Sadni žele
Želatino (v prahu ali lističih) namočiš v hladni vodi toliko da nabrekne. Potem ožameš in zmešaš v majhni količini segretega soka. Mešanico potem dodaš v ostali sok – ne sme pa ponovno zavreti. Razmešaš, razdeliš v kozarčke in pustiš da se ohladi. V tujini se dobi še tudi predpripravljen prašek, ki ga skuhaš – podobno kot puding po navodilih in dobiš sadni žele. Je pa res, da v času BSE ni ravno za izzivat. Čeprav, če podrobno pogledaš vse te fine jogurtke (predvsem tuje) in pudinge, ki jih z veseljem dajemo otrokom – skoraj povsod je notri tudi želatina, da zadeva lepše stoji skupaj.
lp, tinca
Draga TaNiTa,
jaz skuham sadni žele zelo hitro in preprosto. Rabiš 1 vrečko sadnega ali vanilijevega pudinga. Skuhaš točno tako kot z mlekom, le da VSE mleko nadomestiš z navadno vodo ali kompotom iz sadja. Ko je skuhan, vanj zamešaš koščke sadja ali sadje iz kompota, zliješ v stekleno ali keramično skledo (prej jo namočiš v mrzli vodi) in ohladiš.
Otroci ga obožujejo, pa dober tek!