s.p. in kršitve
Delodajalec (s.p.,10 zaposlenih) mi že 6 let podaljšuje pogodbo za določen čas po 3 mesece. V tem času se mi je pogodba prekinila enkrat in sicer za 3 mesece zaradi pomanjkanja dela. Da dobim v podpis novo pogodbo, včasih čakam tudi mesec po poteku stare. Kolikor vem, se v tem primeru šteje, da sem zaposlena za nedoločen čas.
Kaj pa se zgodi v primeru, da z zamudo vročeno pogodbo podpišem? Potem ni več možnosti za zaposlitev za nedoločen čas?
Plačilna lista je tudi samo za okras, saj je pravilna le toliko, da je končni znesek pravi, vse ostalo je napačno. delo po času 87 ur, čeprav sem delala minimalno 170 ur. da pa se na koncu s plačo izide, je približno enak znesek na listi še za delovno uspešnost, največji pa (43 tisoč) za izmensko delo. Pa v izmenah sploh ne delamo!
In še, kaj lahko storim v primeru, da pričakujem šikaniranje tako od delodajalca, kot tudi sodelavk (mimogrede, več jih dela na črno), če bi vse nepravilnosti, ki se dogajajo v podjetju, prijavila delovni inšpekciji? Se zaradi šikaniranja, ki bi bilo posledica prijave, kam pritožim? Ali je to pač samo moj problem?
Glede na pogodbo za določen čas, smo delavci izpostavljeni tudi marsikateremu izsiljevanju, kot so siljenje v delo doma prav vsak dan, sobotno neplačano delo in mizerno plačano nadurno delo. Za plačilo le-tega je potrebno prinesti tudi študentsko napotnico kogarkoli že.
Delamo tudi s strupenimi snovmi, brez zračenja, razsvetljava je obupna, stroje se moramo naučiti popravljati sami, čeprav to ni naša stroka, saj ni ponavadi nikogar v bližini, ki bi bil za to usposobljen.
Delavci smo vsi po vrsti tako ustrahovani, da prav nihče ne želi biti tisti, ki bi storil kaj, da bi se razmere izboljšale.
Je karkoli, kar bi se dalo storiti, da bi se razmere za delavce v tem podjetju izboljšale, ne da bi kratko potegnili ravno delavci?
Če delavec ostane na delu tudi po poteku časa, za katerega je sklenil pogodbo o zaposlitvi, se šteje, da je sklenil pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas. Čim torej še vedno dela, čeprav je čas že pretekel, je ta domneva takoj vzpostavljena.
Za vse ostalo bi bilo pa najbolje, da bi se včlanili v sindikat, ki bi se potem lahko izpostavil namesto delavcev in posredoval pri delodajalcu, da bi začel korektno izpolnjevati svoje obveznosti do delavcev. Možna pa je tudi anonimna prijava na inšpekcijo za delo.
Lep pozdrav,
Katarina
Forum je zaprt za komentiranje.