Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Samohranilka da ali ne

Samohranilka da ali ne

Sicer ne vem, če ste pravi naslov za moje vprašanje, pa vam ga bom kljub temu zastavila, saj ne vem, kam naj se obrnem.

Imam dva otroka in sem samohranilka. Sedaj sem tretjič noseča – z drugim partmerjem, s katerim živiva skupaj.

Zanima me, kako naj izpolnjujem obrazce, kjer je vprašanje o samohranilstvu. Sem oz. bom v mojem primeru, ko bo otrok rojen še vedno samohranilka ali kako je s tem?

Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem in vas lepo pozdravljam!

Definicije izraza “samohranilec” ni niti v zakonu (ZDR) niti v kolektivnih pogodbah (lahko da je kakšna izjema). Večina zastopa stališče, da je samohranilec tisti starš, ki živi sam z otrokom, glede preživljanja pa so stališča že različna. Eni trdijo, da mora tudi sam preživljati otroka, drugi pa trdijo, da je lahko vseeno samohranilec, čeprav otrok od drugega starša prejema preživnino.

Glede izpolnjevanja obrazcev bi pa rekla, da je odvisno, na kaj se ti obrazci nanašajo. Če gre za kakšne vloge za razne ugodnosti, je lahko v dotičnih predpisih opredelitev, kdo se šteje za samohranilca.

Poudarila pa bi, da samo očetovstvo s tem pojmom nima nobene zveze. Če živite v družini z več otroki, potem po mojem niste samohranilka, pa čeprav sedanji partner ni oče katerega izmed otrok. Po mojem mnenju se ta pojem nanaša predvsem na dejstvo, da nekdo sam, brez pomoči partnerja, skrbi za otroka. Finančna ali celo vprašanja očetovstva so pri tem manj ali celo nepomembna. Kot pa sem že napisala, je to samo moje mnenje, stališča so pa zelo različna.

Lep pozdrav,
Katarina

____________________________________________________ Katarina Lavrin Marenče, univ. dipl. prav. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Dalmatinova 4, Ljubljana <http://www.sindikat-zsss.si/>

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close