s.p. – zaposlitev – eno vprašanje
Imam s.p. Sedaj se mi ponuja redna služba za 4 ure. Ali se mi splača to sprejeti in imeti še vedno s.p.? Pride tu v poštev kakšna olajšava glede prispevkov? Se potem plačujejo samo polovično? Prosim, če kdo to pozna, da mi malo razjasni.
Če boš delal preko sp ,boš plačeval polne prispevke in to nima veze z 4 ure.Sp ni omejen na delovni čas .Če greš pa v službo ,ti plača delodajalec pol prispevkov in imaš tudi polovični staž.
Sp ne moreš imet na 4 ure ,edino lahko,če si invalid 3.kategorije.
Torej bodo moji prispevki plačani 100 % za s.p. (plačam jaz) in še 50 % od redne zaposlitve (plača delodajalec)? Mi ni logično.
če boš delal za delodajaca preko sp ja potem on nima nič s tvojimi prispevki.Ti lahko delaš preko sp ja 20 ur na dan ali eno uro,je čisto vseeno.Prispevke si plačuješ sam ,a če se zaposliš kot fizična oseba pri njem za 4 ure potem on plača tvoje prispevke.In sp nima nič s tem.
samo dve variante imaš ali sp ali zaposlitev.Pri zaposlitvi nav4 ure imaš vse polovično tak,da ti ne gre polni staž.pri sp ju ti pa teče polni staž.
Če boš delal preko sp ja te 4 ure potem ti mora delodajalec več plačati,ker nima stroškov prispevkov zate .to je še nakboljša variamta
Seveda ni logicno, ker je zgornja imformacija napacna.
Ce je nekdo redno zaposlen za 4 ure, ima svoj s.p. za razliko do 8 ur in tako placuje na s.p. polovicne prispevke (ker so polovico ze placani v sluzbi).
Ce pa je zaposlen za 6 ur, placuje na s.p. se samo 1/4 prispevke.
Ce pa je zaposlen za 8 ur, pa placuje samo se pavsal prispevkov.
Res pa je, da je mogoce samo polovicen s.p. BREZ polovicne redne zaposlitve nekje drugje samo ob statusu polovicnega upokojenca/invalida. Tudi starsi, ki uvejavljajo skrajsan delovni cas zaradi starsevstva, imajo poln s.p., le da placujejo zmanjsane prispevke, ker doplacuje drzava.
Forum je zaprt za komentiranje.