Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis S-struktura????

S-struktura????

Slavisti prosim na pomoč.

A mi lahko kdo pomaga? Kakšna je S-struktura tega stavka:

“Ko si boste delali zalogo, morate dobro premisliti, koliko prostora imate, da bo vse dosegljivo in dobro vidno, da ne boste kakšnega izdelka pozabili ali pustili, da preteče rok uporabnosti.

Hvala!!!!!

KAKO TI NAJ NAPIŠEM???

Kot je že nekdo pred mano povedal…S+S je priredje. O priredju govorimo takrat, ko sta dva stavka enakovredna (to boš najpogosteje opazila po vezniku “in”).
Npr: Šel sem v kuhinjo in si pripravil malico.
To poved lahko razbiješ na dva stavka, oba pa bi lahko zapisala samostojno. “Šel sem v kuhinjo. Pripravil sem si malico.”

S/S je pa takrat, kadar imaš podredno zloženo poved, oz. ko imaš kakšen odvisnik. Odvisniki se navezujejo na glavne stavke.
Npr.: Kupil sem avto, ki ga je prej vozil moj prijatelj.
Kupil sem avto je glavni stavek, “ki ga je prej vozil moj prijatelj” pa je prilastkov odvisnik (dobiš ga tako, da se vprašaš, kateri avto si kupil). Ker drugi stavek dobimo iz prvega, je to podredje. Stavkov ne moreš obrniti itd.

Pa še en mešan primer…
Ker sem zamudil v šolo, mi je mama napisala opravičilo, ki sem ga oddal razredničarki.
S-sestava je v tem primeru: s/Ss; sredinski stavek je glavni, prvi in tretji pa sta podredna, zato so “/ “.

Upam, da ti je kaj pomagalo…to je bila bolj vaška razlaga vsega skupaj^^

In čemu sploh rabijo te slovenščinščinske fore, kot je npr. S struktura? Ali je to dobro samo za pranje možgan učencem in dijakom ali še za kaj drugega? Odkar sem imel maturo pri slovenščini, teh stvari nisem nikoli več rabil ali zasledil…

Tudi meni se zdi to seciranje jezika brezpredmetno.

No, čisto neuporabna stvar ni, pri postavljanju vejic pred “in” je npr. precej pomembna struktura povedi.

to je pravilna s struktura povedi:
__/S_____________________
S___/S___________________
_______/S_+_S_+_S_______
___________________/S____

New Report

Close