Najdi forum

samost

Baje je izšla nova pesniška zbirka Svetlane Makarovič Samost, kije precej elitna, vsaj po ceni sodeč. Zanima me, če se da njeno vsebino še kje prebrati ne da jo kupiš? Me prav zanima kaj v njej piše.

Moj tata si jo je sposodil od prijatelja ki jo je kupil in sem (pre)brala, kul knjiga. Njene pesmi so mi vsec, sploh ce jih ona deklamira. V tej izvedbi so pa kul ker je njena. Ker je cel dizajn njen, tak kot ona zeli. Kul knjiga, res.

Hm, a ni ta pesniška zbirka izšla že prejšnje leto?

Cena je nekaj čez 200.000, izšla je pri samozaložbi. Zato tudi takšna cena. Po mojem mnenju se hoče Makarovičeva s to gesto oddaljiti od navednega folka in hoče biti pesnica za elito.

Za S. Makarovičevo bi lahko veljal tale izrek: “Ni bolj praznega človeka mimo tistega, ki je sam sebe poln.”

Mitka, ti pa jo očitno zelooo slabo poznaš – razlog njene distance od ljudi itd.. Preberi kako njeno pesem, morda ti bo kaj bolj jasno o tej duši in njenem doživljanju sveta in zakaj je takšna itd…

S.M. je bila izbrana za nagrado, ki jo je zavrnila iz užaljenosti, da je bila enaka nagrada podeljena nekemu patru – pomisli nekemu patru! Ji je prekipelo. In vendar ta pater ni kdor si bodi, saj njegova umetnina krasi Vatikan. Po lokaciji, naročniku, veličini in velikosti umetnine se ta pater sme postaviti poleg Michelangela. In ta pater je Slovenec! – V naši zgodovini nismo smeli biti Slovenci, bili smo le zaničevani ščavi, Vindišarji (celo hund), Vendi in le Kranjci. In po njeni zaslugi smo tudi – Slovenceljni. To zaničevanje lastnega naroda se ne da opravičiti z
njeno “distanco od ljudi”. – Škoda, ker je sicer nesporen talent in sijajna pesnica.
Tako je moje mnenje. Lp

Kolikor vem, nagrade ni zavrnila zaradi patra, ampak ker se ni strinjala s celotno tozadevno slovensko politiko (kulturno itd.), ali bolje, “kuhinjo”.
Sicer pa, četudi bi to bilo zaradi patra Rupnika, vemo, kaj je krščanstvo v preteklosti prizadejalo človeštvu in tudi to njeno odklonilno držo se v celoti da razumeti in sem tukaj z njo povsem istih misli, pa ne, ker je to ona, ampak ker sama tako mislim.
Vsekakor se pa nikoli ne bi strinjala s trditvijo, da je prazna – za to, za kar jo označuješ, bi bil morda kvečjemu primernejši izraz domišljava (pa ne da stojim za tem, poskušam se le vživeti vate) – morda si to imel v mislih? To je pa velika razlika od praznosti – in to S.M. vsekakor ni! Če bi bila prazna, ne bi imela kaj dati, dala pa je ogromno!

Pater Marko Rupnik, je duhovnik in umetnik, ki mu je papež Janez Pavel II. zaupal
poslikavo vatikanske kapele Redemptoris Mater. Umetnik je poslikavo opremil z
več kot 600 m2 mozaika in ustvaril sakralni objekt, ki naj bi simbolno predstavljal povezavo krščanskega Vzhoda in Zahoda. Slovenci smo se z Rupnikom postavili ob bok največjih svetovnih umetnikov in ustvarjenih umetnin, kar do sedaj ni uspelo še nikomur.
In komu od svetovnih pesnikov, literatov, postavljaš ob bok S. Makarovič?

Tisti, ki prizna veličino tudi drugim umetnikom, je velik v svoji skromnosti.Tega
pa Svetlana Makarovič, po mojem mnenju ni sposobna, ker je, kot tudi sama
ugotavljaš, pretirano domišljava. In zaradi te lastnosti ji je pač usojena “samost”..
Lep pozdrav!

Ne, ne, da je domišljava, ni moje mnenje, temveč sem želela povedat, da je to razvidno iz tvojih besed – torej, po tem, kakor jo opisuješ, bi se sklepalo kvečjemu, da jo imaš za domišljavo. Pa dovolj o tem, nima smisla več razpredat, vsak ima pač svoj okus in svoj pogled na stvari.

Se strinjam, draga Maja, da ima vsak svoj pogled na stvari in svoj okus!
O tem bi se dalo razpredati vso današnjo nedeljo pa ne bova, kajne?
Samo ob rob mojemu razmišljanju bom dodala še tole: Kadar iščem v pesmih S. Makarovič globino, najdem v njih večinoma samo mračnost in pesimizem. To dvoje
pa pri njej marsikdo zamenja z globino. Moram reči, da name ne napravljajo globokega vtisa, čeprav jih po svoje cenim. – Lep dan ti želim!

Mitka, če sem Svetlano prav razumel, ni zavrnila nagrade zato, ker bi jo dobil “nek pater”, ampak zato, ker je bila podeljena, rečeno po starem, politično. Morda se spomnite tedanje polemike, ali poslikava papeževe javnosti nedostopne kapele ustreza (sem šel malce pobrskat po internetu) Zakonu o Prešernovi nagradi, katerega 2. člen pravi:
“Prešernovo nagrado prejmejo ustvarjalci, ki so z vrhunskimi umetniškimi dosežki ali s svojim življenjskim opusom trajno obogatili slovensko kulturno zakladnico.”
3. člen pa: “Nagrado Prešernovega sklada prejmejo ustvarjalci za pomembne umetniške dosežke, ki so bili javnosti predstavljeni v zadnjih dveh letih pred podelitvijo in pomenijo obogatitev slovenske kulturne zakladnice.”
Veliko ljudem se je zdelo, da poslikava v Vatikanu ne bogati slovenske zakladnice, če se prav spomnim, je komisija odločala na temelju monografije in si šla zadevo ogledat šele po sklepu (po posebnem dovoljenju Vatikana). In ravno zaradi zanikanja slovenstva, ki ga omenjate, je bil marsikdo proti nagradi za tako nameščeno delo. Upam si trditi, da bi bilo drugače, če bi pater Rupnik naredil poslikavo v kaki slovenski cerkvi.
Sicer pa njegovega dela ne morem presojati, saj ga nisem videl ;–))), pa tudi nisem strokovnjak za sakralno slikarstvo, pripomnil bi le, da ne drži povsem, da smo se Slovenci z Rupnikom “postavili ob bok največjih svetovnih umetnikov in ustvarjenih umetnin, kar do sedaj ni uspelo še nikomur” – v svetovni “špici” so (bili) Plečnik, Globokar, Laibach, DJ Umek, od filozofov Žižek, od pisateljev so tudi Jančar, Pahor in Šalamun zelo visoko, od slikarjev Marjetica Potrč… Imamo dovolj razlogov za več narodne samozavesti!
Lep pozdrav in lepo branje!

Kaj mi lahko prosim nekdo pove kje lahko najdem na internetu to pesem???

če napišeš v gugl “samost svetlana makarovič” in če ti pesmi ne vrže ven, bo treba v ponedeljek v knjižnico.

New Report

Close