SAMOZAPOSLEN Z DEJAVNOSTJO, normiranec, ATIPIČNI zavezanec za DDV, račun v tujino
Pozdravljeni!
Sem samozaposlena v kulturi (fizična oseba z dejavnostjo), sem normiranec in nisem zavezanec za DDV (zaslužim manj kot 25000 eur na leto). Sodelovala bom s podjetjem v španiji (arhitekturno projektiranje) in jim moram izdati račun. Zasledila sem, da bi se morala prijaviti kot ATIPIČEN ZAVEZANEC ZA DDV, kar pomeni da:
1. za podjetje v EU: izdam račun brez DDV in spodaj dopišem: obrnjena davčna obveznost po 1. odstavku 25. člena ZDDV-1B oz. VAT reverse charge under Article 44 of VAT Directive 2006/112/ES
2. za podjetje v SLO: izdam račun brez DDV in spodaj dopišem: V skladu s 1. odstavkom 94. člena ZDDV davek na dodano vrednost ni obračunan.
Vprašanje:
1. Na kakšen način se prijaviš za Atipičnega zavezanca za DDV? Kateri obrazec.
2. Kako prekličeš to prijavo? Recimo, ko veš da ne boš opravljal več storitve in izdajal račune v tujino… nekje sem prebrala da moraš biti prijavljen min 5 let!
3. Ali v tem primeru morem imeti računovodstvo in voditi knjige? trenutno mi jih ni treba.
4. Katere obrazce bi morala mesečno oddajati preko e-davkov in kaj moram oddati konec leta? Trenutno oddajam le obrazec za akontacijo dohodnine preko e-davki.
4. Ali moram plačati kakršenkoli davek na dohodek? Vem da ga ne zaračunam, ampak ali ga moram plačati v sloveniji? Trenutno plačujem le akontacijo dohodnine 20% od 20% dohodka (4% dohodka).
Na kakšen način bo to vplivalo na moj status in moj končni dohodek?
V naprej hvala za odgovor! lep dan.
Pozdravljena,
1. Na kakšen način se prijaviš za Atipičnega zavezanca za DDV? Kateri obrazec.
V sistemu eDavki izpolnite obrazec DDV-P2 in označite rubriko 19 Opravljene in/ali prejem storitev znotraj Skupnosti po četrtem odstavku 78. člena ZDDV-1.
2. Kako prekličeš to prijavo? Recimo, ko veš da ne boš opravljal več storitve in izdajal račune v tujino… nekje sem prebrala da moraš biti prijavljen min 5 let!
V sistemu eDavki izpolnite obrazec DDV-DeDDV Zahtevek za prenehanje identifikacije za DDV , označite da gre za prenehanje opravljanja /prejemanja storitev EU
3. Ali v tem primeru morem imeti računovodstvo in voditi knjige? trenutno mi jih ni treba.
Glede vodenja knjig ne prinese registracija za “atipičnega” zavezanca nobene spremembe.
4. Katere obrazce bi morala mesečno oddajati preko e-davkov in kaj moram oddati konec leta? Trenutno oddajam le obrazec za akontacijo dohodnine preko e-davki.
V času registracije je potrebno je oddajati DDV-O obrazec za obračun davka na dodano vrednost vsak mesec za pretekli mesec.
4. Ali moram plačati kakršenkoli davek na dohodek? Vem da ga ne zaračunam, ampak ali ga moram plačati v sloveniji? Trenutno plačujem le akontacijo dohodnine 20% od 20% dohodka (4% dohodka).
Davčni obračun dohodnine od dohodka iz dejavnosti boste predložili davčnemu organu najpozneje do 31. marca tekočega leta za preteklo leto. Na podlagi tega boste ugotovili vašo davčno obveznost za preteklo leto in višino akontacij za tekoče leto.
5.Na kakšen način bo to vplivalo na moj status in moj končni dohodek?
Vpis v razvid samozaposlenih v kulturi ni vezan na način obračunavanja DDV.
Če uveljavljate pravico do plačila prispevkov za socialno varnost, potem boste spremljali Višino dohodkovnega cenzusa za posamezno leto, ki ga objavi ministrstvo najpozneje do konca februarja na spletnih straneh ministrstva.
Na vaš končni dohodek vpliva višina prometa, ki jo generirate med letom.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni,
Najlepša hvala za vaš odgovor, mi je v veliko pomoč.
Zanima me samo še ena stvar:
Ali je potrebno oddajati in kdaj se oddaja obrazec RP-O Rekapitulacijsko poročilo?
Lep dan.
Forum je zaprt za komentiranje.