rukola
pri meni je to obvezna stvar. prijatelji ze vedo, da je bolje obiskati me s sopkom rukole kot pa z rozami… 🙂 sem veliko bolj vesela. cisto nora sem nanjo. imam pa raje bolj “divjo”, ki bolj pece.
Pa se nasvet za uporabo iz Kulinaricne Slovenije:
Rukolo lahko uporabljamo na isti način kot radič. Ker nekoliko greni, ga je dobro mešati z drugo zelenjavo. Lahko jo pripravite kot blitvo po primorsko na olivnem olju s česnom in peteršiljem, lahko jo dodate zelenjavnim juham, lahko pa kot prikuho k mesu.
Dobro je vedeti, da se v iskalnike (omrezne) vpisuje rukola kot ruccola ter anglesko arugula, rouquette, rocket itd.
Market Information forArugula
Use:
Ancient Romans and Egyptians considered arugula to be an aphrodisiac. The British cultivated it for centuries, and it was in the earliest gardens of New England. Today arugula is popular in Italy, France, Spain, Greece, and Egypt; its popularity is growing in the United States. In India, arugula is grown primarily for the oil that is obtained from the seeds; the leaves are not used. Raw in mixed salads, arugula leaves complement both bland butterhead lettuce and bitter chicories. The best time to use it raw in salads or in tomato dishes is when the serrated leaves are only 2 to 3 inches long. Arugula can be steamed, cooked as a potherb, or pureed and added to soups. You can freeze harvested leaves for later use, like spinach or other greens.
najdeno na:
http://www.sfc.ucdavis.edu/cgi-win/spec_crop.exe/show_crop&ID=1
nekaj receptov:
http://www.freshherbs.com/hints_and_tips/arugula/arugula.html
http://www.hydrogarden.com/gardens/food/arugula.htm
http://store.yahoo.com/cooksgarden/vegetable-seeds-mesclun-arugula.html
In najpomembnejse, po cemer je dobra macka sprasevala – voila:
http://www.wholehealthmd.com/refshelf/foods_view/0,1523,123,00.html
(skromen prevod)
Zakaj jo jesti?
Ta listnata zelenjava vsebuje folate (folno kislino) in nekaj kalcija (kar v zelenih solatah redkost – npr. rukola ima več kot osemkrat več tega minerala, ki se vgrajuje v kosti, kot zelena solata). Rukola je križana zelenjava – član iste družine kot ohrovt in brokoli – in kot vsa taka zelenjava vsebuje snovi, ki nastopajo proti raku, fitokemikalije, imenovane indoli. Rukolina temno zelena barva in oster okus kažeta na to, da vsebuje tudi nekaj beta-karotena in vitamina C (več kot katerakoli zelena solata)…