Rubež!
Spoštovani!
Zakon o zavodih v 49. členu določa, da je zavod odgovoren za svoje obveznosti s sredstvi, s katerimi lahko razpolaga. Ustanovitelj je odgovoren za obveznosti zavoda, če ni z zakonom ali aktom o ustanovitvi drugače določeno.
Če predvidevamo, da ste vi ustanoviteljica in odgovarjate za obveznosti zavoda ter živite s zunajzakonskim partnerjem/zakoncem, lahko v primeru izvršbe posežejo tudi na premoženje vašega partnerja. V slučaju, da bi prišlo do takšne situacije, vam zato predlagamo, da takoj pisno in po telefonu obvestite rubežnika o tem, katere stvari, ki se nahajajo na tem naslovu so od vašega partnerja (in da hiša ne spada v skupno premoženje, saj jo je imel partner v lasti že pred nastankom vajine zveze in zato spada v njegovo posebno premoženje, ki ne more biti predmet izvršbe) in katere od zavoda/vaše. V večini primerov rubežniki razumejo situacijo in ne rubijo stvari, ki niso last dolžnika – v nasprotnem primeru pa bo moral vaš partner na sodišče podati ugovor tretjega s katerim bo zahteval nazaj svoje stvari (kaj pa se do takrat zgodi z vašimi stvarmi je drugo vprašanje).
S spoštovanjem!
Pozdravljeni, zanima me ce lahko lastniku pravne osebe d.o.o rubijo tudi njegovo osebno premozenje npr. nepremicnino , ki ni last podjetja, glede na to da d.o.o. pomeni da gre za druzbo z omejeno odgovornostjo lp
Spoštovani!
Zakon o gospodarskih družbah določa primere, ko so poleg družbe odgovorni tudi njeni družbeniki:
– če so družbo kot pravno osebo zlorabili za to, da bi dosegli cilj, ki je zanje kot posameznike prepovedan,
– če so družbo kot pravno osebo zlorabili za oškodovanje svojih ali njenih upnikov,
– če so v nasprotju z zakonom ravnali s premoženjem družbe kot pravne osebe kot s svojim lastnim premoženjem, ali
– če so v svojo korist ali v korist druge osebe zmanjšali premoženje družbe, čeprav so vedeli ali bi morali vedeti, da ne bo sposobna poravnati svojih obveznosti tretjim osebam.
V naštetih primerih so družbeniki odškodninsko in celo kazensko odgovorni. Direktni rubež nepremičnine lastnika pravne osebe pa ni možen.
S spoštovanjem!
Spoštovani!
46. člen Zakona o izvršbi in zavarovanju določa, da se izvšba začne opravljati pred pravnomočnostjo sklepa o izvršbi, če zakon za posamezna izvršilna dejanja ne določa drugače. Upnik ne more biti poplačan pred pravnomočnostjo sklepa o izvršbi. Ne glede na določbo prejšnjega odstavka se upnik poplača pred pravnomočnostjo sklepa o izvršbi na podlagi izvršilnega naslova na denarna sredstva, ki jih ima dolžnik pri organizacijah za plačilni promet, pod pogojem, da predlogu za izvršbo priloži izvršilni naslov.
S spoštovanjem!
Spoštovani!
Lepo Vas prosim za pomoč. V moji nepremičnini (pridobljeni z darilno pogodbo) ob meni živi tudi oče. Danes je prejel obvestilo o terjatvi premičnin za znesek, ki ga tudi s prodajo vseh njegovih stvari dolžniki ne bodo mogli iztržiti. Oče živi v stanovanju brez kakršne koli najemne pogodbe, torej nimava ločenega gospodinjstva. Oče ima v stanovanju samo ločeno sobo. Ker imam sam v stanovanju veliko vrednih predmetov (inštrumenti, računalniška in športna oprema..) se bojim, da bi zarubili moje stvari, čeprav z dolgovi nimam ničesar. Zanima me naslednje: Ali se lahko z rubežnikom dogovorim, da vzame predmete samo iz očetove sobe? Ali lahko moje predmete zarubijo, ker so na naslovu stalnega prebivališča dolžnika, niso pa njegove? Kaj lahko naredim, da mojih stvari ne zarubijo, razen da jih odnesem k prijateljem?
Najlepša hvala za vaš odgovor!
Spoštovani!
Predlagamo vam, da popišete svoje premoženje oz. stvari vašega očeta in popis posredujete rubežniku. Rubežnika pisno obvestite, da oče biva pri vas – v eni sobi in da so le tiste stvari, ki se v njej nahajajo očetove. V večini primerov rubežniki razumejo situacijo in ne rubijo stvari, ki niso last dolžnika – v kolikor pa jih vseeno zarubijo je potrebno na sodišče podati ugovor tretjega (kaj pa se do takrat zgodi s stvarmi je drugo vprašanje).
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.