Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice Samos – nekaj info

Samos – nekaj info

Pozdravljeni!

Pravkar sem se pri enem od postov razpisala o Samosu, pa bom zapisano objavila še tu, saj tisti, ki ga zanima Samos, verjetno ne bo bral zapisov pri temi z naslovom Karpatos.

Na Samosu sva bila poleti leta 2004, in sicer v kraju Pytagorio. Hotel Mykali 3* je bil kakšne 3 km iz mesteca, na vspetini, našla sva ga preko Atlasa. Vzela sva polpension in bila z vsem zadovoljna (še posebej, ker res ni bilo drago, okoli 400 EUR vse skupaj z taksami …). V hotelu je bilo istočasno še nekaj slovenskih parov, ki so prišli z različnimi agencijami in bili smo prav luštna družba, ki se je srečevala ob zajtrkih in seveda zvečer ob oz. po večerji, ko smo posedali ob baru pri bazenu.

Rentala sva motor in se na kopanje vozila na dva različna konca: na plažo pri hotelu Proteas Bay, ki je bila oddaljena cca 2 km in v smeri proti mestu Samos in Kokkari. V bližnji okolici mesta Pytagorio ni tako lepih plaž, kot so drugje po otoku in še letališče je v bližini, tako da hotelov v mestu oz. v smeri letališča in dalje proti mestecu Ireon morda res ne bi posebej priporočala. So pa res lepe in najbolj znane plaže v okolici Kokkaria.

Če bi šla še enkrat na Samos, bi bivala v Kokkariu oz. kje blizu, ker je mestece tudi sicer zvečer prav luštno. Majhno, polno tavernic in kafičev, lokalčkov z glasbo in stoli zunaj ob morju … Enaka scena je zvečer tudi v Pytagoriu. Glede tega sta ta dva kraja res super (in tudi blizu sta si). Mesteci sta stari, kamnite hiše, ozke tlakovane ulice, nobene novogradnje in takrat sem prvič pomislila, da bi bilo super enkrat vzeti sobo (nudijo le nočitev oz. nočitev z zajtrkom) v samem centru, v katerem od teh malih družinskih hotelov, ki imajo le po nekaj sob.

Kar se plaž tiče, so kot rečeno prekrasne. Take, kjer se skriješ in si sam, pa tudi takšne zelo urejene, z ležalniki in senčniki (proti doplačilu), kakšnim lokalčkom in celo tuši in WC-ji. Glede plaž sem precej občutljiva oz. zahtevna in s temi na Samosu sem bila res zelo zadovoljna.

Sicer pa sva si v tednu dni ogledala skorajda cel otok:

– tunel Efpalinus in vas Spiliani (samostan in jama) v bližini Pytagoria;
– antične ostanke v kraju Ireonu (tempelj Heraion), prav tako blizu Pytagoria;
– glavno mesto Samos (stari del je prav lep, na vzpetini);
– ostanke samostana Vronta in takšno tipično grško vas Vourliotes;
– na severu večji kraj Karlovasi (do tja sva imela kar 60 km – za motorček je to kar razdalja);
– samostane Megali, Timios Stavros, Zoodochou Pigis in Agia Zoni (sploh nisva verna, le pokukava rada v cerkvene objekte in ogledi vseh navedenih so bili čisto super in tudi veliko časa ne vzamejo);
– priporočava še obisk katere od vasi v notranjosti (morda Pirgos) in pokušinjo jogurta z medom (zelo okusno, pa meda sicer sploh ne jem).

Ja, otok Samos bi priporočala vsakomur. Parom, družinam, starejšim, morda le kakšnim divjim nastnikom ne, ker posebej žurerski tale otok ni. Seveda pa je nujno potreben lastni prevoz (v Grčiji je najem motorjev in tudi avtov relativno ugoden, vsaj v primerjavi z ostalimi sredozemskimi destinacijami). Na izlete pa ne hodite z agencijami, temveč v lastni režiji. Otočki so majhni, ljudje prijazni …

Pozdrav vsem ljubiteljem tega koščka sveta.

Princesa, kateri hotel priporočaš?

Zdravo “jaz bi tudi šla”!

Razen hotela v katerem sva bila in je omenjen zgoraj v postu, torej Mykali, ne morem priporočat nobenega, ker jih preprosto ne poznam.

Lahko le prosiva za info vse, ki so že bili na Samosu.

Torej, ljubitelji Grčije, vsi, ki ste že bili na Samosu in zadovoljni s svojim hotelom, delite informacije z nami.

Princesa1 super in hvala da si si vzela čas in malo odgovorila, ja je res, da normalno da človek pogleda post z naslovom otoka kateri te zanima, no sicer sem že kar dosti našla ampak vseeno vse informcije pridejo prav. Midva greva julija v hotel Sama prav tako v kraju Pytagoria in sva se za njega odločila v bistvu prav zaradi tega ker sva zvečer rada malo naokoli in se v tem kraju menda kar dogaja, čez dan pa prav tako navadno vzameva skuter ( v grčiji sva petič ) in greva naokoli, pa me le zanima koliko kilometrov stran pa je ta vasica Kokkari – al je to to kar si napisala zgoraj – le 2km, ker saj veš na zemljevidu se kar daleč vidi. Se pravi cel otok je nekako 60km? Ja se strinjam za skuter je kar nekaj a vseeno mi je to super, ker dejansko to pomeni da cel otok lahko ogledava s skuterjem – navadno prav zato izbirava take otoke ( Santorini, Kos, Zakintos ) da se lahko prevažava s skuterjem. Kakšne pa so plaže – mivka, pesek? Koliko pa kaj piha na tem otoku? Aja kateri mesec pa si bila tam?
Ja kar nekaj vprašanj:)
upam na odgovor…….pa lep pozdrav

Zdravo petja81!

Na samosu sva bila v začetku meseca julija. V primerjavi z vetrom na Kosu in Karpatosu, venter na Samosu ni omembe vreden. Jaz se sploh ne spomnim, da bi kaj pihalo (verjetno je, vendar ne tako, da bi človeku ostalo v spominu). Plaže so večinoma prodnate, z malimi ali večjimi belimi kamenčki. Verjetno so tudi takšne z mivko, vendar se nobene ne spomnim (morda tudi zato ne, ker me ne zanimajo, ne maram mivke). Razdalje:

– od letališča do mesta Pytagorion (na JV otoka) 3 km
– od mesta Pytagorion do hotela Mykali, kjer sva bivala cca 2 km
– od mesta Pytagorio do glavnega mesta Samos (na SV otoka) 12 km
– od glavnega mesta Samos do Kokkaria (še vedno na SV) 10 km
– od glavnega mesta Samos do Karlovasi (na SZ otoka) 34 km

Otok je definitivno primeren za raziskovanje s skuterjem.

Pozdrav.

najlepša hvala princesa1, sicer je še daleč do mojih počitnic, a se prav veselim, ker sva že dvakrat hotla it prav na Samos pa sva se nekako premislila, ampak letos sa si pa rekla da je skrajni čas da greva še na ta otok, ker se mi zdi da je res tak tipični grški in to je res potem pravi užitek.
pozdrav

ja, res je lepo. Js ga tudi priporočam. Sicer je daleč, z letalom več kot dve uri, kar se meni zdi dosti sam za tistih 7 dni. Je pa tak ne čist tipični grški otok (mi je bil npr. Lefkas bolj grški). Mogoče, ker je tako blizu Turčije, ma pa res božanske plaže raznobarvnimi kamenčki.

Da dodam – drugače se je pa meni zdel vetroven, a tako je na gr. otokih. Na sšo, veter se navadiš. Pa voda je bila zelo mrzla na tisti strani, ko je Pytagorion. To mi pa ni bilo všeč. A kot ostali priporočam Kokkari, tj. (če se ne motim) zahodna stran otoka.

Komaj čakam Samos letos – julij… 🙂

Kdaj (mesec) si pa ti bila Kara na Samosu?
Kakšna je pa voda v hotelskih bazenih? Morska, mrzla…? Za vsak slučaj če bo morje “neuporabno”. 🙂
Če pa pozna kdo kak fleten zalivček, kjer se voda bolj segreje, pa kar na dan s predlogom.

Jaz sm se tudi malo bala vetra … pa sm se sedaj prepustila… vem da je možno da bo precej pihalo (bolj kot na Karpatosu-kjer mi je bilo vseeno zelo zelo všeč-je skoraj nemogoče ;), lahko pa da sploh ne bo.

lp

ja zdaj ste me pa res kar spravil v dilemo, namreč midva imava hotel rezerviran v Kraju Pytagorion, pa imam zdaj eno vprašanje za vse tiste k ste že bile na Samosu – kakšen je Kokkari zvečer, namreč za Pytagorion sva se odločila zaradi nočnega življenja, sicer nisva ne vem kaka žurerja, a vseeno sva še dokaj mlada in sama in valda zvečer po večerji rada greva na kako pijačo in mogoče tudi diskoteko in kakor sem jaz brala je Kokkari glede nočnega življenja bolj tako tako, sicer piše da so taverne, bari, ampak da je bolj mirno – ali se motim?

haloo, help plis – res bi prosila za dober nasvet oziroma opis nočnega življenja v enem in drugem kraju, ker sem v dilemi in imava možnos še menjat hotel.

Zdravo juma in petja81!

Juma, vesela sem, da si si ogledala tudi to temo o Samosu, ker sem ti dolgovala odgovor glede razdalj na otoku. Ja, voda … Morje je čisto in krasno, ni pa ne vem kako mrzlo ali toplo. Jaz sem zelo zmrzljive sorte (obožujem sonce, vročino in mi ni nikoli prevroče), pa tudi valov ne maram, pa mi je bilo kopanje čisto OK. Kot rečeno, sva bila na začetku julija, kasneje je voda verjetno še toplejša. Sicer pa se mi zdi, da te ob prihodu v vodo vedno in povsod malo strese, potem, ko zaplavaš pa gre. Ampak res se ne spomnim, da bi bila tam okoli Pytagoriona ali pa Kokkaria voda posebej mrzla. Potem se jaz sigurno ne bi kopala. No way …

Nočno življenje je tako v Pytagoriu kot Kokkkariu enako luštno. Promenada ob morju z 1000 lokali in mizicami pred lokali. Kakšno ulico bolj not pa trgovinice in zopet lokali. Edino to ne vem, kateri kraj ima več nočnih klubav oz. diskotek. Meni sta bila oba kraja enako všeč, le zalivčki in plaže okoli Kokkaria so lepši.

Princesa1

Prosim še kaj informacij o hotelu Mykali, kjer sta bivala.

Na Samosu smo bili lani v sosednjem hotelu Princessa in bi letos ponovili Samos. Šli bi z otrokoma (2 in 4 let), oddaljenost od morja je 500 m, kakšna je plaža pod hotelom, hrana, velikost sob … na splošno kako sta bila zadovoljna.

Druga opcija pa je, da bi se prestavili na severni del otoka.
Morda kdo lahko priporoči kakšno nastanitev, pa vetrovno ne sme biti preveč, kokkari odpade.

a lahko samo vprašam zakaj Kokkari odpade? Sicer jaz tja letos odhajam prvič, ampak kakor sem jaz brala sta na severu Karlovasi in na jugu Ieron oz. Heraion tisti dve točki ki sta pri tujcih zelo popularni, sploh po forumih ( če boš iskal po googlu ) za to južno mesto pravijo da je nice in mirno, pa še ena plaža je menda kar v redu – glede vetra ne vem. Ampak se mi zdi da po sloveskih agencijah niti ne oglašujejo nobene od teh dveh mest. upam da sem kaj pripomogla

Zdravo Idrizi.

Info o hotelu Mykali torej. Če ste bili v sosednjem hotelu, potem veš, da je kar daleč do katerekoli plaže. Midva sva imela skuter in nama je bilo veeno. V primeru, da si na dopustu z dvema malima otrokoma, je torej potreben avto. Teden dni najema avta, pa je že lahko precejšen dodaten strošek. Ja, saj je skuter tudi, vendar veeno manjši. Jaz bi z dvema majhnima otrokoma iskala hotel čim bljižje, če že ne kar na plaži.

Ne vem ti povedati, kakšna je plaža pod hotelom oz. katera plaža sploh “pripada” temu hotelu. Kot sem že zapisala, sva se midva kopala na plaži pri hotelu Proteas Bay, ki je bil od hotela Mykali oddaljen cca 2 km (v smeri proti mestu Samos in Kokkari) in na plažah v okolici Kokkaria. Če si lahko privoščite (ker mora biti kar drag), pojdite v hotel Proteas Bay. Mislim, da sem zaslediala, da ga nudi Intelekta, pa gotovo še kakšna druga slo agencija. Sicer pa lepo pojdite v 2-3 agencije, ki imajo v ponudbi Samos, povejte, kaj želite in naj vam povedo, kaj vam priporočajo. Nato pa za vsak slučaj preverite še na http://www.holidaycheck.ch, kjer boš našla mnenja nemškogovorečih gostov, ocene, fotografije, lestvice hotelov…

Kaj lahko povem o Mykaliju: apartmajski tip manjšega družinsko vodenega hotela. Zunanjost apartmajev in okolica lepo urejena. Ne spomnem se kakšnega posebnega igrišča ali igral za otroke, kar pa še ne pomeni, da tega nimajo. Res lep manjši bazen. Recepcija bolj majhna, dvoposteljne sobe prav tako. Kakšne so družinske sobe ne vem. Sobe so bile zelo čiste, svetle, preprosto urejene. Ne spomnim se ali so imele klimo, pa saj jo tako nismo potrebovali. Osebje solidno (niti posebej prijazno, seveda pa tudi ne neprijazno). Zajtrki samopostrežni, vendar izbira ni bila hudo velika (maslo, marmelada, med, sir, šunka, kruh, kakšno pecivo, kosmiči, mleko, čaj, kava … ta varianta), večerje postrežne in kar OK. Hrane dovolj in solidna, ne bi je pa hvalila. Skratka, za hotel s 3 zvezdicami je bilo čisto vse ustrezno.

Midva sva bila zadovoljna in tudi še trije, štirje slovenski pari, ki sva jih spoznala v času najinega dopustovanja v tem hotelu, prav tako. Res pa ne vem, kako bi ga ocenila družina oz. v kolikšni meri je primeren za družine.

Žilim ti dobro izbiro in lep dopust. Morda se enkrat na Samos vrnema tudi midva. Letos imava v igri Lefkas in Lesbos.

Pa srečno vsem.

In napišite no kaj o hotelih na Samosu, da boste pomagali pri odločanju kam iti.

Čao.

Petja81,
Kokkari smo črtali, ker je ob našem obisku močno pihal veter in si ne predstavljam, kako bi ob takih valovih (0.5-1m) spravil otroke v vodo. Vsi lokali ob obali imajo možnost spustiti platnene zaščite pred terasami, tako da sklepam, da veter tam ni redek pojav. Tudi surf centrov je kar nekaj.
Sicer je pa Kokkari lep kraj. Še danes posnetek iz Kokkarija krasi namizje mojega računalnika. Nedaleč proti zahodu imaš tri lepe prodnate plaže.

Tebi Princesa1 hvala za informacije. Mi smo bili lani v hotelu Princessa, ki je od Pythagoriona 3 km v smeri mesta Samos.
Če boš dopustovala na Lesbosu ti bo gotovo všeč. Pravijo, da komur je všeč Lesbos mu je tudi Samos in obratno. Naše agencije ponujajo SZ del otoka, Molivos in okolico. Midva sva bila kraju poleg, v Petri.

SAMOS
Še vedno pa prosim za informacije kakšno plažo ima Mykali hotel in koliko je do nje. Se ne bi radi vsak dan vozili naokrog.

Ali je kdo bil v hotelu Glicorisa?

Lep dopust.

Kako pa je kaj v mestu Samos, promenada, kakšne plaže,…?

New Report

Close