posojilo.Jaz kot žena sem šla za poroka na skupni hiši,ki pa je bila takrat vpisana še na moje ime.L.2008 sva uredila solastništvo,tako,da je hiša vpisana na oba vsak do ene polovice.Leta 2010 sva se razvezala.Zaradi groženj sinu (ki si je takrat ravno naredil stanovanje v mansardi,da ga bo vrgel na cesto)sem sinu napisala pol mojega deleža.,da sem ga zaščitila.Lani jeseni sem dobila od banke opomine,da se posojilo ne plačuje.Potem letos ni bilo nobenih obvestil pa sem mislila,da je moj bivši mož to poravnal.Pa ni.Enkrat sem poklicala v banko,da malo povprašam če je vse uredu,pa so mi povedali,da je kredit zaradi neplačevanja že zapadel v plačilo.Jaz denarja za poplačilo nimam.Gre za cca 30.000eur.Zanima me kaj mi sledi,kot poroku.Ali obstaja kakšna variata,da rešimo hišo pred prodajo?Če na kakšen način?Ali je moj mož prvi dolžen poplačat posojilo ,sredstva za plačilo ima.Ker on ima plačo (ima s.p.),vendar s tem neplačevanjem kredita nagaja meni.Ali imam pri prodaji hiše (rubež) jaz ali kdo od mojih dveh sinov predkupno pravico?
V pričakovanju odgovora se vam najlepše zahvaljujem in vas lepo pozdravljam
Preverite če upnik ali izvršitelj ni prekoračil zakonskega 3 mesečnega roka!
Spoštovani,
Porok odgovarja za izpolnitev cele obveznosti, za katero je prevzel poroštvo, če njegova odgovornost ni omejena na kakšen njen del ali kako drugače vezana na lažje pogoje.
Od poroka se sme zahtevati izpolnitev obveznosti šele potem, ko je glavni dolžnik ne izpolni v roku, ki je določen v pisni zahtevi (subsidiarno poroštvo). Vendar lahko upnik zahteva od poroka izpolnitev obveznosti, čeprav je ni prej zahteval od glavnega dolžnika, če je očitno, da iz sredstev glavnega dolžnika ni mogoče doseči njene izpolnitve ali če je glavni dolžnik prišel v stečaj.
Če se je porok zavezal kot porok in plačnik, kot je navadno v primerih kot je vaš, odgovarja upniku kot glavni dolžnik za celo obveznost in lahko upnik zahteva njeno izpolnitev bodisi od glavnega dolžnika bodisi od poroka, ali pa od obeh hkrati (solidarno poroštvo).
Predkupno pravico ima vaš sin kot solastnik, vi kot dolžnica na dražbi ne morete sodelovati.
S spoštovanjem!
Pozdravljeni
Pri nas pa imamo sledečo težavo:
pred dvema letoma se je oseba (ki je bila na našem naslovu prijavljena) odselila nam neznano kam. Pred enim letom smo na UE sprožili postopek ugotavljanja stalnega prebivališča vendar v tem času smo samo dobili obvestilo da so sprožili iskanje. Pred dnevi pa se je pred vrati pojavil rubežnik, ki je iskal to osebo ker je še vedno prijavljena na našem naslovu. Zanima me kaj še lahko storimo, da ta oseba nebi bila več prijavljena na našem naslovu oziroma kaj storiti ko naslednjič pride rubežnik.
Hvala lep pozdrav
Pozdravljeni zanima me nekaj stvari v mladosti sem si nabtal precej dolgov durs in sem nepremičnine prepisal na ženo nisem jih pa še zemljiško overil oziroma podal vlogo tako da imam samo overjeno kupoprodajno pogodbo zanima me naslednje
koliko časa je lahko brez zemljiško knjižnega dovolila ?
ali jo jaz lahko preporodam naprej brez zemljiškega lista na moje ime ?
in če bi slučajno žena zašla v dolgove in je lastnica sam v zemljiški knjigi uradno na poghodbi sem jaz
ali lahko kako rubijo te njene ex nepremičnine hvala
Spoštovani,
predlagamo, da na UE pošljete urgenco v kateri jih zaprosite naj nemudoma izpeljejo postopek, saj imate zaradi tega številne nevšečnosti – rubežnike.
S spoštovanjem!
Spoštovani,
dokler ne boste razpolagali z overjenim ZK dovolilom, vpisa v ZK in prodaje ne boste mogli izvesti.
Nepremičnino lahko rubijo, zato vam predlagamo, da v ZK vpišete zaznambo vrstnega reda.
S spoštovanjem!
Pozdravljeni,
Prosim za nasvet v zelo zapletenem primeru. Namrec mojo prijateljico so njeni starsi zaradi rubeza izpisali iz stalnega naslova da jim ne bi prisli rubit na dom. trenutno se se sola. Za socialno pomoc ne more zaprositi zaradi statusa dijaka. Ker nima nobenega socialnega prejemka se ne more prijaviti na CSD. Na noben drug naslov (ce bi najela stanovanje)pa tudi ne ker je bojazen da ji bodo rubili. Kaksne so njene moznosti da se kjerkoli prijavi ker je tudi financno zelo slaba. Nekaj casa ji ze jaz nudim streho nad glavo ampak je cas da se preseli tako da me zanima ce obstaja resitev za ta primer ker kakor jaz razumem bo morala placati se kazen ce jo policija preveri in ugotovi da je brez stalnega naslova tega pa si res ne more privosciti v tej situacii. Prosim za pomoc. Hvala, lp
Spoštovani,
predlagamo, da odide na CSD in pojasni svojo situacijo.
S spoštovanjem!
Pozdravljeni!
Fant ima izvršbe, tudi sedijo mu na računu, vendar mu sedaj jaz pomagam urejat situacijo. Dosegla sva obročno odplačilo pri večini, razen pri izvšbah na CURSih, oz. vsaj ne pri vseh.
Sedaj zaradi določene situacije v tujini potrebujeva potrdilo o skupnem gospodinjstvu, ki zahteva skupno stalno bivališče. Ali lahko na podlagi tega v primeru rubeža (čeprav se trudiva, da do tega ne bi prišlo), rubijo tudi mojo lastnino, ki se nahaja v najinem skupnem bivališču? Ali obstaja možnost popisa lastnine preden se uradno preseliva skupaj, kjer bi se on izjavil, da ni lastnik ničesar, razen osnovnih potrebščin (oblačila, telefon,..)?
Hvala in LP
Forum je zaprt za komentiranje.