Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Rumove kroglice

Rumove kroglice

Ravnokar jem zelo dobro rumovo kroglico (kroglo) iz slastičarne Mignon v Portorožu. Zares je dobra, sočna… Rada bi tudi jaz naredila tako, pa bi prosila, če ima kdo recept? je večja (kot breskev), čokoladna vsebina, zelo sočna in povaljana v kokosu.

Hvla… Tanja

Jaz jih delam iz keksov ali iz ovsenih kosmičev. Natančnega recepta, žal, nimam, ker delam vedno na pamet. Bom poskusila približno.

Zmelješ 500 g keksov, kakih čisto navadnih. Dodaš 3 (lahko več) žlice čokolade v prahu ali sladkega kakava, npr. benko in 50-100 g kokosove moke, glede na to, če imaš rajši več ali manj kokosa, lahko pa povsem izpustiš. Segreješ 1 dl mleka in v njem raztopiš zvrhano žlico masla ali margarine. Dodaš 1 dl ruma in vse skupaj zliješ h keksom. Premešaš in prilivaš še toliko ruma, da se vse drobtine sprimejo, ne sme pa postati tekoče. Oblikuješ poljubno velike kroglice, povaljaš v kokosovi moki in postaviš v hladilnik, da se strdijo.

Iz kosmičev delaš enako. Kosmiče malo popražiš, zmelješ, naprej pa kot s keksi, le da bo verjetno treba dodati še kako žlico sladkorja v prahu.

Če delaš za otroke ali nealkoholike, uporabiš kot tekočino samo mleko, ki mu dodaš rumovo aromo.

Pa še en majhen nasvet: vsaj za prvič si pusti nekaj keksov ali kosmičev na strani. Če dodaš preveč tekočine in je masa preredka, ti bojo prav prišli za popravljanje gostote.

Mislim, da Tan ni mislila teh kroglic.
Vsekakor pa bo treba po dolgem času spet malo obiskati tale Mignon. Odkar se kopamo v Laguni v Bernardinu in ne več v hotelih v centru, kar pozabimo na slaščičarno…
Lep dan!

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Mislim, da so kroglice v slaščičarnah narejene iz ostankov biskvita in ne iz keksov. Od tod tudi njihova sočnost.

Ja, tele iz slaščičarne so res dobre. Tudi jaz mislim, da zaradi tega, ker zdrobijo ostanke tort – to pomeni biskvit, maslena krema, zalijejo s kakšnim sokom. Doma sem večkrat poskušala narediti takšne, pa ni tisto pravo.
Ko sem vzela običajni recept za kokosove kroglice in piškote zamenjala s pečenim biskvitom, je bilo na koncu vse skupaj enako kompaktno in trdo kot s piškoti (seveda, zaradi masla, čokolade v prahu in premalo tekočine, biskvit se je sprijel do nerazpoznavnosti enako kot piškotne drobtine).
Potem sem pri prijateljici poskusila njene ježke, ki so bili precej boljši približek. Njena skrivnost: speče čisto navaden suh biskvit, po možnosti en dan starega nadrobi in obilno zalije s Kotany mešanico začimb za punč. To je vse. Pogledala sem na vrečko, kaj je v tisti mešanici. Navadna voda (vino lahko izpustiš), sladkor in nekaj začimb kot cimet, klinčki. Količina te tekočine je zelo velika, kakšen liter na biskvit iz 4 jajc. No, jaz bi k temu dodala še čokolado v prahu.
Nisem še poskusila, vendar bom: nadrobljen biskvit, čokolada v prahu, veliko tekočine, lahko tudi ostanek kakšne marmelade. Po moje na ta način pridejo velike sočne kroglice. Če dodajaš maščobo, so vedno bolj kompaktne, nasitne, težke, kalorične in morajo biti vedno manjše, bolj podobne bonbončkom.
Lp Mimi

Zares hvala za nasvet! Ja, zares je biskvit. Bom probala enkrat tako naredit. Hvala!!

Ravno vceraj sem neki babici,ki bo delala za vnucko kroglice, posredovala recept. Svetovala sem ji, naj jih naredi z biskvitom in naj spusti mascobo.

Tan, nekajkrat sem kroglice naredila z zdrobljenimi amaretti.Nisem jih enakomerno zdrobila.Ker je bilo za odrasle,sem med vodo zamesala tisti liker Amaretto di Sarono. So rahle, socne in moskemu svetu zelo vsec.Okus po mandeljnih pa enkraten.

Pa imamo koncno pomlad,kaj ne ? Lep pozdrav Babi

Res je čudovito vreme, Babi… Danes sem delala na vrtu in prav uživala sem med mojimi rožicami. Res je lepo! Baje pa bo v soboto spet dež:(…

Babi…in ostale, ali imate mogoče kakšen predlog, kakšno pecivo bi lahko spekla, da lahko stoji kakšen dan. Bliža se namreč moja prelomnica v višje desetletje in bi rada pripravila kaj takega…da ne hitim in norim zadnji dan…

Hvala…in prav lep pozdrav vsem!

Tanja

Vesel skok v novo desetletje ti želim!

Za pecivo pa mislim, da ni posebnih omejitev. Suhe, keksaste zadeve (breskvice, domači prijatelj…) so itak obstojne. Kvašeno in biskvitno pecivo pa lahko zamrzneš in samo zjutaj na veliki dan potegneš iz skrinje. Biskviti so lahko tudi polnjeni z raznimi kremami, večina jih zamrzovanje čisto dobro prenese. Samo glazur se izogibaj, ker se pri odmrzovanju spacajo.

Hej,Tanja! Potem praznujes v istem mesecu kot moj vnuk,ali v maju?
Lep letni cas za praznovanje RD.:))

Mogoce bi ti bilo vsec “Korenckovo pecivo”;je socno,zelo okusno(korencka ne bo nihce zacutil) in jaz ga vedno shranim v zamrzovalniku. Recept najdes z iskalnikom. Lep dan Babi

Tanja, nam zaupaš kaj več, pri nas praznujemo točno čez en teden :o)

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Zgleda, da nas kar veliko praznuje aprila.

lp Majuška

Ja, a ne da smo res aprilski! 😉 Majuška, a ti tudi? Pa očitno še vnuk od Babi, če sem prav razbrala….jej jej, sami ovni 🙂

LP, zala

Zala, ja jaz tudi, pa tudi moja mama. Sva samo teden dni narazen

lp Majuška

Tudi pri nas razmišljamo, kakšna bo torta za našo šestletnico naslednji teden. Lani sem se zafrknila s tem, da sem dala 1 jajce več, češ saj bo več otrok, bodo že pojedli. Tako pridno sem stepala, da seveda vse ni šlo v model za torto. Pa sem ostanek vlila v manjši model in sta nastali dve torti. Punca ima tako dolgo ime (ali pa jaz tako nespretne prste), da sem ga komaj spravila na ta veliko torto. Izkazala se je ta mala torta, ki je lahko nosila številko. In letos? Punca že razmišlja: “Za eno torto bi rada mucka, za drugo pa psa.” “Halo? Kdo pravi, da bosta dve torti?” “Ja, kam bo pa prišla številka?” Ja no, ali bo to poslej standard pri nas, da imamo dve torti za rojstni dan? Čisto potihem: tako imam vsaj uržet, da res lahko spečem dve… Lp Mimi

Mimi,hej!
Za vnukov tretji rojstni dan sem bila za vse sama odgovorna.
Ker je mamica bila pred pomembnim izpitom,je bil sam v Sloveniji.

Torto sva delali s sestro :krasen vecdimenzionalni avto s stirimi veliiiikimi kolesi (marcipan in cokolada).Pa so avto po pihanju sveck zaceli otroci demontirati in ugotovili,da so kolesa stiri samostojne torte:))
Za ostalo “ogrodje” se nihce od otrok ni vec zmenil.Vsak je hotel samo
tortico-kolo in se svecko gor.Bilo je tudi nekaj solzic!
Bili so tako prisrcni!!!

Saj vem,da bos spekla dve torti;stevilka mora biti!! Pozdravcek Babi

Jaz sem majska…4. maj…BIK! 🙂 Tanja

New Report

Close