Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek sadna torta – vprašanji

sadna torta – vprašanji

Spekla bom sadno torto. Pa da bo malo drugačna, mi prosim svetujte:
– s čim vi obarvate biskvit, da ni rumen? A bi šlo, da v moko primešam malo praška od jagodnega pudinga?
– Imate kakšen recept za kremo za sadno torto?
Hvala!

1. Ne dajaj v biskvit praška za pudnig. Če hočeš imet res rdečega, ga boš mogla dati ful dosti, drugače se ti ne bo poznalo. Lahko pa kupiš barvila v vsaki večji trgovini in jih dodaš zraven mase, preden daš pečt. Morajo pa biti primerna za visoke temprature. Če pa ne najdeš barvil, pa lahko daš v biskvit zmiksane borovnice ali pa jagode, samo recept za biskvit mora biti temu prilagojen (daš manj tekočine). Samo če boš delala tako, ti priporočam, da ne pečeš enega, ki ga nato razrežeš, ampak plast po plast (da ti ne razpade).

2. Za sadno torto je pa še vedno najboljša smetana. Če hočeš bolj fiksno, daj 1/2 rastlinske zraven. (ful kompaktna je od pomurskih mlekarn). Ali pa daj kar nekaj kremfixa. Še vedno najboljša je le prava smetana z malo kremfixa, samo potem moraš biskvit sočit.

Uživaj

Moje mnenje – če že delaš sadno torto, bo sadje najverjetneje v kremi ali nadevu.

Torta je dosti lepša, če se vidi biskvit in sadni nadev – kot pa da bi bil biskvit in nadev enake barve.

Če pa to izrecno želiš, bi se raje poslužila barvila, ki ga dobiš v vsaki trgovini. Jaz ga recimo višnjevega uporabim za obarvanje smetane – dekoracija.

Zamislila sem si, da bo torta imela 3 plasti – 2 biskvita bi bila rumena, en pa obarvan – le rahlo, za odtenek. Še vedno se bo videl sadni nadev. Ker barvil v trgovini še nisem videla (nisem iskala), me zanima, če se lahko uprabi kot barvilo npr. višnjeva aroma v tisti 10ml majhni steklenički s plastičnim pokrovčkom? Piše, da se uporablja za kreme, pecivo in pijače.

Lahko uporabiš!

Zmešaj med maso predno daš pečti in to je to.

LP

Prav nenavadno mi je tole: ko je govora o zdravi prehrani, vsi govorite kako pazite, da ne kupujete živil z E-ji; pa da kako so vsi E-ji nevarni….

Potem pa brez zadržkov pri torti (ne osnovnem prehranskem artiklu!) uporabite barvila – torej dodatke, ki z okusom in trajnostjo nimajo nič veze in so med vsemi dodatki (E-ji torej) najbolj nepotrebni!!!!!!!!

No kakor komu paše……

Pri nas se na te E- je sploh ne gleda, uporabljamo “škodljive” snovi tako v osnovnem prehranjevanju, kot v dopolnilnem ( sladice inp)

Pa verjetno sladkica sploh ne bi šla spraševat tega, če bi se doma ultra zdravo prehranjevali, se ti ne zdi!?

Tistim ki paše, da je torta narejena brez jajc, pa smetane, pa ovakih in onakih “nepotrebnih” sestavin, naj pač peče tako.

Jaz bom pa spekla tako, da bi mogoče koga na rit vrglo, ko bi slišal kaj vse sem dala not.

A ni škoda časa, da se obremenjuješ s tem kaj kdo je.

Lep dan, z E-ji ali brez:o)))

Sanitarka.
Ne prištevam se med tiste, ki bi se zelo nezdravo prehranjevali, vsaj malo pazim na prehrano, po drugi strani pa nisem obsedena s temi E-ji in se ne obremenjujem z vsakim E-jem v hrani. Če vsake toliko časa spečem torto in tokrat za spremembo bi rada naredila malo pisano (rekla sem tudi, da bo rahlo obarvano!), še ne pomeni, da me bo zaradi tega pobralo. OK, vem, da je nezdravo, pa kaj. Če bi gledala tako natančno na vse to, poleti ne bi pojedla ene kepice sladoleda, na obisku bi zavrnila pijačo, če bi mi ponudili ledeni čaj, solo… Ma dej, saj je treba gledat, kaj jemo, ampak pretiravat in obseden bit z E-ji pa tudi ni treba! Bodimo življenjski in uberimo srednjo pot, ne it v ekstreme.

Pa še to. Ko je bila debata o vegeti in kockah, sem povedala (ne pod tem nikom), da si kdaj, ko nimam časa, skuham juho tudi iz kocke – seveda je sledil plaz…

jaz ne uporabljam kremfiksa, ker preveč osuši smetano – naslednji dan je trda in ni pogledna.

Zadnje čase uporabljam želatino-fix – smetane ne osuši, kompaktna je pa bolj, kot s kremfiksom (samo pazim, da dam 1 zavitek na 0,75 l smetane in ne 0,5 l).

Ja, točno take teme sem imela v mislih. Sicer sem pa jaz zagovornica zmernosti in pestrosti, kar nam da zadovoljivo stopnjo varnosti. Nisem apriori proti vsem dodatkom, ker se zavedam, da so nekateri nujni (recimo za zagotovitev mikrobiološke varnosti živil), tistih ne-nujnih pa se skušam izogibati, vendar ne za vsako ceno (recimo na obisku brez zadržkov spijem kozarec Coca Cole, po drugi strani pa si doma žejo gasim z dobro zdravo vodo iz pipe ter s tem marsikaj skompenziram).

Eno plast lahko obarvaš tudi s tekočino, potem, ko je že pečena. Vsaj jaz bi tako naredila – če seveda ne gre za kakšno zeleno barvo, lahko uporabiš sadni sok.

New Report

Close