Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Rubež!

Rubež!

Spoštovani,

V skladu z določbo prvega odstavka v času vložitve predloga veljavnega 13. člena Zakona o sodnih taksah (v nadaljevanju ZST-1) učinkuje sklep o oprostitvi plačila sodnih taks od dne, ko je pri sodišču vložen predlog za oprostitev, in velja za vse vloge in dejanja, za katere po 5. členu tega zakona nastane obveznost tega dne ali pozneje. Na podlagi 9. točke prvega odstavka 5. člena ZST-1 nastane taksna obveznost za takso v zapuščinskem postopku takrat, ko je bila zapuščinska obravnava končana. Predlog je torej potrebno vložiti ob koncu zapuščinske obravnave ali pa v 8 dnevnem roku, ki je predviden za ugovor zoper plačilni nalog za plačilo sodne takse.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Pozdravljeni,

Zanima me ali lahko rubijo bancni racun ki ga imam v tujini?Zivim in delam v avstriji, porocen sem z avstrijsko drzavljanko imam na sebe prijavljen avto v avstriji.Kaksne pravne posledice me lahko doletijo glede na to da imam izvrzbo na nepremicnino v sloveniji?
Zelo lepo se zahvaljujem za vas odgovor!

Spoštovani,

v takem primeru bi moral upnik sprožiti postopek čezmejne izvršbe, da bi se izvršba nanašala tudi na vaše premoženje v Avstriji.

Upnik mora predlagati prodajo vaše nepremičnine v Sloveniji, kolikor dolga ne boste poravnali.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Pozdravljeni,

Ob vasem odgovoru se mi porajajo nova vprasanja.Recimo da upnik s prodajo stanovanja ne doseze poplacilo celotnega dolga ki me bremeni in upnik sprozi cezmejno izvrsbo,ali mi lahko zarubijo avto katerega imam v avstriji na leasing dejansko jaz nisem lastnik te premicnine temvec le ekonomski uporabnik?Ali lahko bremenijo premozenje moje zene?Do kaksnega zneska mi lahko lahko bremenijo bancni racun v avstriji?Kje vloziti osebni stecaj v sloveniji ali avstriji?Resitve???
Iskreno se vam zahvaljujem za odgovore.

Spoštovani,

“Morda bi bilo smiselno, da z vašim fantom skleneta pogodbo o brezplačni rabi stanovanja (če je stanovanje vaše), v kateri natančno navedite vse stvari v stanovanju, ki so v lasti vas ali koga drugega. Možno je, da bo rubežnik navedeno upošteval, čeprav k temu ni zakonsko zavezan.”

zanima me, če more ta pogodba bit overjena pri notarju ali kje drugje?

Hvala.

Spoštovani,

v tem primeru je potrebno poznati tudi zakonodajo Republike Avstrije, ki pa je mi ne poznamo, zato vam na vprašanja ne moremo odgovoriti.
Sodišče v Republiki Sloveniji je pristojno za vodenje postopka osebnega stečaja proti potrošniku, ki nima niti stalnega niti začasnega prebivališča v Republiki Sloveniji, če v Republiki Sloveniji prejema plačo ali druge stalne prejemke ali če je njegovo premoženje v Republiki Sloveniji. Glede na to, da imate v RS nepremičnino, bi torej v RS lahko vložili predlog za začetek postopka osebnega stečaja.

S spoštovanjem!

Spoštovani,

dovolj je, če pogodbo overite na upravni enoti.

S spoštovanjem!

Spoštovani,

hvala za hiter odgovor.

Me pa še to zanima: ali za dokazilo o lastništvu velja račun, ki ga dobimo ob nakupu ali more na računu pisat moje ime in priimek?

Lep pozdrav!

Spoštovani,

bolje je, če sta na računu navedena vaš ime in priimek.

S spoštovanjem!

Pozdravljeni ,mene pa zanima naslednje .16.4.2014 sem dobila sklep o izvržbi naveden je bil tudi rubežnik .27.5.2014 pa je prišel sklep ,da se izvržbo ustavi , sem bresposelna ,samohranilka najemnica privat stanovanja .Sedaj me pa zanima kako,da mi je na vrata prišel rubežnik poslikal 20 let staro pohištvo u bistvo vse kar imam je staro cirka 20 let ,ker nimam dobenega premoženja me zanima kaj od tega mi lahko sploh odpelje.dal mi je cel kup položnic in rekel da morem v dveh dneh nakazat neki znesek ,če ne mi bojo odpelaji komplet use skratka spraznili stanovanje .Prosim za čim hitrejši odgovor .Lp

Spoštovani,

Predmet izvršbe niso:

1. obleka, obutev, perilo in drugi predmeti za osebno rabo ter posteljnina, posoda, pohištvo, štedilnik, hladilnik, pralni stroj in druge za gospodinjstvo potrebne stvari, kolikor je vse to nujno potrebno dolžniku in članom njegovega gospodinjstva;

2. hrana in kurjava, potrebni dolžniku in članom njegovega gospodinjstva za šest mesecev;

3. delovna in plemenska živina, kmetijski stroji in druge delovne priprave, ki so dolžniku kmetu nujni za kmetijsko dejavnost, ter seme za uporabo na njegovem gospodarstvu in krma za živino za štiri mesece;

4. predmeti, ki so dolžniku, ki opravlja javno službo ali znanstveno, umetniško ali drugo delo kot poklic, nujno potrebni za opravljanje njegovega dela;

5. gotovina dolžnika, ki ima stalne mesečne prejemke, do mesečnega zneska, ki je po zakonu izvzet iz izvršbe, v sorazmerju s časom do naslednjih prejemkov;

6. redi, medalje, vojne spomenice in druga odličja in priznanja, poročni prstan, osebna pisma, rokopisi in drugi osebni dolžnikovi spisi ter slike oziroma fotografije družinskih članov;

7. pripomočki, ki so bili dani invalidu ali drugi osebi s telesnimi hibami na podlagi predpisa, ali si jih je sam nabavil, in so nujni za opravljanje njegovih življenjskih funkcij.

S spoštovanjem!

Pozdravljeni,

Rada bi vedela po kolikšnem času zastara izvršba? Imam namreč dolžnika, ki se mi spretno izmika že 2 leti.

Hvala za odgovor in lep pozdrav,
Suzana

Spoštovani,

Judikatna terjatev (terjatev, ugotovljena s pravnomočnim sklepom o izvršbi na podlagi verodostojne listine) zastara v 10 letih od njenega nastanka. V tem času pretrga zastaranje vsako upnikovo dejanje pred sodiščem, zaradi česar začne zastaranje teči znova.

S spoštovanjem!

Zdravo zanima me ena stvar.. in sicer imam hipotekarni kredit na stanovanju.. in ipred leti sem imel nek pretep in sicer povzročitev hudih telesnih poškodb.. in me ta tip toži zanima me če mi lahko vzamejo stanovanje glede na to da je pod hipoteko? Ali bom imel izvršbo na plačo oz kakšne bodo posledice? Hvala za odg

Spoštovani,

upnik lahko predlaga izvršbo na nepremičnine in posledično prodajo teh, četudi so te že obremenjene s hipoteko, vendar pa se iz izkupička najprej poplača hipotekarni upnik, ostalo pa se razdeli med preostale upnike. V primeru, če bo upnik predlagal rubež plače, vam bo delodajalec lahko izplačal zgolj 70% minimalne plače, preostalo pa bo nakazal upniku.

S spoštovanjem!

Pozdravljeni!
Bivši mož ima prepoved približevanja že od januarja 2014, kje živi ne vem. Zaradi težav z njegovo pošto in ker je prišel izvršitelj sem v maju na UE sprožila postopek ugotavljanja stalnega bivališča. A ker je bivši zelo iznajdljiv je na UE navedel neresnice in predložil dve izjavi svojih prijateljev, odvetnikov, ki so jamčili, da živi na tem naslovu, čeprav ti dve osebi sploh nikoli nista bili v naši hiši. Menim tudi, da UE ni pravilno ravnala oz. ni pravilno ugotovila dejanskega stanja. V oktobru sta ponovno prišla dva izvršitelja in sem ju komaj prepričala, da bivšega ni na tem naslovu, da mi nista pobrala stvari. Prepoved približevanja bo trajala še kar nekaj časa, kje živi ne vem. Kaj sedaj lahko sploh storim? Še enkrat vložim za postopek ugotavljanja bivališča? In kaj če bodo ponovno “nasedli” manipulacijam bivšega – se lahko kam pritožim?

Spoštovani,

predlagamo, da ponovno sprožite postopek na UE. Pri tem pojasnite, da vaš bivši mož na tem naslovu ni prebival že pred samo prepovedjo približevanja…
Zoper odločbo UE je seveda možna pritožba.

S spoštovanjem!

pozdravljeni:

mene pa zanima kako to če plačujem rubežniku oziroma njegovi pisarni redno obrok,danes pa sem na banki izvedel da imam tudi tam izvržbo za isto stvar.

hvala

Pozdravljeni. Mene pa zanima sledeče – pred kratkim mi je znanec govoril o direktorju (bivšega) privatnega podjetja, ki si je spričo enormnih dolgov preprosto malenkostno spremenil ime. Menda mu po novem nič ne morejo ne “zakoni”, ne rubežniki, saj pravno več ne gre za isto osebo. Ker je dotični človek tudi meni ostal dolžan precej denarja, me zanima, ali je to res možno?
Torej, ali se z malenkostno spremembo imena preprosto znebiš vseh dolgov?
(primer: sprememba priimka iz Perše v Pershe)

Kaj vse bodo nepridipravi v tej deželi še potuhtali?

Spoštovani,

Sodišče dovoli izvršbo za poplačilo denarne terjatve s tistim sredstvom in na tistih predmetih, ki so navedeni v predlogu za izvršbo. V primeru, da se vam zarubi več, kot znaša vaš dolg (z vsemi stroški in obrestmi) pa imate na voljo nasprotno izvršbo…

Obstaja še naslednja možnost: predlog za omejitev izvršbe. Na dolžnikov predlog lahko sodišče omeji dovoljeno izvršbo tako, da se ta opravi samo na nekatera sredstva oziroma na nekatere predmete, če zadoščajo za poplačilo terjatve.

S spoštovanjem!

Spoštovani,

da bi o situaciji lahko podali kakršnokoli mnenje, bi morali poznati več okoliščin.

S spoštovanjem!

Pozdravljeni
Mene pa zanima naslednje….z partnerjem zivova v istem vloku kot rasca in imamo loceno gospodinjstvo saj zivimo vsak v svojem stanovanju. Partner ima dolg za katerega se je ze pricel postopek rubeza ker pa je ze nekaj casa brez zaposlitve je zadeva stala. Tasca ima v lasti avto opravljalec avta pa je moj partner. Pred dnevi je rubeznik potrkal na vrata pri tasci in predal potrdila da je avto zarubljen ces da ima njen sin dolgove in ker je on opravljalec avta je isto kot bi bil lastnik in zato avto rubijo.
Imamo loceno gospodinjstvo…vsak svoje poloznice skratka nase zivljenje nima nobene veze z zivljenjem tasce…zanima me ce je to mozno kar je rubeznik naredil.
Hvala za odgovor

Spoštovani!

Zakon o izvršbah določa, da se lahko zapleni avtomobil čeprav dolžnik ni lastnik avtomobila, je pa v prometnem dovoljenju naveden kot njegov uporabnik.

S spoštovanjem!

Pozdravljeni! Mene pa zanima, če lahko rubijo , če sklep o izvršbi ni pravnomocen.

Pozdravljeni,

zivim v hisi, ki je last mojega fanta. Tukaj sem tudi prijavljena na zacasnem naslovu. Stalni naslov imam pri starsih.
Svoj Zavod za sportne dejavnosti bi zelela preseliti na naslov fantove hise.
Zaenkrat nimam nobenih financnih tezav iz strani Zavoda, noramalno poslujemo. Zanima pa me, ce bi v primeru kaksnega dolga Zavoda rubili fantovo hiso,ki ni last Zavoda?
Imam v hisi manjso pisarno iz kjer lahko poslujem (notri imam mizo, stol, racunalnik, printer, omaro).

Hvala za odgovor in lepo vas pozdravljam.
Nina

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close