Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika rumove kroglice

rumove kroglice

prosim, če mi lahko kdo pomaga z receptom za rumove kroglice iz albertov keksov.
lep pozdrav

Draga Mina!

Evo ti recepte za kroglice, pecivo, ki ga ni treba peči!

Recept za rumove kroglice je sicer brez keksov, vendar drugega nimam. Napisala ti ga bom vseeno.

Rumove kroglice

10 dag orehovih jedrc, 10 dag sladkorne moke, 10 dag čokolade, rum, 1 rumenjak, 2 žlici nastrgane čokolade.

Orehe zmeljemo, 10 dag čokolade nastržemo in vse zgnetemo s sladkorno moko, z rumom in z rumenjakom. Z vlažnimi rokami oblikujemo kroglice, jih povaljamo v nastrgani čokoladi in damo sušit. Nato jih položimo v papirnate skodelice.

Smokvine kroglice

30 dag suhih fig, 10 dag sladkorja v prahu, 7 dag zmletih orehov ali lešnikov, 2 žlici ruma, sok 1 limone, sok 1 pomaranče, 2 žlici čokolade v prahu; raztepen beljak, kristalni sladkor.

Oprane in osušene fige zmeljemo na mesoreznici, dodamo sladkor, orehe, rum, sok limone in pomaranče in čokolado. Dobro premešamo in oblikujemo za oreh velike kroglice. Povaljamo jih v beljaku in ko se nekoliko osuše, še v kristalnem sladkorju.

Kokosove kroglice

40 dag piškotov, 4 žlice ruma, sok 1/2 pomaranče, 15 dag masla ali margarine, 15 dag sladkorja v prahu, 1 drobno jajce, 16 dag kokosove moke, 1 žlička zmlete prave kave; kokosova moka in ostružki čokolade za posip.

Piškote razdrobimo na deski z valjarjem in jih navlažimo z rumom in pomarančnim sokom. Posebej umešamo maščobo s sladkorjem in jajcem. Ko je penasta, dodamo kokosovo moko, kavo in navlažene drobitinice. Zmešamo in oblikujemo za oreh velike kroglice, ki jih povaljamo v mešanici kokosove moke in čokolade in položimo v papirnate skodelice.

Orehove kroglice

12 dag čokolade v prahu, 12 dag sladkorja v prahu, 12 dag zmletih orehov, 1 beljak, 2 žlici ruma; kristalni sladkor.
V skledi zmešamo čokolado, sladkor in orehe, dodamo veljak in rum ter obro zmešamo. Iz mase oblikujemo za oreh velike kroglice, ki jih povaljamo v kristalnem sladkorju in posušimo na zraku. Suhe položimo v papirnate skodelice.

Upam, da ti bo kateri od teh receptov odgovarjal. Lep pozdrav!

Jaz imam recept z Albert keksi in sicer:
Penasto umešamo 20 dkg margarine, dodamo 20 dkg zdrobljenih (zmletih) keksov, 20 dkg zmletih orehov, 20 dkg sladkorja v prahu in 20 dkg čokolade v prahe ter toliko ruma, ki smo ga zmešali z malo vode(da ne bo masa preveč rumova), da dobimo maso, iz katere bomo lahko oblikovali kroglice. Masa naj bo dovolj mehka, da bo sočna. Kroglice povaljamo v kokosovo moko ali kristalni sladkor.

V originalnem receptu je jajce oz. beljak, vendar se jaz izogibam surovim jajcem in dam zato k rumu malo vode, da je pač tekočine več. Na okusu se nam nič ne pozna in so kroglice zelo okusne.

Pa še moj komentar za hitrejšo pripravo:
uporabljam enak recept kot Lenka s tem, da najprej v multipraktiku sesekljam kekse, potem pa dodam vse ostale sestavine in se vse skupaj sprime v maso, iz katere potem oblikujem kroglice. Povaljate jih lahko tudi v raznobarvnih ‘mrvicah’.

Če ne je sestavina tud salomonela.

Joj, sej rumenjake lahko brez škode izpustiš. Jaz delam enak recept, le da dam namesto ruma mleko za otroke in rum pač za odrasle. Rumenjkaov in beljakov ne uporabljam, naribana čokolada fino vse skupaj drži:))
LP Barb

A je res, da je salmonela lahko prisotna samo v rumenjaku?

LP

V beljaku je precej antimikrobnih sestavin, npr. konalbumin, ki veže v molekulo železove ione in jih odvzame tudi gram-negativnim bakterijam, ki ga potrebujejo za rast in med katere spada rod Salmonela. Beljak ima več antimikrobnih sestavin kot rumenjak.
LP Barb

New Report

Close