Sama predelana, umetna in vnaprej pripravljena hrana
Ne, to ni normalno in ne, tako ne kuhamo vse mame z malimi otrocici. Ene kuhmo vec al manj vse sveze, gremo 1x na leto v McSkota, kupimo kaksno neumnost, ma vecinoma pa vse sveze skuhano. Nimamo sendvicev v hladilniku in palacinke naredimo maso in v padelo. Mi je pa tud meni kar hudo, samo to so otroci otrok, pac doma so bile kul mame, ki niso znale kuhat in sedaj ta mladi tud ne znajo.
Tudi mi zivimo sami in imava dva otroka, enega v vrtcu in enega v 2. razredu. Oba hodiva v sluzbo, jaz zjutraj peljem otroke in grem direkt v sluzbo, delam 9-I7h, domov pridem okoli I7:30. Moz dela do treh, malo pred cetrto prevzame otroke v vrtcu/soli in gredo domov. In ja, zivimo v lj, kjer iz enega konca na drugi konec porabis toliko casa, plus isces parking pred sluzbo.. Babice so 50 in 80 km stran, pa nikoli nimajo casa pomagat niti eno uro na mesec. So se vsi zaposleni in imajo veliko hobijev, ok, pustimo jih, saj niti niso dolzni pomagat. In ja, tudi mi jemo 70% taksnih jedi. Ok vcasih naredim tudi kaksno omako za testenine, minestre, golaz ipd in dam v skrinjo (imamo tista dva zamrzovalna predala v hladilniku cisto dovolj). Drugace za pohane zrezke, kruhove cmoke, cufte, zamrznjene rogljicke itd itd tudi jaz kupujem ze skoraj pripravljene. Ìn kaj potem? Otroka v vrtcu/soli dobita vsak tri obroke, domov prideta lacna in mora biti hitro nekaj pripravljeno (velikokrat tudi samo kaj iz bliznje pekarne), zvecer oz pozno popoldan se pa nekaj na hitro skuha. Vcasih jaz, vcasih moz. Z vikende ce smo doma (sicer radi hodimo na izlete in takrat jemo zunaj), se seveda kaj skuha. Med tednom pa zal samo na hitro. Moz ima v sluzbi organizirano toplo malico, jaz razlicno (vcasih sendvic, vcasih se s seboj prinesem kaj, vcasih grem v kaksno gostilno ipd).
Smo mlada družina in nas večino časa ni doma. Zvečer naredimo gres, polento, sendvič, kosmiče, Čokolino ipd. Nekaj, kar je na hitro narejeno.
Velikokrat jemo v gostilnah, če pa smo doma, delam taka kosila, da so v pol ure skuhana. Cel dan res nimam časa stati v kuhinji. Res pa je, da je krompir vedno domač, palačinke delamo z otroci skupaj, se trudimo pojesti čim več zelenjave, če je domača, nam je še ljubše.
Zato nam tašča prinaša veliko zelenjave z vrta, sadja izpred hiše in že skuhana kosila – filane paprike, golaž, čufte, juhe ipd. Damo zmrznit in samo pogrejemo.
V glavnem, radi jemo domačo pripravljeno hrano, za skuhat obroke, ki se dolgo pripravljajo pa res zmanjka časa. Zato so babice zakon 😉
Ma a folk je dejansko tako blesav, da misli, če ješ hudo procesirano hrano in potem kalorije pokuriš(kakorkoli, delo, fitnes,…), da se to izgliha? Dejte si mal pogledat kakšno sranje so te stvari dejansko, sej ne pravim, tudi sam včasih iz nuje in ugodja pograbim kaj visoko obdelanega, ampak si pa ne lažem, da mi ne škodi. Mi je čisto jasno, zakaj je bila gospa šokirana, ker nekaj na hitro skup zmazat v kuhinji res ne zahteva veliko znanja ali časa.
Malina747, 18.10.2021 ob 20:21
Pa povej, 16.10.2021 ob 15:47
Bog ne daj, krompir iz škatle? Res strašno. Katera sestavina tega pa škodi?
Konzervansi.
Res ne razumem kaj vam ni jasno. Konzervans na konzervas, barvila, E-ji v vsaki hrani, že itak pestici in še in še. In to ne vsako toliko, ampak vsak dan, na polno.Pol se boste pa čudili, ker bodo otroci zbolevali za raki in mladi umirali.
Raje poglej enkrat vsebino namesto da na pamet govoriš.
Tamladi tudi še kaj sami skuhamo 🙂 Jaz se zelo trudim čimveč sama kuhat, če ni časa za kaj drugega pa naredim sama maso za palačinke, ali pa jajca na oko. Če imam vsaj 1 uro časa, skuham konkretno, iz osnovnih sestavin, čim manj umetno. Moj fant obožuje mojo hrano. Ko pa mene ni pri njem, se tudi njemu ne ljubi kuhat, pa včasih kaj iz skrinje vzame, velikokrat pa tudi naroči pico/hitro hrano na dom :/ On kuha samo če sva skupaj, samemu zase se mu pa ne ljubi, žal.
CrazY FroG 🍀, 16.10.2021 ob 14:54
Mi večino kuhamo doma, pa imamo še predšolske otroke. Tud velik prijateljev -kuhajo sami. Ne vem v kakem okolju živite, da je vse tk “abnormalno”. Pa se mi zdi, da bolj moderno od fitnesa oziroma raje – večje zanimanje postaja vrt in oskrba z domačo zelenjavo..
Se strinjam. Mislim da je ta babica super moderna, ob skrbi za zdravo prehrano.
Slovenija je tako majhna, da ” supertruper novodobnim mamicam na odličnih plačah” nebi smel predstavljati problem, da si priskrbijo zdravo eko hrano.
In jo potem skupaj pripravijo.
Otrok se nauči veliko, in tudi družina in vse kar sodi zdraven zdravo funkcionira. V resnici- ne za okolico.
To je danes moderno.
Tako da punce, ja fitnes ampak brez zdrave prehrane…
Pa še to zamenja naj fitnes tisti, ki hodi v fitnes kjer ga trener ne opozori na pomen zdrave prehrane.
Tako, da mlade mamice ne opravičujte svoje lenobe na vižo, da gre za življenski stil.
Ne pije vode
Draga avtorica,
zelo te razumem. Ampak vedi, da jih je v to nezdravo prehranjevanje pahnil sistem. Vsa javna občila promovirajo v naprej pripravljeno hrano, iz foruma lahko razberes, da večina ljudi sploh ne ve, kaj je zdrava hrana. Večina se sploh ne zaveda pomena zdrave hrane za zdravje. Večina sploh ne ve, kako smrtonosne sestavine vsebuje skoraj vsa kupljena hrana.
Na vsak način se ne bi distancirala od vsega. Gre za tvojo družino in želiš jim dobro. Če bi jim res rada pomagala, se nič ne zgražaj, ker bo vse še slabše. Če se misliš resno lotiti te pomoči, kar ti toplo svetujem, saj je to po mojem tvoja dolžnost, je to dolgoletni projekt. Zdi se mi, da imaš dovolj časa, da se posvetiš temu, kako na najbolj učinkovit način resnično nekaj spremeniti pri njih. Za to nalogo boš morala predvsem poglobiti odnose s snaho, saj je ona merodajna. Ne rabiš vsak dan biti z njimi, da bi lahko vplivala na njih.
Je pa to ena težjih nalog, če ne najtežjih. Ljudje smo zelo trdoglavi, ko gre za odpovedovanje našim užitkom te ali one vrste. Današnji povprečni jedec je dokaj razvajen – njegove brbončice so zelo obrabljene in reagirajo le še na izredno začinjeno hrano. Kaj pa je narobe s preprostimi domačimi jedmi, kot na primer repa in krompir ali želje in fižol? Ali pa enostavna korenčkova juha s krompirjem? To ne vzame dosti časa in je zdravo. Kaj je narobe? Otroci tega več ne jedo, ker je dolgočasno. Ker so jih spridili – starši, šola, mediji, trendi etc. Ko vidim otroka, ko kupi plastenko gazirane pijače, bi mu jo najraje odvzela in mu dala sveže stisnjen pomarančni sok, saj imajo gazirane pijače toliko umetnih sladil, ki so zelo nevarna, da že zdaj vidim, kako se bo zdebelil in kako bodo nastradal njegova jetra, žile ipd.
Ah, grem začet dan … s toplo vodo … in limono …
Draga tašča, pa še kako prav imate. Sama sem mlada mama s tremi otroci, službo pa mi na kraj pameti ne pade, da bi moji otroci vsak dan jedli industrijsko predelano hrano. Lahko uživajo v tem “konfortu”, ampak slej ali prej bodo plačali ceno na račun zdravja. Vsi ti E-ji, konzervansi, barvila, transmaščobe, hormoni v mesu, GMO… Se nalagajo v telesu in prej ali slej se pojavijo težave s prebavo in s tem vnetje ter kronične bolezni.
Morda jih malo ozavestite, da je junk hrana res za primer v sili, ko prideta utrujena iz službe. Morda ji pokažete nekaj osnovnih hitro pripravljenih receptov s svežimi in domačimi sestavinami. Lahko kuha enolončnice pa ostane še za naslednji dan ali pa da v skrinjo. Še vedno ne bolje jesti domačo hrano iz skrinje, kot pa v pločevinkah pogreje in pojej.
Glavno, da se nastopajo otroki… Starši po službah, otroci za računalniki…
Kaj pomeni družina, pa je v današnjem času zelo relativna zadeva.
Jaz sem vesela, da je moja mama kuhala vsak dan, da sem imela otroštvo, ki si to besedo tudi zasluži. Delam polni delovni čas, in kuham vsaki dan. Tudi na dopustu.. Pa tu ne gre zato, koliko zaslužiš, oba z možem zaslužila relativno dobro za spodobno življenje brez skrbi. V fitnes ne hodimo, ker ga imamo doma. Pa tudi vrt in bazen primoreta k dobri kondiciji… Babici sta pa pri nas zato, da prideta k nam na obisk in se najdesta pri nas. Veseli pa smo, če prinese s seboj kaj za sladico.
Spoštovati svoje starejše in biti vzgled svojim otrokom!!!
Draga tašča jaz se nebi vtikala. Omenila bi sinu ali se mu tak način zdi sprejemljiv in potem dalje. Vsakič ko bi prišla na obisk bi s sabo prinesla nekaj jedi na žlico za otroke. Mogoče vprašaj snaho ali lahko z otroci kaj skuhate (kot zabavno doživetje, naredite palačinke ali šmorn). Če se bodo otroci zabavali mogoče uspe da se bo še ona kaj premaknila v to smer. Drugače pa ne, vse mlade mame ne živijo tako. Imam 2 otroka (7 in 4), službo kjer sem odsotna 11 ur in pogosto kuham. Rekla bi da vsaj 5 dni na teden. Med tednom kakšna juha, testenine na 100 načinov, bulgur z zelenjavo, curry z rižem itd. Vse je narejeno v 30 min. Za vikend pa pogosto kaj kar traja dalj časa in več, da dam še v skrinjo. V fitnes ne hodim, telovadim doma. V McDonaldsu tamala dva še nista bila. Brez veze glede na to da noben noče niti probati majoneze in ketchupa. Ko bo želja bosta šla, da bosta videla kaj je s tem. Mislim da je največ odvisno kako so ženske navajene doma. Če je mama kuhala vsak dan potem tudi hčerka več kuha oz. se ji zdi to pomembno. Jaz pač dam več na to da jemo zdravo in manj na to da obletamo celo slovenijo in smo skoz moderno vse naokrog. Pa mi rečte da sem zaplankana 🙂
Ko so bili moji otroci šolarji (desetletja nazaj), so radi prihajali k nam na obisk njuni sošolci. Čudili so se, kako, da se pri nas vsak dan kuha in vsak dan drugače diši iz kuhinje. Pa je tega že res dolgo nazaj. Tako da tale primer ni osamljen tudi iz preteklosti. Takrat so pač sendviče jedli, danes pa iz vrečk in škatel. in kaj smo naredili? Povabila sem te otročke, da smo skupaj “pacali” v naši kuhinji, pa so se naučili delat palačinke, pire krompir, juhice … Danes se otroci lahko veliko naučijo tudi v šoli. Če jih bo zagrabilo veselje do kuhanja, se bodo kmalu lotili podvigov tudi doma, tako da brez skrbi, babi.
Ne to ni normalno. Sama dam veliko na domačo lokalno hrano. Tudi naju s partnerjem veliko ni doma, ker delava polni delovni čas. Glede na razmere jemo v službi tudi zunaj vendar se mi že gnusi ta hrana, ker vem da je vse nizko cenovno ceprav zaračunamo dobro in celo preveč? Mojim sovrstnicam se pač ne da kuhat. So vzgojeni fikusi, da krasijo dom drugega ni od njih. Še pospravljati se jim velikokrat ne da. Ne razumem. Hrana je osnova za zdravo življenje. Očitno ne premorejo niti toliko pameti, da ne razumejo da je pripravljena hrana polna umetnih konzervansov in drugih strupov. Samo zgleda lepo. Na pamet mi ne pride, da bi jaz pojedla nekej takega kaj šele da bi to dala otroku?
V vašem primeru je ocitno z obema nekaj narobe, da tega ne razumeta. Doma pripravljen obrok je lahko zelo enostaven, zdrav in hitro pripravljena in ne rabiš nekaj ful truda, samo voljo 🙂
Dvomim, da boste uspeli kaj premakniti ampak vseeno poskusite 🙂 tudi jaz si pri moji mami vzamem kdaj doma pripravljeno zmrznjeno govejo juho in domačo zelenjavo:)
Je pa tega res veliko teh instat parov, ki nimajo domačo poslikanih osnovnih stvari. Zato pa je toliko alergij in bolezni sodobnega sveta 🙁
Imava 2 predšolska otroka, oba z možem delava polni delovni čas. Kuhamo vsak dan. Včasih skuhamo zvečer za drug dan. Če kuham na žlico, vedno za večkrat in dam v skrinjo.
Uporabljamo ekonom lonec, saj se čas kuhanja prepolovi.
Priznam, da kdaj kupim kaj pred pripravljenega, vendar je to izjema ne pravilo.
Na kraj pameti mi ne pade, da kupim pečene/namazane palačinke. Še na dopustu v kampu pečem palačinke.
Enale, 19.10.2021 ob 10:03
Samo čez prve tri komentarje se šla, pa mi je slabo ratalo. Veš ta strup vam je ok ali niti sami ne veste, kaj jeste, očitno. Ali pa tisti, malo bolj razgledani ali z večjo kmečko pametjo sploh ne komentirajo
Obicajno res ne komentiram, ampak tu sem pa mogla.
Tud meni ni jasno, kaj je tak problem golaž, boranjo, ajmoht, pasulj skuhat. Da o palačinkah ne govorim ( 15min dela)