Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo S.p., ki ni davčni zavezanec – kako izdati račun?

S.p., ki ni davčni zavezanec – kako izdati račun?

Pozdravljeni!

Imam popoldanski s.p. z normiranimi stroški.
Zanima me, kako izdati pravilen račun.

Ali na računu obračunam samo storitev ali moram obračunati tudi DDV?

Naprimer: storitev znaša 250,00 € – na račun napišem samo to postavko ali morebiten davek???

Kjerkoli sem vprašal so me pošiljali od vrat do vrat, nihče pa ni znal povedati konkretno in oprijemljivo.

Hvala za odgovore!

Dragan Babuder

Jaz mislim da tu nima veze ali si normiranec ali nisi. Vprašat se moraš ali si davčni zavezanec ali nisi. Če si, potem moraš zaračunat davek. Če nisi, potem ne. Ampak to je samo moje laično mnenje, ne vzet za sigurno ker tudi sam ne vem veliko o tem.

Če niste Zavezanec za DDV davka ne zaračunate in ga ne prikažete na računu. Na računu zaračunate storitev v katero lahko vključite (povišate) za znesek davka, da ne boste cenejši kot vaša konkurenca, ki je davčni zavezanec. Torej zaračunate – xxx storitev 305 evra.

S ceno 305 eur bo avtor dražji od konkurence, če prodaja svojo storitev zavezancem za DDV, ki si od njegovega računa ne morejo odbijati DDV-ja, od konkurence pa si ga lahko.
Drugače povedano:
v primeru, da avtor, ki predvidoma ni zavezanec za DDV, zaračuna 305 eur za storitev, kupca (zavezanca za DDV) ta njegova storitev stane 305 eur, medtem ko ga storitev, ki mu jo zaračuna zavezanec za DDV v istem znesku (250 eur + DDV 55 eur) stane le 250 eur, ker 55 eur dobi vrnjenih z obračunom DDV-ja.

Drži, kar pravi kekecbedanc. Dodati moram samo to, da je tukaj pod “davčni zavezanec” mišljeno “zavezanec za DDV”.
Pojem “davčni zavezanec” je namreč precej širši – pod to spadamo vsi, saj vsi plačujemo takšne in drugačne davke. “Zavezanec za DDV” pa je samo tisti “davčni zavezanec”, ki obračunava DDV.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close