Rumov lonec
Teja, kar se tiče količine sladkorja. Jaz ga dam “od oka”. Ko dam prvo plast, sedaj sem dala jagode, vendar ne gozdne ker grenijo, jih posipam toliko da so prekrite s sladkorjem in zalijem z rumom da je prekrito. Kar se pa ruma tiče, najboljši je 75%, vendar sem ga jaz iskala po trgovinah pa ga nimajo nikjer več, zato dam kar 40%, pa je.
Špela, meni se je tudi eno leto pokvaril, ker ga nisem imela na hladnem in sedaj tega niti ne poiskušam več, ampak ga dajem v hladilnik (hvala bogu, imamo še enega rezervnega v kleti). Drugače pa ga poizkusi (jaz ne bi tvegala, pa vendar)dati nekam v klet, če imaš hladno, ali pa magari v (če jo imaš seveda) zidanico, kjer je ponavadi vino in je hladno.
Jaz ga pripravim vsako leto.
Dam sadje (kakor zori).
Najprej jagode (gozdne in vrtne) in 20 dag sladkorja.
Zalijem z rumom, da je vse lepo prekrito (najbolje 75 %).
Nato češnje in 15 dag sladkorja.
Potem borovnice in na vsako naslednje sadje 15 dag sladkorja.
Nato sledijo breskve, slive, grozdje ……
V rumov lonec ne dajajte banan, ker zelo rade zavrejo (vsi tisti, ki nimate rumovega loncav hladilniku. Tudi maline, robide in niso priporočljive.
Dodajte še malo klinčkov in vanilije (za boljši okus).
Pa veliko uspeha