S.P. in nakup avta na leasing?
Sem majhna samostojna podjetnica, ki imam okrog 15.000 EUR letnega prometa. Dobička imam 3.000 EUR. Ali je kdo od vas v podobni situaciji lahko kupil avto na leasing (saj se S.P.-jev vsi leasingodajalci izogibajo zaradi nizke kreditne sposobnosti)? Če mi lahko poveste kakšne pogoje in pri kateri leasing hiši ste si izborili, bom zelo vesela informacije…..
Moja sestra je računovodkinja in ima svoj s.p. pa nima avta na s.p., se pravi, da se ne splača oziroma ni računice. Morda je fino ker DDV lahko uveljavljaš, pa stroške nabiješ……vendar pri tvojem prometu stroškev ne rabiš veliko, moraš pa pisat kilometrino za vsak km, pa prodat ga ne smeš ko se ti zahoče ker plačaš ddv na dobiček….skratka jaz sem to napisala to tako na pamet vempa da je nekaj v zvezi s tem.
To pa ne drži: s.p., ki ima samo 15.000 eur prometa letno 99 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} ni davčni zavezanec. Pa tudi od osebnega vozila ne smeš uveljavljat DDV. DDV na dobiček – prvič slišim???[/quote]Davčni zavezanec je vsak, ni pa nujno, da je tudi DDV zavezanec!
In od osebnega avtomobila si vstopnega DDV-ja nihče ne sme odbijat (razen taxi, avtošola…).
Poleg tega je treba vodit natančno evidenco skupnih kilometrov in kilometrov, ki so bili prevoženi v službene namene in kot stroški (gorivo, zavarovanje, servisi…) je priznan samo sorazmerni delež, ki se izračuna iz deleža službeni kilometri/vsi kilometri.