sale and lease back – finančni leasing
Pozdravljeni,
imam hišo, vredno cca 350.000 eur, ki bi jo prodala leasing hiši in jo vzela spet na leasing, ker rabim gotovino. Za to hišo imam tudi hipotekarni kredit, ki bi ga leasing hiša ob odkupu poplačala.
Gotovino od prodaje bi rabila za dokončanje druge hiše, katero bi potem prodala in vrnila dolg leasing hiši, torej bi ponovno odkupila svojo hišo.
Vem, da bi morala v tem primeru dvakrat plačat davek na promet nepremičnin, ampak to me toliko ne moti v primerjavi z ostalimi koristmi.
Torej gre le za začasno varianto, ki bi trajala najdlej dve leti.
Zdaj pa nastane problem. Za vrednost hiše, ki bi mi jo leasing hiša izplačala, bi znašal obrok za odplačevanje leasinga cca 1.755 eurov, moj osebni dohodek pa ni niti 1.000 eurov.
Neumno se mi zdi, da predstavlja leasing hiši to problem, glede na to, da je lastnik cele hiše.
Bi si pač pustila dovolj gotovine na računu, da bi v teh dveh letih plačevala obroke za leasing, čeprav bi bili višji od moje plače.
Ko bi pa prodala tisto drugo hišo, bi pa tako ali tako vrnila celoten dolg.
Torej zanima me, če je res to tak problem, oziroma če obstaja kakšna leasing hiša v Sloveniji, ki ji to ne predstavlja problem. Saj imajo koneckoncev v lasti celo hišo in jim ni potrebno skrbeti od kod bom jaz plačevala obroke.
Naj še povem, da je to trenutno zame edina varianta in da kredit ne pride v poštev, ker imam že maksimalen znesek kredita(glede na mojo kreditno sposobnost), ki bi ga s tem tudi poplačala in še vedno bi mi ostalo dovolj gotovine za plačilo obrokov leasinga in dokončanje druge nepremičnine.
Če veste za kakšno leasing hišo, ki ji moja kreditna sposobnost ne bi bila tak problem, mi prosim, povejte.
Vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor.
Pozdravljeni!
Poznam eno Leasing hišo, kjer bi verjetno bilo možno. Je pa na želost precej drago. Bojm pa se, da ne bi morda izgubili “kompas” in s spustili na spolzka tla, kjer lahko tudi vse izgubite. Če lizingu ne boste plačali dveh obrokov, lahko hišo enoatavno prodajo po nizki ceni. Vaše kalkulacije dajte še komu preveriti.
Če vas zanima mi pošljite e-mail in vam dam podatke, kam se lahko obrnete.
Srečno!
Tule pa malo zavajate gospod Tomc. Prvič leasingodajalec ne more kar prodati hiše po neki ceni, ampak je merilo za prodajno ceno cenitev z opravljeno tržno ceno. S prejeto kupnino lahko pokrije terjatev, ki jo ima do leasingojemalca, pozitivno razliko pa MORA vrniti na račun leasingojemalca. Drugič, ne poznam leasingodajalca, ki bi se po dveh neplačanih obrokokih odločil za prodajo predmeta najema. Po mojih izkušnjah se da zmeraj dogovoriti za kašen moratorij na obroke, glavnico, podaljšanje ročnosti leasinga in s tem znižanje obroka,…
Pa še odgovor bralki. Z dovolj dobrimi pogajalskimi sposobnosti in pod pogojem da je hiša, ki bi jo prodali dovolj tržno zanimiva se bo znekaterimi lizing hišami dalo dogovoriti. Čeprav vas čaka težko delo pri prepričevanju leasingodajalcev, da boste sposobni živeti s 1.700 mesečnega obroka in 1.000 EUR mesečnega prihodka. Mogoče z opcijo, da višek denarja daste v depozit in potem banki direktno pooblastilo za koriščenje vašega TRR.
Sem malo poenostavil, ker o sale and lease back bi se dalo veliko napisati. Se zahvaljujem ribicija za dopolnitev. Logično, da lizingodajalec ne more prodati hiše po drugi, kot tržni ceni, vendar vsi vemo, da lahko cenilec oceni tako ali drugače. Odvisno, kdo ga plača. Vedno se da dogovoriti za moratorij ali kaj drugega. Če pa preberemo pogodbo, pa piše, da če ne plačamo dveh obrokov nas lizing hiša lahko enostavno izseli, ker lastnik hiše nismo več mi. Pravnoformalno se lahko to zgodi na kaj opozarjam, s tem da vse stroške krije lizingojemalec in če kaj ostane dobi bivši lastnik. Na vsaki dražbi je cena precej nižja, ker je lizing hiši v interesu, da dobi čimprej povrnjen dolg z vsemi obrestmi in stroški. Ni ji v interesu iskati najboljšega kupca, ker ni socialna ustanova. Vedno, ko je obrok višji, kot imamo prihodkov, hodimo po tankem ledu. Poznam nekaj žalostnih primerov, ko so izgubili vse.
Lp,
O.k., sama najbolje veš. Sicer nisem preverjal dejanske ponudbe kredita z zavarovalno premijo, imaš pa link tu:
http://www.probanka.si/portal/page?_pageid=38,37008&_dad=portal&_schema=PORTAL