S.P. “NO” kredit !
Prej zaposlen na določen čas, samo so podaljševali pogodbo, samo sem mogel sanjati o nepremičninskem kreditu.
Zdaj že 3 leta delam preko SP, banka noče slišati, mesečni zaslužek 1 500-2 000 E.
S punco sva podnajemnika v 50 kvadratnih m. in plačujeva 400 s stroški v red, kar znese 550 E
Tukaj je nekaj hudo narobe, za en drek vse skupaj. Prišparati ne moremo nič, starši tudi ne morejo pomagati…vedno bom podnajemnik ali kaj ?
koliko prometa ti narediš mesečno za kredit ni najbolj bistveno. Pri preračunavanju se gleda osnova od katere si plačuješ prispevke.Pa kako dolgo in kako redno imaš prilive.
Nekateri s.p.ji dobijo brez težav kredit, če banka oceni, da niso “rizični” in imajo dobro boniteto.
Se bo pa tudi to pri bankah moralo enkrat spremenit pri nas. Kmalu bodo vsi, ki bodo še kaj delali, zaposleni samo pogodbah, s.p. pa večja garancija, da bo jutri nekdo še delal, imel službo, kot pa “redne” službe, v katerih lahko ravno tako ostaneš čez noč brez dela.
Naj se sliši še bolj butasto, v s.p.jih je prihodnost. Ljudje z s.p.ji so dosti bolj fleksibilni in iznajdljivi kot nekdo, ki drugega v življenju ni počel kot pa hodil v redno službo in se ob morebitni izgubi službe ne zna nikamor obrnit.
Kdo je ob izgubi posla za banko bolj rizičen? Človek, ki gre po izgubi službe na zavod in potem gleda v luft tudi po več let ali s.p.jevec, ki samo prestopi k drugemu naročniku in v končni fazi vedno tako ali drugače poskrbi, da pokriva vse svoje finančne obveznosti, od države do banke?
Še želele si bodo banke espejevcev.
Popolnoma ista situacija – jaz sicer zaposlena za nedoločen čas, ampak na minimalcu. partner že 7 let sp – isti prihodki – po odplačilu prispevkov mu ostane 1500 EUR. najemnina prav tako 400 + stroški – s tem da nama uspe nekaj privarčevati in imava tako 30{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} lastnih sredstev, pa ne dobiva kredita. starši so upokojenci in prav tako kreditno nesposobni. v bistvu se meni ne gre toliko za lastništvo štirih pregrešno dragih sten, ampak klima pri nas je taka, da veljamo najemniki za zadnji drek na cesti in imam tega počasi vrh glave. govorim o omejevanju obiskov, nenehni nenapovedani obiski in kontrole lastnikov, ne smeš imet otrok, živali, bog ne daj da kadiš, bog nedaj da bi prestavil omaro ali pa se rešil smrdečega in razpadajočega kavča, ter ga menjal na lastne stroške in še bi se kaj našlo.
Največ na živce, na jetra mi gre, ko vsakega 10 v mesecu moram bit na razpolago svojemu stanodajalcu, vedno pride sem po denar. Mastno plačujem a nimam občutek da je to moj dom. V Avstriji, Italiji ali Nemčiji privat podnajemniki nimajo teh problemov, nimajo nič z “gazdami”. Ne vem ali sem jaz te sreče da imam takšne, ali je to navada tukaj pri vseh. To je razlog da bi hotel na svoje. Drugo bi bilo če bi imel državno stanovanje, plačaš in živiš svoje življenje, kot še milijoni drugih po svetu, saj to ni nič narobe.
Ma ne to, da mi vsak mesec pride…uh kako me to jezi !
Če ti na s. p. zaslužiš 2000 evrov bruto na mesec, to predvsem za banko ni isto kot če si nekje zaposlen in zaslužiš 2000 evrov bruto.
Je tudi odvisno koliko prispevkov plačuješ. Če je tvoja osnova 60{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} povprečne bruto plače, potem za banko tvoja osnova za kredit ne bo 2000 evrov,ampak,recimo od oka, okrog 900 ali 1000 evrov evrov. Če plačuješ minimalca, pa še manj.
Ne vem, tako pač je. Punca tudi dela, minimalec. Od tega denarja plačam sam prispevke,in to jim ne zadostuje, pravijo da se morajo držati pravil. Ma, pojma nimam. Vse sku nima nobene logike,sranje.
Menda SP ni stabilno delovno stanje, ali ne vem več kaj vsega sem slišal.[/quote]
Zamenjaj banko. Pojdi čisto do vseh bank in na tisto, na kateri ti bodo dali kredit, prenesi poslovanje. Pa naj se oni držijo pravil.
V bistvu ni pravi, razen glede tega koliko kredita ti smejo odobrit glede na osnovo. To, da s.p.ji ne morejo dobit kredita, sploh ni res. Če ga ne morejo,se je treba vprašat, zakaj, kakšna je logika banke in ali se splača ostat na njej. Verjetno jim plačuješ stroške za vodenje dveh računov, narediš več prometa kot povprečni zaposleni komitent, oni ti pa nudijo gladko nič.
Tudi če ti druga banka en da kredita, zamenjaj banko iz principa. Mogoče se bodo potem zamislili malo.
Kot prvo, ne glede na to ali si s.p. ali pa redno zaposlen, je zelo priporočljivo, da uspeš privarčevati vsaj 30{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} vrednosti za stanovanje, ki ga kupuješ. Se potem dosti lažje pogovarjaš z banko, saj imaš močnejšo pozicijo. Tudi banke zelo nerade dajejo kredit v 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} višini vrednosti stanovanja.
Kot drugo, mnogi, premnogi, verjetno kar večina, s.p-jev nima rednih dohodkov. Zelo pogosto dobijo kakšen mesec več, potem manj, včasih tudi nič. Skratka, je dosti nihanja. Poleg tega statistika pravi, da v roku 5 let propade čez 80{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} novo ustanovljenih podjetij. Ti pa kredit jemlješ za 10 ali 20 let. Malo si preračunaj verjetnost, pa ti bo prec jasno, zakaj se banke tega otepajo.
Se pa strinjam s tistim komentarjem zgoraj, ki pravi, da se bo bančni trg moral prilagoditi dejanskim razmeram. Če ne drugače pa pod prisilo države, kajti preveč ljudi (sploh mladih) nima redne službe, temveč celo paleto raznoraznih fleksibilnih pogodbenih razmerij.
Morda menjaj lokacijo najema. V hišah so lahko stanovanje veliko cenejša in prostornejša, ko sešteješ skupaj s stroški. Morda pojdita stanovat v predmestje.
Pri izbiri najemodajalca pa se zanesi tudi na svoje občutke.
Pa menjava banke, kot so ti že predlagali.
Pa nekaj čaa res varčevanje.
Ali pa morda nakup v manjšem kraju (izven območja avtoceste) z nižjimi cenami in se za začetek malo vozita predenj spet ne našparata malo več.
Jaz sem bila s.p. okoli 9 let, s podobnim poslovanjem kot ga imaš ti, in prav tako nisem dobila kredita. Potem sem se kao zaposlila pri kolegici, ki ima svojo firmo (zaposlitev za nedoločen čas, plača okoli 1300 neto). Kolegici sem seveda plačevala vse prispevke in stroške, ki jih je imela z mojo zaposlitvijo in vrnila sem ji plačo. V tistem obdobju sem imela popoldanski s.p. in na podlagi zaposlitve in popoldanca sem dobila kredit za stanovanje. Po plačanem prvem obroku kredita sem bila spet samo s.p. Vse skupaj sem bila ‘zaposlena’ okoli 5 mesecev, kar pomeni, da sem takrat skozi okno vrgla več kot pet jurjev in to samo zato, da sem si lahko uredila kredit pri banki, ki ga bom spet ful preplačala. Ampak meni pač moja streha nad glavo nekaj pomeni…
Pojasni ti tole kako si vrgla 5 tisoč skozi okno???
“Poleg tega statistika pravi, da v roku 5 let propade čez 80{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} novo ustanovljenih podjetij.” ja in?? Verjetno ima teh 80{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} tudi kakšne zaposlene, ki so vzele kredit in ga zaradi izgube službe ne bodo mogli odplačevati. Mislim kakšne pravljice.
Ne štekam, zakaj si vrgla pet jurjev skozi okno – plače ne moreš šteti, prispevke bi pa plačala tudi zaradi svojega espeja.
No, ni pomembno, jaz imam espe že več kot 20 let, imam nekaj premoženja, imam vsa ta leta stalne naročnike in stalne prilive, vsak mesec, pa se moram še za začasno povečanje limita na evrokardu skregati v banki. V boljših letih si dobil odobren vsaj izredni limit, zdaj še to ne več.
Hipotekarca sem dobila izključno prek vez, pa še to si upam napisat samo zato, ker ta banka ne obstaja več, pa tudi ta oseba ne dela več v bančništvu.
Aja, pri mojem hipotekarnem kreditu je bila lastna udeležba 75 procentov, znesek 20.000 evrov, za hipoteko pa nepremičnina, vredna cca 100.000 evrov. Takrat sem imela z eno firmo pogodbo za pavšal s trimesečnim odpovednim rokom, tako da je bila skoraj kot pogodba za ndč (takrat so še lahko bile takšne pogodbe). Pa še to je šlo skozi za las.