s čim čistite kamen v školjki
Izčrpaj vodo ven potresi s sodo bikarbono in zalij zalkoholnim kisom. Pusti delovat čez noč recimo.
Isto lahko narediš s coca colo.
Pri meni je bilo ful kamna, ker je bila novogradnja in nevseljeno dve leti. Sem rešila s coca colo. Sedaj občasno dam notr sodo in kis. Je zelo odvisno od školjke koliko se nabira. V prejšnjem stanovanju se mi ni nič.
gospodinj a, 30.07.2021 ob 11:34
Na dnu straniščne školjke se nabira kamen. S čim ga čistite, oz. odstranite, nobeno tekoče čistilo za wc ne pomaga. Imajo mogoče kakšno takšno ščetko ali kaj podobnega?
Straniščno školjko je pameto pomit vsaj enkrat na leto. Ali pa menjat, pa se naj vodovodar zafrkava s svinjarijo.
Če wc čistite redno in temeljito s kvalitetnimi čistili , se kamen ne nabira.
Imam 10 let staro wc školjko pa je kot nova.
Pri nas mora vsak po opravljeni veliki potrebi školjko ocistiti s cistilom. 1x tedensko pa jo sama temeljito zdrgnem pod robovi z grobo viledo.
Uporabljam čistilo wc net z belilom.
Čistim z WC račko. Čistilo pustim delovati nekaj časa, nato zdrgnem s krtačko in splaknem. Na dnu je vseeno še nekaj vodnega kamna. Včasih sem čistila kot nora, pobrala ven vodo, nato pa drgnila s čistilom in viledo. Sedaj sem to prakso opustila. In kaj potem, če je malo vodnega kamna? Saj je samo školjka in to je prostor za urin in drek (oprostite). Saj ni lonec ali kozica. A bi moralo biti prav sterilno? Važno je, da ne smrdi.
Občasno zlijem noter toplo vodo z raztopljenim pralnim praškom (npr. Radion), pustim delovati nekaj časa, zdrgnem z WC račko in potem je, kakršno je. Mislim, da je vse preveč ljudi dobesedno obsedenih s čistočo.
Če dnevno ščistiš na koncu večera, se ne bo nič “oblog” delalo v kotanji WC školjke.
Je pa treba včasih rokavico gor, pa zdrgnit lepo z eno ala Vileda gobico z rašplasto stranjo, lahko eno taponucano v kuhinji, pa potem likvidiraš. ( ker je ipak stoječa voda, ja , pa sedaj v vročini ko je topleje tudi bakterije bolj se množijo v stoječi vodi WCja).
Drugač pa z jogurtovim lončkom ven vodo pobrat 9z kotanje, nalit noter en deci čistila LITO Kimi Trzin, počakaš ene 15 minutpa je. “Jajčna lupina nabran apnenec se takoj stopi/odlušči, če je treba pa še malo podrgeš in je spet “škripajoče” gladka kotanja.
voda292, 30.07.2021 ob 11:46
Izčrpaj vodo ven potresi s sodo bikarbono in zalij zalkoholnim kisom. Pusti delovat čez noč recimo.
Isto lahko narediš s coca colo.
Pri meni je bilo ful kamna, ker je bila novogradnja in nevseljeno dve leti. Sem rešila s coca colo. Sedaj občasno dam notr sodo in kis. Je zelo odvisno od školjke koliko se nabira. V prejšnjem stanovanju se mi ni nič.
Če imaš školjko višjega kakovostnega razreda, ki ima katalitični premaz za odbijanje vode i umazanije ( Geberit, Catalano , pa ToTo), se ne prijemlje na stene tudi pod vodo v WC školjki popolnoma nič. Govora je o WC školjkah v cenovnem razredu med 500 in 2000 EUR.
Meni ni nobeno čistilo učinkovito, razen WC NET BLEACH, ki vsebujuje varikino in menda tudi sodo. Očisti dobro straniščne bakterije. Zliješ ob robove zgornjega roba školke, podrgneš s krtačko in tudi po po odtočnem delu in pustiš kakšno uro ali dve delovati. Je pa zelo močno čistilo, mi je prišlo na obleke in je tam barve razžrlo. Tudi za svinčene cevi ni glih ok, ker lahko razžira.
Naravno in zelo učinkovito očisti vodni kamen alkoholni kis, ga daš v plastenko z razpršilom, pošpricaš in pustiš. Kasneje podrgneš s krtačko, po robovih ploščic, ali ga zliješ v grelnik vode in prižgeš, do vretja vode je kamen razstopljen.
Ojoj, kakšne strupe zlivate v okolje. Mati Zemlja joče. Kamen v WC-školjki se najbolj perfektno očisti s parnim čistilcem – tisti za 100 evrov zadošča. Brez kapljice strupa. Solna kislina????
Vodni kamen na dnu pa preprečiš tako, da greš vsaj vsake par dni s ščetko do dna in tam podrgneš. Vsaj vsake par dni, no, ženske.
In zarjavela kad.
1. Ščetka je svinjarija, to je pr ns zato, ker je pač sestavni del stojala klozet papirja, prepovedana uporaba
2. Čistilo Millreud al kako se napiše, (To je linija čistil), kupiš Za odstranjevanje cementnih ostankov pred fugiranjem (ja, dejansko za keramičarje), okol 10€, Bauhaus.
Če si len, zliješ direkt v vodo, pustiš 30 min obrišeš.
Če se mudi(beri: gosti na poti), daj vodo ven, polij in razmazuj 2min po vodnem kamnu, da požre in speri.
Opozorilo: če pustiš več kot pol minute na krom pipi jo požre oz. rata marogasta-če se bo kdo loteval umivalnikov ipd.