Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis S – struktura

S – struktura

Zdravo!

Prosila bi vas za pomoč. Mislila sem, da znam S – strukturo povedi, a vidim, da mi še ne gre. To je tisto, ko je en S gor, pa dol, pa gor… Mogoče kdo ve, kako se to dela?

Bila bi zelo vesela vsakršne pomoči.

Lep pozdrav in hvala že vnaprej!

Mateja

hja povej primer pa ti lahk probam povedat sicer smo se pa to učil v 1. letniku.
če rabš nujno lahk mal po zapiskih pobrskam.

mislm pa da je nekak tko.

s uzgor=glavni stavek
s uspod=podredni stavek

pol pa če je s uspod podčrtan z eno črto je osebkov odvisnik, če je z dvema je predmetni, če je z pikcami je prilastkov, če je z postran črticami(////) je prislovni…

če je s+s pomen da je priredje

tko nekak bi mogl bit

______________________________ Zgubiš pri kartah, dobiš v ljubezni, eni so srečni, drugi pa trezni.

Ja, zgoraj je vedno glavni stavek, potem poševnica in spodaj odvisni. Če je glavni stavek na začetku povedi, potem je najprej zgoraj S. Če je najprej odvisni stavek, je najprej spodaj S. In poševnica se obrne. Če je glavni stavek razdeljen na dva dela (npr. Deklica, ki ima rdeče lase, me je povabila na roj. dan) je S polovic, vmes pa prilastkov odvisnik.

Priredje je S + S.

Mogoče ti bo kdo bolj pomagal, ker ne znam na računalnik delat poševnic v drugo smer.

Takole ja S/
/S obratno pa ne.

Lp, Ajs

\\\\\\\\\\\\\\\\

Stisneš Ctrl in Alt in odtipkaš \

Isto velja za vse “tretje” znake na tipkah, recimo @{}][€Ł¤ß÷׸¨˝´˙`˛°˘^

\ se nahaja se na tipki s črko Q.

hvala vsem!:)

Filip, hvala. Od tebe dobim vedno kakšne koristne tehnične podatke (kakšno leto nazaj kako narediti nestične tri pike brez presledka, zdaj pa to) Super.

Ajs

Ej, super, tudi jaz se ti zahvaljujem. Hvala. Zelo mi pridejo v poštev znaki:
÷, ¨~, @, [, ], {, }, °. Doslej sem si pomagala z vstavljanjem simbolov, a je ta način veliko hitrejši. Res lepa hvala.

marija (1)

Tu pa ni bilo veliko slovenščine, pa poskušamo pisati še pa dalejnsk…ali bomo kar güčali, morda pa celo… kaj je rjakla, tu je rjakla snoč…ali si bomo pa pomahali…mhm, dečva,da ji ni para…

Malo se šalim in v vsaki šali je nekaj resnice.Pisanje je vzor in vsaj trudimo se, kajti to niso SMS sporočila. Četudi se zgodi, da naredim tipkarsko napako ali pa kakšno drugo, ki ni sedaj pomembna, je moje mnenje, da se vsaj trudimo pisati je rekel in ne reko ali reku…

Kako smo si različni…

Super. Sedaj sem se še nekaj jaz naučila. Hvala.

Spoštovana gospa Tanjuša. Mislim da smisel foruma ni, da se vse piše v pravilni slovenščini. Vsak naj piše kakor je najhitreje.
Priznam pa, da me včasih moti pretiran štajerski naglas na forumu.
😀

______________________________ Zgubiš pri kartah, dobiš v ljubezni, eni so srečni, drugi pa trezni.

Mislim, da bi se predvsem moral vsak ob čisto vsaki priložnosti (tudi na forumu in v SMS-ih) vsaj malce potruditi, da se izraža čim bolje. “Pisati kar najhitreje” ipd. se mi zdi samo ravnanje po liniji najmanjšega odpora oz. potiskanje glave v pesek in iskanje najbolj priročnih izgovorov za duhovno in fizično lenobo oz. pasivnost.
Jamčim vam, da se ob minimalnem vloženem trudu ob kakovosti poveča tudi hitrost izražanja, sicer pa pri vsem tem ne gre toliko za kakovost izražanja, kot pa za obvladovanje desetprstnega slepega tipkanja, ki edino lahko prinese hitrost.

Mene pa zanima, kako lahko kdo bere štajerski naglas. Mimogrede, jaz “slišim” v glavnem ljubljanščino.

Če je morda v kaki situaciji pačenje še sprejemljivo, pa se mi zdi skrajno neprimerno prav na tem forumu. Zakaj bi sploh koga, ki tako pači jezik, zanimalo, kako je prav?

Hvala. Tudi meni se tako zdi, a pač, ljudje smo si različni, kajne.

Super. Desetprstno tipkanje je res krasna stvar in potem ti ni težko napisati popolne besede, kajne.

Hvala za podobno razmišljanje.

Kako smo si različni, tudi v temu je čar, kajne.

New Report

Close