Samo za letnike 1960 in tam nekje
takrat pionirčki, zdej skor penzionisti, kaaj gre hitro čas…, se pa spomnim, da sem šel na tri vaje folklorne skupine 2 al 3 razred.., pa ni šlo, soplesalka je bila skor 10 centov višja od mene, itak je bila daleč najvišja med vsemi, hehe., sm tist filing lepote otroštva, ko tako bereš kakšne spomine, ti zjebejo tako tako imenovani tabeli, ve se iz katere stranke, ki vse popljuvajo in seveda pokvarijo, je pa res, da enoumja ne sme bit, sam kaj otrok ve o enoumjo…., otrok enostano živi in po možnosti uživa svoje otroštvo, ne glede na sistem in državo v kateri živi….
V zboru sem pela devet let. Bila sem še v vrtcu, v mali šoli, ko me je v zborček sprejel naš zborovodja in učitelj glasbe v OŠ, gospod Roman R..
V zboru sem pela do konca OŠ in bilo je čudovito, lepi spomini…
Peli smo tudi ob prihodu tovariša Tita in mahali z zastavicami, ko je obiskal naše malo mestece na gorenjskem.
Z zborom smo veliko nastopali in hodili tudi na tekmovanja “Mladina poje”.
O kako je bilo lepo…..
Res najlepši spomini…
Naš slavni pevski zbor v OŠ je naštudiral Zbor sužnjev iz Nabucca. Sama sem sicer samo odpirala usta, ker me je dvoglasno petje vedno zbegalo.
Zanosno smo peli “Oh, pozdravi mi Jadrana vode in porušene zajonske zidove”. Nakar je nekdo od staršev dva dni pred nastopom zborovodkinjo podučil, da v Palestini ni Jadrana, pač pa reka Jordan in da ima tudi Zajon pravo ime – Sion. Konec dober, vse dobro 🙂
Ooooooh kako lepiiiii spoomiiiniiii
Kaj vse smo peli:)
https://www.youtube.com/watch?v=zzMHQGlw-aE&list=RDzzMHQGlw-aE&start_radio=1
Naaa, kar naenkrat sem našla tole svojo temo izpred parih let nazaj…hehe…
Medtem sem že par mesecev v penziji (penzion s petimi zvezdicamni ali po domače : Pod svobodnim soncem…
Sama svoja šefica…
Mogoče bo kdo še kaj dodal….Bili smo otroci…imeli smo novo šolo…tla so se svetila in učiteljica je bila mali bog.
Knjižnica in knjige so bile prekrasno bogastvo in z začetkom osnovne šole se je zame odprl nov svet.
Lep, zanimiv…
Ki pa so ga grenile matematika, fizika in kemija.
Pa smo tudi to spravili čez in šli naprej, v svet.
Zelo dobro se spomnim pevskega zbora Modre ptice in srčne, predane, pravične, vedno dovršeno urejene zborovodkinje gospe Bronke Sax. Hranim še spominsko knjigo, v katero mi je zapisala: “Le boj za cilje plemenite vodi značaje kremenite! Ob koncu pevskib vaj nam je včasih pripovedovala zgodbe iz znanih oper. Z odprtimi usti smo jo poslušali. Spominjam se tudi slovesno pripravljenih, ganljivih odhodov osmošolk in osmošolcev iz pevskega zbora. Res nas je znala pritegniti in radi smo jo imeli.
Bili so to meni zlati časi. Bilo je veliko dobre volje, otroci smo bili lahko otroci, bilo je veliko spoštovanje, v službah dobre volje in radi smo delali. Direktorji so bili spoštljivi in, če si imel kakšne težave so ti pomagali. Vsi smo večinoma pomagali drug drugemu. No vsaj to so moje izkušnje. Nič nisem pogrešala.
Jaz pa se še spomnim, ko smo bili sprejeti v pionirsko organizacijo. Učiteljica nam je vsakemu kupila eno majhno čokoladico. Kakšno veselje! Okrog vratu smo dobili rdečo rutico.
Spomnim se pesmi:
Mi smo slovenski pionirji, mi cvet slovenske smo zemlje, smo nove dobe inženirji, življenje ustvarjamo za vse…
V osmem razredu sem pela tudi v pevskem zboru: spomnim se pesmi: Zdravljica, Mrzel veter tebe žene. Luna sije, Domovina naša je svobodna…
Spominjam se tudi vseh proslav, na katerih sem nastopala za 29. november, še vedno znam nekatere pesmi na pamet in seveda tudi Kurirčkove pošte.
Mehanik1, 31.01.2017 ob 17:11
Kako se smejem….sami opranoglavci. In taisti potem rohnijo čez nekatere, ki recimo hodijo k maši, mulci pa k verouku….
Probajte v vaše zapise titota zamenjat z rkc, pionirski zborček z veroukom, pa povejte, če ste še tako razneženi.
Jaz se tistih cajtov spominjam z žalostjo, prisiljen sem bil v dejanja, ki so mi bila smešna in patetična. V bistvu je bilo psihično in tudi fizično mučenje, če nisi ubogal. Hvala kurcu, da so tisti cajti mimo.
Bila sem tako v pionirskem zborcku kot pri verouku. Verouk je bil hud dolgcajt, pionirski zborcek pa uzitek.
ja tako je bilo nekoč, 29.01.2023 ob 18:28
Bolj si neumen, lepši so časi, le da so kratki.
Ojoj, ga. Bronka Sax….
V tistih časih,ko je bilo državno škodlivo biti kulturen,omikan človek, je bila ona kot neka rajska ptica med vsemi ostalimi učitelji na Vodniku,
So govorili, da je bila “prej” nuna . Zanimivo. Pa vendar je lahko delala v šoli. Ampak, res krasna Gospa ,z velikim G. Bog ve, a še živi….