s.p.-ji in enotni TRR
Odločila sem se zapret poslovni račun in uporabljat samo moj osebni TRR. S tem letom bom prešla tudi v normirca, pa me zanima, če moram glede TRR-ja kje/komu javit (razen sprememba na izdanih računih seveda).
Bi mi znal kdo kaj o tem povedat?
Če se lahko pritaknem k tej temi: jaz bi pa zaprla osebni račun in imela samo poslovnega. Ali lahko tega poslovnega prekvalificiram v osebnega ali kako? Je namreć odprt pri banki, ki ima bistveno nižje stroške (Delavska hranilnica v primerjavi z SKB). Hvala za odgovore!
Pazi. Plačilo položnic preko neta je na poslovnem računu krepko dražje kot nas osebnem.
Primer pri meni, NKBM, osebni račun 0,38 EUR, poslovni 0,91 EUR.
DH omogoca brezplacno videnje osebnega racuna, ce imas pri njih poslovnega
Jaz ne bi imela enotnega TRR, ker nocem da so vse moje finance javne. Z enim racunom pa lahko vsak vidi moje celotno financno stanje.
Mislila sem.vodenje in ne videnje 🙂
Res nihče ne ve?
Tule si preberi:
http://podcrto.si/zakaj-ukinitev-locenega-bancnega-racuna-za-s-p-je-ne-pomeni-bistvenega-prihranka/
Čeprav vem, da sem v bistvu v prekršku, imam sama že praktično od ustanovitve dva osebna računa. Čez enega poslujem z s.p.jem, drugi je za osebne finance. Na Durs sem sporočila številko prvega, pa tudi na Ajpes, čeprav je tam niso objavili, ker je kao ne smejo, zakaj beri zgornji članek.
Na banki sem jim pa tudi povedala, da rabim za s.p., sicer so me vprašali, če en bi raje odprla poslovnega, pa sem rekla, da ne. Niso ga pa označili s črko T.
Do sedaj še nisem imela problemov.
Pa o kakšnem prekršku ti to?? Zakon je do pred kratkim opredeljeval le to, da moraš imeti za poslovanje ločen TRR, nikjer pa ni bilo določeno, da mora biti to poslovni račun. Preverjeno na DURS-u. To so lepo prikrojile banke – razloga mi ni potrebno posebej pojasnjevat, upam? Dokler si lepo na DURS sporočila, imaš vse po regelcih. Če pa račun ni v poslovnem registru, pa mene osebno prav malo briga (tudi sama namreč poslujem tako).
Pa od kje vam ideja, da če je številka računa javno objavljena, ima vsak mandeljc vpogled v vaše stanje oz. transakcije??? Vpogled ima samo davčna, in ta ima – če bi npr. prišlo do inšpekcijskega pregleda – vpogled v VSE vaše račune.
Osebni racun, ki se bo uporabljal za dejavnost, bo javno objavljen, tudi blokade …
Jaz osebno bom se naprej imela dva osebna racuna, enega za dejavnost in enega mojega osebnega, za osebne zadeve.
Problematika javnosti ločenega osebnega transakcijskega računa za poslovne namene
http://www.ajpes.si/novice.asp?id=178
Dobro je, da smo seznanjeni z zadevo, preden karkoli trdimo ali celo storimo…
Problematika javnosti ločenega osebnega transakcijskega računa za poslovne namene
http://www.ajpes.si/novice.asp?id=178
Dobro je, da smo seznanjeni z zadevo, preden karkoli trdimo ali celo storimo…[/quote]
Dobro je biti tudi pismen. Celo zelo dobro.
Če je ŠTEVILKA trr-ja javno objavljena, še ne pomeni, da ima kdorkoli vpogled v njegove transakcije ipd.. Kam bi pa prišli s tem?? Verjamem, da so to sicer mokre sanje 90% Slovencev, ampak tako ubrisana tudi naša država ni.
Me pa res zanima, kje v zgornjem zapisu ti vidiš to možnost.
Pa o kakšnem prekršku ti to?? Zakon je do pred kratkim opredeljeval le to, da moraš imeti za poslovanje ločen TRR, nikjer pa ni bilo določeno, da mora biti to poslovni račun. Preverjeno na DURS-u. To so lepo prikrojile banke – razloga mi ni potrebno posebej pojasnjevat, upam? Dokler si lepo na DURS sporočila, imaš vse po regelcih. Če pa račun ni v poslovnem registru, pa mene osebno prav malo briga (tudi sama namreč poslujem tako).[/quote]
In si v prekršku. Ker po zakonu mora biti račun s.p.ja javno objavljen oz. dostopen oz. objavljen na Ajpesu z vsemi blokadami vred.
Dursa pa to res ne briga. Gre pač za dva zakona, ki se med seboj nista ravno usklajena.
Pa kaj je z vami?
Če je moj račun javno objavljen, to ne pomeni, da vsak lahko vidi moje transakcije. To lahko vidi mogoče FURS in določeni bančni delavec (ne vsi), na banki, kjer imam ta račun odprt in NIHČE DRUG.
ampak stanje na TRRju pa ne bo vidno nikjer, glede na to da nameravam it v normirca?
No, pa banke imajo vpogled v tvoje poslovanje prek sibona. Tam lahko tudi preveriš, kdo je že kdaj čekiral tvoj račun.
Če osebni račun uporabljaš za poslovanje, pri nekaterih bankah kršiš njihova pravila poslovanja. Ker jih imajo objavljena na spletu, lahko to nemudoma preveri vsak za svoj račun oz. banko. Sicer še nisem slišala, da bi koga zaradi tega po prstih, ampak samo povem. Durs oz. Furs ima vpogled v vse račune, prijavit je treba le račune v tujini, račune v domačih bankah ne (se že sami pozanimajo, bodite brez skrbi, če je treba). Niti obrazec za to ne obstaja, nekaj časa so dvigovali neko lažno paniko – ker novinarji pač ne vedo, o čem pišejo. Je bila pa ta panika genav zaradi tega, kar zdaj ukinjajo – zaradi ločenih računov, ker ga nekateri espeji niso imeli. In to ni bilo nekaj deset let nazaj ali v drugem sistemu, ampak pred komaj par leti.
Tako pametni smo pri nas.
Problem dveh računov – da ne bomo samo o prednostih – je, da ti v skrajnem primeru blokirajo oba in imaš z obema potem dodatne stroške. Ja, tudi to naredijo. Na srečo se ni zgodilo meni, se je pa kolegu, blokirali so mu tako poslovni kot osebni račun in čav miki. Za nameček po tistem, ko je poravnal dolg …
Jaz v bistvu ne vem, kaj bom naredila. Poslovni račun imam na DH in je v bistvu cenejši od osebnega na NLB, po drugi strani mi pa na DH skoraj sigurno ne bodo odobrili mastercarda, pa bi jo rada imela.
Zdravo,
ima slučajno kdo pri DH odprt osebni račun in ga uporablja za poslovne namene? Mesečni strošek za vodenje skupaj s spletno banko je 1,65, pri poslovnem pa 4,90
Je kdo, odkar se je spremenila zakonodaja, že poskušal zapreti poslovni račun in preiti na osebnega in kako so reagirale banke? Še posebej me zanima za Delavsko hranilnico.
Hvala za odgovor.
Žena je na SKB zaprla poslovni račun in zdaj posluje preko osebnega prav tam. Malo so jamrali (kot Cerar) in jo prijazno opozorili , da ne bo mogla izdajati e-računov.Ko pa jim je povedala, da obstaja zastonj portal za izdajo e-računov so le še zaračunali 46€ stroškov zapiranja in vse je ok.
Na Ajpesu njen račun ni objavljen, kljub temu, da je minilo že 10 dni. Stari je pa seveda zbrisan.
Očitno SKB na Ajpes NI javila. Moramo to storiti sami?
Pozdravljeni vsi,
enostavno moram napisati, kaj mislim o teh TRRjih…govorim izključno iz lastnih izkušenj…torej…zagovarjam ločene račune. Osebni je osebni in namenjen lastnim financam, poslovni pa naj bo namenjen poslovanju. Zakaj:
1. nujno potrebno je ločiti denar iz poslovanja in osebne finance, to prinaša duševni mir, urejenost in mirne sanje
2. če ste normirani in imate en račun, potem nikoli ne veste koliko denarja je “priletelo” na račun iz poslovanja, koliko iz drugih naslovov…ko boste oddajali davčno napoved, vas bo pekla glava
3. če niste normirani, potem morate bančne izpiske nositi v računovodstvo…spet vas bo pekla glava, ker vas bo računovodja nadlegoval s s vprašanji, ki se ga ne tičejo, ker so privatnega značaja in boste morali pojasnjevati še to
4. bog ne daj, da pride inšpektor in začne šarit po vašem privat računu, ne hvala, tega res nihčne ne rabi
In na koncu razmišljam…ko opravljanje dejavnosti ne prenese stroškov ločenega bančnega računa, se moramo vprašati, ali ima smisel z dejavnostjo sploh nadaljevati.
Lep pozdrav, Sabina
Pozdravljeni.
Tudi sama ne nameravam zapreti poslovnega računa, če drugega ne, da imam boljši pregled nad financami.
Pa vendar me zanima, če se je že kdo pozanimal:
Za tiste, ki bi poslovali le z enim računom, kako bi se to odražalo na supervizorju? Ali bi se potem na takem skupnem računu izpisala vsa nakazila od proračunskih porabnikov npr. otroški dodatek, nadomestila za bolniške s strani ZZZS, vračilo dohodnine itd.
Ali bi se izpisovala samo za račune z oznako T ali tudi za popolnoma osebne račune?
Yonc,
po pravici povedano, ne vem. Morda kdo?
Lep pozdrav,
Sabina
Draga druzba, kako pa je z racunom osebno poslovni, ki ga na novo ponuja nlb? Ga ima kdo?
Glede na to, da ga ponuja banka, po mojem ne more biti tezav z internimi akti o vrsti racuna A/T?
Forum je zaprt za komentiranje.