Najdi forum

rumov lonec

Pozdravcek!

lonca sicer še nimam, imam pa dober namen zadevo anrediti – ker sem pa bolj estetske narave pa me zanima ali lahko zadevo anredim tudi v stekleni posodi???
Ali mora biti zgolj keramična, oziroma nepropustna za svetlobo…

sicer vem, da se pohorski črničevec dela “na soncu”, ampak vseeno raje vprašam…

hvala in lp
N.

Mislim, da se dela v keramičnem loncu zaradi tega, da sadje bolj ohrani barvo, ker je v “temnem” prostoru. Če bi to delala v steklenem kozarcu, se zna zgoditi, da bi sadje obledelo in ne bi bilo tako lepo na pogled. Če vseeno vztrajaš pri steklenem kozarcu, le tega ovij z nečim, npr. aluminij folija.

Samo izkušnja iz naše hiše izpred mnogo let. Takrat so bili rumovi lonci blazno popularni (tako pijača kot posoda). No, takšen lonec smo imeli tudi pri nas. Ampak tisti lončeni, na pogled krasen lonec, ni prav nič tesnil. Tako je mama vedno gor povijala tisto prozorno folijo in imela s tem strašno veliko dela.

Veliko receptov sem že videla za “vlaganje” sadja v alkohol, pa so bili opisi v smilu “naloži sadje v steklen kozarec”.

Borovnice, višnje – vedno dajemo v prosojne steklenice, pa je krasna barva.
Morda pa samo postaviš sam kozarec v omaro? Zdaj imajo takšne zares krasne velike kozarce.

Ali pa so tudi prave rumove lonce končno začeli delati takšne kot se šika :-))

----------------------------------------------- http://sonce-rumeno.moj-album.com/

Lonec delam vsako leto, no, kakšen krat sem že tudi rekla: Letos pa ne bom. Ampak sem vseeno.

Moja izkušnja z loncem, tistim lepim iz trgovine, je natanko takšna, da se naredijo razpoke (za moj okus sicer lepe, izgleda tako starinsko), vendar iz razpok mezi tekočina. Tako sem ga razočarana vrgla v smeti. Žal, lahko bi ga obdržala vsaj za suhe šopke…

Potem sem iskala, v čem bi delala. Litrski stekleni kozarci so premajhni, večjih nisem imela, pa sem se v shrambi zagledala v keramični jušnik, ki ga seveda ne uporabljamo. Od takrat naprej delam rumov lonec kar v jušniku :-)) Zraven sem napaberkovala tudi večje (3 ali 5 litrske) kozarce za vlaganje, tako da prelijem lonec od prejšnjega leta. Mislim, da je steklena posoda tudi čisto v redu. Meni je sploh vseeno, ko tako ali tako stoji v temni shrambi. Pa četudi ne bi…

Glej samo, da imaš močnejši rum od navadnih 40%, vsaj en del za začetek. Če ga nisem imela, sem dolila kakšen deci ali dva močnejšega žganja, če dovolj dolgo stoji, se tako čisto prepoji in nima nič okusa po žganju. In sladko mora biti, pa konec, ni dietnega ali zdravega lonca, kot sem poskušala na začetku, pa je zavrel. Strese me tudi, ko se spomnim na rumov lonec pri eni prijateljici, ki ni nič sladek in tako močen, kot tisto žganje, ki ga jaz prilivam samo za vzorec.
LP Mimi

Hej!

Nimam tovrstnih izkusenj, ker nisem delala. Sem pa nekajkrat bila delezna
vsebine tega lonca pri prijateljih. Okusi so pac okusi, toda meni ni bilo prav nic vsec:

Vse sadje je imelo enak okus – bilo tudi nekam mehko. Tekocina zelo presladka in tista umetna aroma po umetno narejenem rumu:(

Mogoce njim ni uspelo; mogoce je lahko celo zelo dobro. Ne vem.

Sama naredim v manjsih steklenih kozarcih ( tudi okrasnih) loceno po sadju.

V enem so visnje, v drugem marelice, v tretjem slive…ostalega ne dajem.
Uporabljam domaci sadjevec ali tropinovec. Ce imam, tudi pravi brezbarvni
Baccardi rum ali kak drug kubanski.

Ti pripravki so res dobri; tocno vem, da sem ugriznila v visnjo…In pijaca je idealna za polivko sladoledu ali kaksnemu pecivu.

To je samo moje mnenje:)
Ve pa ne poslusajte me in si naredite svoj lonec:)))

V Lj se pripravlja na nevihto, pri nas je nebo tudi cisto crno! Krasno za popoldansko branje:)

Lep pozdrav Babi

Hvala vsem za nasvete…

bom kar poskusila z eno “fancy” stekleno vazo…hehehe…

Drugace pa imam sama spomin na rumov lonec kot ga je delala moja mami in pri njej je vso sadje nekako bilo mehko in hkrati hrustljalo…

So pa ponavadi bili v njenem loncu vec ali manj zgolj gozdni sadeži;

gozdne jagode (te so noro dobre v rumu), pa borovnice, maline, trde breskve…

njami.

ja, letos bo padel…

pozdravcek,

N.

Tudi jaz bom letos prvič naredila rumov lonec. Pa me zanima, katero sadje je najbolj priporočljivo in katero sploh ne sme v lonec?
Sama nekako računam na jagode, češnje, melone, ananas, breskve…
Kaj pa borovnice? Grozdje?
Kako poln je lahko v bistvu ta lonec (do vrha najbrž ne)?

Ali je kaj važno kako nalagaš sadje? Npr. včeraj češnje, ali so lahko že danes jagode?
Kaj pa rum? Včeraj bi me kmalu kap, ko sem pri najboljšem sosedu kupila (ker sem že pripravila češnje) 75% rum in je bil 2.400 sit (0,7 l)! A ga je katera izmed vas kje videla cenejšega? Kaj pa Italija? Eurospin, Ildi…? Če pomislim, da moram kupita vsaj še dve – je pa ta lonec že presneto (pre)drag…

Hvala za vsak nasvet!

Kolikor jaz vem, sta v osnovi dve varianti glede sadja. Ena je samo jagodičje oz. tisto, kar se daje celo brez rezanja. Po drugi varianti se tudi večje sadje reže na koščke, npr. breskve, ananas ipd. Kakšnih posebnih omejitev za sadje ne vidim, izrecno odsvetujejo samo banane. Borovnice so idealne, tudi gozdne jagode. Navadne kupljene jagode imajo preveč vode, po moje enako velja za melone. Po pameti glej tako, da je sadje aromatično in da preveč ne zvodeni alkohola.

Ja, močnejši rum je drag. Doslej mi je uspevalo tako, da sem vzela eno steklenico močnejšega, s tem sem začela, nato sem dolivala navadnega. Zaenkrat se mi tako še ni pokvarilo. Poleg tega niti nočem, da bi bil lonec premočan.

Eno leto močnejšega ruma sploh nisem imela, enostavno ga nisem dobila pravi čas. Zaradi sadja se je mudilo, v stiski sem si pomagala z navadnim rumom, dolila sem nekaj našega domačega žganja, oče dela tako močnega, da ga vsi za normalno uporabo tako ali tako močno zalivamo.

Kar se mene tiče, sem naredila lonec do vrha, če se mi je le ljubilo in sem se pravi čas spomnila.

Babi, po vseh teh letih moram priznati, da se dandanes strinjam s teboj glede okusa rumovega lonca, včasih se verjetno ne bi. Ne vem, ali sem jaz postala tako prefinjeno zahtevna :-))) ali je tako vedno bilo. No, tudi pri drugih stvareh sem pri kuhanju nehala mešati vse skupaj in želim prave originalne okuse po eni stvari. Rumov lonec še vedno delam, ker mi je trenutno to pač najlažje, dober je, sladek, pride prav za kakšen sladoled, peciva, obisk, darilo. Vendar se zavedam, da to ni to. Ko bom velika, bom prešaltala na tvoj sistem.

Mimogrede, Babi. Na teh svežih jagodnih tortah sem preizkusila kutinov žele, ki sem ga lani (končno) naredila po tvojih navodilih. To je tako krasna stvar, aromatična, plemenita, da se vsekakor vedno splača narediti, pa četudi greš tistih 10 kutin kupit v Ljubljano. Stokrat hvala.
LP Mimi

Hej, Mimi!

Kutinov zele je res taka domaca dobra stvar in …hvala.

Zanimivo, da sem ga danes na Starsevskem cveku omenila v temi,ki jo je zacela Mateja H. Bil je spontan odziv na spomine na zacetke mojega sodelovanja na MONu. Takrat sem imela se nek X nick. Vem, da se je za zele zanimala Tora. Ze dooolgo je vec ni tu, kot se makrsikatere druge.
Tudi njej je bil vsec.

Zdaj sem se spomnila Urse s Svedske; celo leto je ze minilo od njenega zadnjega oglasanja. Jo kar pogresam. Ampak ene pa kar vztrajamo:)))

Lep vecer Babi

Prosim, bi mi lahko napisali recept za rumov lonec?

Hvala lepa!

Glede sadja ki se uporablja – pravijo da lahko v rumov lonec daš sadje tako kot zori- 1.češnje 2….. in tako dalje, sproti ga dodajaš.
LP

Ne vem, če boš kje dobila točen recept, te pa razumem, tudi jaz sem na začetku takole cepetala in oklevala za recept.
Sadje se zlaga, kot dozoreva, pri meni so prve jagode, nato češnje, borovnice, maline, robide…

Poleg praznega lonca sem si pripravila steklenico 75% ruma in 1 kg sladkorja. Prvo sadje sem natresla v lonec, recimo 1 cm na debelo, nato posula s sladkorjem, recimo pol ali eno cm plast, težko je videti, ker izgine vmes med praznimi prostorčki. Nato sem zalila z rumom, da je bilo prekrito. Isti dan, naslednji teden ali naslednji mesec potem naslednja plast sadja, plast sladkorja, zalivanje z rumom. Vmes sadje izloči sok, koščki sadja začnejo plavati v tekočini. Ne glede na to sem vedno gledala, da sem dodajala vse tri plasti. Namensko kilsko vrečko sladkorja sem imela ob loncu ravno zato, da sem videla, koliko sladkorja je že notri, če bi vsakič malo dosipala, ne bi imela občutka. Kasneje sem dodajala tudi navadni, 40% rum.

Na tak način je rumov lonec bolj liker in sladek, moje ženske so bile vedno navdušene nad njim. Sosedin je bil menda zanič, ko sem ga probala, sem vedela zakaj, bil je še precej močnejši od borovničevca in nič kaj sladek. Po moje rumov lonec mora biti sladek, tako je primeren tudi za kakšno kupo ali v nadev za pecivo. Enkrat na začetku sem šparala s sladkorjem, mogoče sem hotela bolj dietni rumov lonec :-), skratka vse skupaj je zavrelo in končalo na kompostu, tako da sem le ugotovila, da dietnih rumovih loncev ni, so le pregrešno dobri.

Govorim v preteklem času zato, ker ga zadnji dve leti res nisem več delala, pa nočem nobenemu vzeti veselja, rumov lonec je še vedno dober. Samo po šestih, sedmih zaporednih letih smo se ga malo naveličali, vsem sem ga že tiščala. In začela sem razmišljati kot Babi, kljub keramičnemu loncu in brez svetlobe vso sadje porjavi in postane mehko, vse skupaj ima tudi približno enak okus, po rumovem loncu seveda. Lani sem za totalno pavzo sploh vse izpustila, letos bom po Babino v steklene kozarce nalagala posamezno sadje in sladkor, podobno kot za rumov lonec in malo zalila z žganjem. Tako da bo močno sladko in ne močno, potrebujem bolj za sladice kot za pit.

LP Mimi

New Report

Close