Najdi forum

Sadni žele

Še nekaj me zanima. Ali pozna kdo recept za sadni žele? Jaz sem kupila v trgovini želatino, ji dodali sadni sok, kuhala, ohladila, pa ni bilo nič dobro. Katero želatino moram kupit??? Prosim pomagajte.

Lp

Samo opomba: želatina in sadni žele nimata več ali manj nič skupnega, želatina je namreč pridobljena iz govejih kosti (in zato sedaj, v času BSE ni ravno priporočljiva), medtem ko se pravi sadni žele pridobiva iz pektina (iz sadja, predvsem jabolk, ne vem pa natančno, na kak način).

Želatino (v prahu ali lističih) namočiš v hladni vodi toliko da nabrekne. Potem ožameš in zmešaš v majhni količini segretega soka. Mešanico potem dodaš v ostali sok – ne sme pa ponovno zavreti. Razmešaš, razdeliš v kozarčke in pustiš da se ohladi. V tujini se dobi še tudi predpripravljen prašek, ki ga skuhaš – podobno kot puding po navodilih in dobiš sadni žele. Je pa res, da v času BSE ni ravno za izzivat. Čeprav, če podrobno pogledaš vse te fine jogurtke (predvsem tuje) in pudinge, ki jih z veseljem dajemo otrokom – skoraj povsod je notri tudi želatina, da zadeva lepše stoji skupaj.
lp, tinca

Draga TaNiTa,
jaz skuham sadni žele zelo hitro in preprosto. Rabiš 1 vrečko sadnega ali vanilijevega pudinga. Skuhaš točno tako kot z mlekom, le da VSE mleko nadomestiš z navadno vodo ali kompotom iz sadja. Ko je skuhan, vanj zamešaš koščke sadja ali sadje iz kompota, zliješ v stekleno ali keramično skledo (prej jo namočiš v mrzli vodi) in ohladiš.
Otroci ga obožujejo, pa dober tek!

New Report

Close