Ryanair – prosim za nasvet
Prvič kupujem karte pri nizkocenovniku, pa ne vem kaj doplačat. Potujeva sami z 14-letnico, tako da je izbira sedeža najbrž smiselna, da naju po posedejo narazen.
Kaj pa vse ostalo? Zavarovanje, priority bording….cena osnovne karte je sicer res ugodna, ampak z vsemi možnimi dodatki kar lepo nanese. Kaj po vaših izkušnjah je pametno in brez česa komot gre?
Hvala.
Jaz bi najprej pogledala za prtljago. Torej kaj lahko neses gor (vsaj pri Easyjetu je zdaj v osnovni ceni samo nahrbtnij, ki gre pod sedez) in ali rabis, da gre kaj v prtljazni prostor. Na letalo namrec lahko neses tekocine, med kar spadajo tudi maskara, kreme ipd., samo v max 100 ml flaski, in mislim da max 10 taksnih flask. Ce imas npr gel za tusiranje ali kremo za soncenje v vecjem pakiranju, ti bodo to vzeli in vrgli stran. Prtljaga, ki jo cekiras, torej gre v prtljazni prostor, nima teh omejitev.
Torej premislita, kaj rabita s seboj in koliko prtljage za to potrebujeta.
Ostalo niti ni pomembno, razen ce pricakujes spremembe ali odpoved, potem pac vzames se to opcijo – saj ponavadi je v drazji ze vkljuceno kaj vec.
Pa morda ne rabis obeh kart vzet drazjih zaradi prtljage, zato kupis vsako posebej (tako je bilo pri meni, ker ce bi obe naenkrat, bi obe bili drazju, rabila sem pa en kovcek).
Je pa pri nizkocenovnikih vedno tako, da je osnovna cena kao nizka, a na koncu pride kar vec, ko dodas kaksne opcije.
Samo za prtljago se zmenita, če ničesar ne dodaš, je dovoljen nahrbtnik. Midva vzameva še dodatno ročno prtljago, torej vsak dva kosa. Sedežev ne doplačujem, samo enkrat so naju posedli narazen, za tisti dve uri, prava reč. Vse kar ti ponuja, zavarovanja itd, vse daš samo dalje in zaključiš nakup. Naj pa te opozorim, da Ryanair uporablja samo Boeinge, da ne bosta lavfali dol, ko stevard/esa pove, dobrodošli na krovu 737 max ….
ne kupuj nič dodatnega, kar ti ponuja – valda ti ponujajo svašta. premisli, kakšno prtljago rabiš (ali je dovolj le ročna – to neseš s sabo in daš pod sedež, imajo napisane mere – nekje 40x20x25cm – ampak če je ruzak, je lahko malo večji, preverjajo zelo redko, če pa, ga boš pa natlačila v tisto posodo, da bo ok). če rabiš še dodaten kufer (za 10kg), ki gre tudi s tabo v kabino (nad sedež), pač dodaj in doplačaj še to.
glede sedeža – vedno sem šla v dvoje, ampak nikoli nisem doplačevala dodatno, da sva imela sedeža skupaj. če je bil pri katerem od naju prazen prostor, sva se presedla, ko je kazalo, da potniki ne prihajajo več gor. če ni, sva pač sedela narazen – itak gre za krajši let, kajne. ne vem, kako je s 14-letnico in kako bi ji bilo letet, če ne bi bili skupaj – v tem primeru pač doplačaš za skupni sedež.
srečno!
Sicer je odvisno od namena potovanja. Predvidevam, da te zanima za dopust na morju. Če ti ni za doplačevat, nekaj backpakerskih nasvetov.
Midva, če nisva šla poslovno, ne doplačujeva nič. Potujeva tudi čezoceansko brez doplačila za prtljago, samo z čim lažjimi sportnimi mehkimi torbami, do cca40% večjih dimenzij kot so dovoljene mere prtljage, nikoli do ful polne, tako da dajo videz ohlapnosti, in tako polnjene, da po potrebi stiskaš, mečkaš. Imam zatezne elastične trakove, s katerimi jopco, jakno pripnem zunaj in torbo po potrebi zategnem. Dodatne ročne torbice ne smeš imeti, sama imam tako mehko torbico, ki jo uporabljam potem na dopustu, v večji torbi, noter pa nabasano spodnje perilo, nogavice, kaksna majica, da torba obdrži obliko. Mož ima na enak način manjši mehki, lahek rukzak. Nizkocenovniki imajo šablone za kufre, vsak malo drugačnih dimenzij in če se kufer ne vsede noter v gater, kar pošteno doplačaš. Tako te prestrežejo v vrsti, ko čakaš. Meni je samo enkrat težila pri preveč nabasanem rukzaku, pa sem ga začela kar tam v vrsti odpirat in rekla, da bo nekaj časa trajalo, da si na sebe navlečem še trojne kavbojke😁. Samo čukasto me je pogledala in zamahnila. Skratka prilagodljiva prtljaga, na vrhu stvari, ki si jih enostavno oblečeš čez, če komplicirajo. Ko si mimo, več ni preverjanja. Sama zase spravim za vsako potovanje v tako torbo dovolj stvari, da preživim dva tedna, vmes nesem v pralnico ali čistilnico ali dam prat v hotelu ali perem sama v apartmaju, ki ima pralni stroj. Oblačila imava več ali manj iz dražjih športnih linij, ki so 3v1, uporabna za skoraj vse priložnosti, se hitro posušijo in ne mečkajo. Če kaj rabim, dokupim za najmanj možno denarja, to pol ponavadi doniram kakemu lokalcu. Recimo napihljive blazine, kakšen debel pulover ipd., če se pokaže potreba. Kozmetika samo za prvi dan, po nekaj gramov, vse ostalo kupim po pristanku. Meni osebno je nesmisel tovorit kufre, ker na potovanju ful omejujejo gibanje, torbo/rukzak flikneš na rame in dija. Kot pravim, edino ko je bilo poslovno in na poroko, pol pač vzameš več, ampak takrat je tudi organiziran prevoz, obveznosti ipd. Če sva šla kam, kjer sem vedela, da si bova kupila za obleči tam, pa sva nesla 1 kpl za preobleči in spodnje perilo. Sedež načeloma dajo skupaj, če se kupuje dvojna karta, če je mladoletna oseba, lahko pa sedež doplačaš, ampak so tudi to kar fajn začeli kasirat. Včasih je bilo nekaj eur.
Lep dopust, če komu posluži.
hodim redno z ryanairom, 19.05.2024 ob 12:10
ne kupuj nič dodatnega, kar ti ponuja – valda ti ponujajo svašta. premisli, kakšno prtljago rabiš (ali je dovolj le ročna – to neseš s sabo in daš pod sedež, imajo napisane mere – nekje 40x20x25cm – ampak če je ruzak, je lahko malo večji, preverjajo zelo redko, če pa, ga boš pa natlačila v tisto posodo, da bo ok). če rabiš še dodaten kufer (za 10kg), ki gre tudi s tabo v kabino (nad sedež), pač dodaj in doplačaj še to.
glede sedeža – vedno sem šla v dvoje, ampak nikoli nisem doplačevala dodatno, da sva imela sedeža skupaj. če je bil pri katerem od naju prazen prostor, sva se presedla, ko je kazalo, da potniki ne prihajajo več gor. če ni, sva pač sedela narazen – itak gre za krajši let, kajne. ne vem, kako je s 14-letnico in kako bi ji bilo letet, če ne bi bili skupaj – v tem primeru pač doplačaš za skupni sedež.
srečno!
evo, se strinjam z “redno hodim” pa z zgornjim zapisom. edino skupne sedeže pa se mi zdi, da prav neradi dajo – meni se je v zadnjih 10 letih (letalskih letih) pri ryanairu zgodilo samo enkrat, da sva sedela skupaj. drugače pa narazen – mogoče taktika, da pač doplačuješ, če si tako zelo to želiš. ni bil pa noben problem menjava, ko so ljudje vsi na letalu, pred vzletom, ker so vedno kaki prosti sedeži..
glede prtljage … če bosta imeli več kot za v ročno se vama splača večji kufer imet skupaj, je ceneje za doplačat kot vsaka svojega.
Mi velik letimo, pa na ryanair še nikoli nismo sedeli skupaj, ne vem kje je fora, po moje namerno razmečejo, da bi naslednjič kupil.
Recimo turkish, če se dovolj zgodaj bukuraš, 24ur pred letom kljub temu da nisi plačal, še vedno lahko izbereš sosednja sedeža.
vsak mesec letiva z ryanairom. nikoli ni dodeljen sosednji sedež en poleg drugega, neglede na čas, kdaj narediš sceck-in (takoj ali kasneje, tik pred zdajci). najbrž je to njihova fora – politika, da pač raje doplačaš. velikokrat pa se je zgodilo, da je eden od naju imel zraven prost sedež in sva se kasneje presedla. torej najbrž delajo to namerno, da sedež vnaprej zakupiš, doplačaš. skratka, brezveze.. in glih zato nikoli ne dam niti tistih dodatnih 8e za to, ker se mi zdi prav nesmisel.
modrojezero, 19.05.2024 ob 09:30
Samo za prtljago se zmenita, če ničesar ne dodaš, je dovoljen nahrbtnik. Midva vzameva še dodatno ročno prtljago, torej vsak dva kosa. Sedežev ne doplačujem, samo enkrat so naju posedli narazen, za tisti dve uri, prava reč. Vse kar ti ponuja, zavarovanja itd, vse daš samo dalje in zaključiš nakup. Naj pa te opozorim, da Ryanair uporablja samo Boeinge, da ne bosta lavfali dol, ko stevard/esa pove, dobrodošli na krovu 737 max ….
Ni res, nazadnje 2x smo sli. z Airbusom. Ryanair.
Nic ne rabis.. Jaz kupim vedno osnovne karte. Nobeno zavarovanje, nobenih sedezev nic.. Se vedno so nas dali skupaj sedet, ali pa vsaj zelo blizu, naslednja vrsta, oziroma dva po dva, smo stirje. Na koncu jaz zase naknadno dodam kufer, ki gre v prtljaznik. Tja lahko das vse, tudi tekocine itd. Samo gledam sproti, ker tudi prtljago znizajo cene vmes.. Kupim pa karte ponavadi par mesecev prej. Tudi do pol leta.
entip, 19.05.2024 ob 12:46
evo, se strinjam z “redno hodim” pa z zgornjim zapisom. edino skupne sedeže pa se mi zdi, da prav neradi dajo – meni se je v zadnjih 10 letih (letalskih letih) pri ryanairu zgodilo samo enkrat, da sva sedela skupaj. drugače pa narazen – mogoče taktika, da pač doplačuješ, če si tako zelo to želiš. ni bil pa noben problem menjava, ko so ljudje vsi na letalu, pred vzletom, ker so vedno kaki prosti sedeži..
Se strinjam. Ryanair je edina firma, ki tudi nas nikoli niso dali skupaj sedet. Pa sta bila otroka mlajsa, pa sta bila precej oddaljena od naju. Smo pol menjavali na letalu. Ali pa te dajo spredaj, zadaj, res skoraj nikoli skupaj. Pac gre se jim, da kupis. Vsepovsod drugod smo bili vsi 4 skupaj, cela familija, pa nisem nikoli plačevala sedežev vnaprej.
Petrs, 04.12.2024 ob 18:40
Se strinjam. Ryanair je edina firma, ki tudi nas nikoli niso dali skupaj sedet. Pa sta bila otroka mlajsa, pa sta bila precej oddaljena od naju. Smo pol menjavali na letalu. Ali pa te dajo spredaj, zadaj, res skoraj nikoli skupaj. Pac gre se jim, da kupis. Vsepovsod drugod smo bili vsi 4 skupaj, cela familija, pa nisem nikoli plačevala sedežev vnaprej.
To je res, mi tudi nikoli skupaj. Smo pa ugotovili da čimkasneje narediš ček in, boljše zice imaš. Ponavadi zunanje. Če med prvimi, pa te vedno vrže na sredino. Zdej to nardimo ko smo že na letališču.
Nisem še letel s ryanairom pa me zanima ta selftransfer. Dam samo kot primer, če letiš iz LJ v BG s prestopanjem v ZG a to še moraš še enkrat checkinat in če ni online kot pri nekaterih potem moraš it ven pa še enkrat + varnostni? Verjetno sem kaj zamešal samo mi ni jasno. Hvala za pojasnilo, če bo kdo vedel.
Lm, 04.12.2024 ob 18:46
Nisem še letel s ryanairom pa me zanima ta selftransfer. Dam samo kot primer, če letiš iz LJ v BG s prestopanjem v ZG a to še moraš še enkrat checkinat in če ni online kot pri nekaterih potem moraš it ven pa še enkrat + varnostni? Verjetno sem kaj zamešal samo mi ni jasno. Hvala za pojasnilo, če bo kdo vedel.
Ryanair ne leti iz LJ.
Drugač je pa vse kar leti iz LJ in je povezava naprej ponavadi menjaš letalo. Ob nakupu vozovnice ti vse piše.
Anonimno 6667, 04.12.2024 ob 18:52
Aja ja seveda, za vsak let delaš svoj check in, ampak ne greš pa čez kontrolo, ker si znotraj letališča. V zelo redkih primerih menjaš letališče, recimo v večjih mestih iz international v domestic. Odvisno kam letiš.
Tisto sem dal samo kot primer. Vem, da ne leti.
Torej je kljub check inu dovolj ura med prestopanjem če ti ni potrebno nikamor hodit. Čeprav kolikor gledam zdaj lete imajo vsi 2+ ure med prestopom, ravno zaradi tega verjetno, ni mi jasno kako nimajo vsi online. A je to isto okence za check in boarding ali so pač nasproti posebna samo za check in? Hvala
Lm, 05.12.2024 ob 05:33
Tisto sem dal samo kot primer. Vem, da ne leti.
Torej je kljub check inu dovolj ura med prestopanjem če ti ni potrebno nikamor hodit. Čeprav kolikor gledam zdaj lete imajo vsi 2+ ure med prestopom, ravno zaradi tega verjetno, ni mi jasno kako nimajo vsi online. A je to isto okence za check in boarding ali so pač nasproti posebna samo za check in? Hvala
V kolikor imaš oddano prtljago, ura nikakor ne bo dovolj, ker moraš počakat svojo prtljago, se ponovno čekirat in jo ponovno oddat.
Tudi le z ročno prtljago je ura zelo malo, če se moraš ponovno čekirat – že zato, ker se check-in zapre kar nekaj pred letom.
Check in imajo vsi online, če želiš, lahko pa tudi fizično preden greš na osebno kontrolo, ampak tam je ponavadi precej gneče, zato je lažje online. Boarding je pa fizično vkrcanje na letalo. Ko opraviš že vse formalnosti in si mimo osebne kontrole, greš na predvideni izhod in tam počakaš da odprejo vrata in preden greš čez, pokažeš potni list in še 1x karto.
Če imaš recimo rezervirano letalo iz LJ- preko Istanbula- v Singapur in si to karto kupil naenkrat, potem se ob oddaji prtljage to smatra kot 1 let in se ti ni treba med prestopom ukvarjati s prtljago, oni uredijo. In v takem primeru je sigurno dovolj časa tista ura ali 2 ki ju imaš med letoma, da prestopiš. V tem primeru delaš check in za oba leta, ampak čez osebno kontrolo greš pa samo na prvem letališču.
Če pa kupuješ karte posebej za prvi in posebej za nadaljnji let, potem se moraš pozanimat kako je s prtljago. Če ne drugje, ti na letališču, ko prtljago oddajaš sigurno povedo kako naprej. Ker oni tam označijo točno destinacijo prtljage.