Samozaposlitev
Pozdravljeni,
v prihodnjem letu bi rada odprla s.p. in sicer bi šlo za nepremičninsko posredovanje in pravne storitve. Da bom odprla s.p., semodločena, čeprav vem, da so hudi časi. Zanima me samo ali mogoče kdo lahko napiše kakšni so približni stroški s tem, da si kot novinka vse uredim, pisarniško opremo, pokrijem začetne stroške + približni mesečni stroški če gre za omenjeni s.p.?
Zaželjeno je tudi, da kdo ki že dela kot nepremičninski posrednik napiše kak nasvet:) bi mi prav prišlo.
hvala in lp

registrirat s.p. je od vsega tega še najlažje. Najtežje je pa potem začet služit v teh časih. Brez da razmisliš kako in kaj, se jaz ne bi lotila… Sploh ne tega posla, ki ga imaš v mislih.
Ne znam ocenit za tvojo dejavnost, ampak a moraš imet nujno že takoj pisarno? Vsak najem pa še oprema zraven je drago, vsaj za začetek… Se mi zdi, da je nas prišlo cca 4000 eur samo oprema delana po meri, mizi za dva, pa brez računalnikov – ampak gre za veliko opreme, omare, plus sejna miza… Sicer vse na cca 35 kvadratih. Najemnina je 350 mesečno s stroški. Pa naj ti povem, da v to niti slučajno nismo vložili v začetku ampak po cca dveh letih…
Da se začet s podjetjem z malo denarja, ampak moraš bit iznajdljiv in gre ful živcev… Stalno kalkuliraš, če se ti bo izšlo. Mi smo začeli praktično z 0… Medtem ko zdaj sama začenjam z enim minimalnim vložkom, vseeno več kot to, nekaj celo bolj enostavnega, pa spet kalkuliram, če se bo izšlo Čeprav imam zdaj več možnosti prit do sredstev. Nimam stroškiv z odprtjem podjetja, ker že obstaja. Za s.p. je okrog 350 eur prispevkov, če ne več… Brez da kaj narediš. In žal je tako,d a v začetku ne pričakovati da boš sploh kaj naredila prvi mesec…

Stroški s.p. so minimalno 350€ plus telefon, vzajemna, bencin ipd. Tako, da računaj na okoli 500€ stroškov vsak mesec. Se pravi, da moraš zaslužiti najmanj 1000€ vsak mesec, da boš lahko kaj jedla in pila ter plačala stroške stanovanja. Drugače pa toplo odsvetujem s.p. saj je trenutno težko kaj zaslužiti plačilna disciplina je na psu, položnice pa kar prihajajo.

Probaj mogoče najprej z d. o. o. – in sicer če nimaš ustanovnega kapitala, mislim da ti kako računovodstvo ali agencija in ti posodi teh 7500 oziroma kolikor pač je, ti jim plačaš cca 400 eur, to pa vrneš. Ne vem katero, ampak mi je en računovodja rekel, da se s tem ukvarja, pa tud na internetu sem zasledila.
S tem da, še vedno, ker si lastnik d. o. o., se mi zdi,d a prispevke zase že moraš tud plačevat.
Pri meni je lažje – ker ima moj partner firmo in imam v bistvu dejavnost, s katero se mislim ukvarjat, že registrirano. Če je ne bi imela, ni tak strošek prijavit še nekaj. Poslovni račun že imam. Samo še nekaj stvari uredim in je. Nisem zaposlena in pač kakorkoli se že čudno sliši, se ne mislim, dokler ne bo nekih konkretnejših prilivov. Ne vem sicer – mogoče celo da je to delo na črno, ampak si ne mislim nič izplačevat, dokler ne bo možno, da se zaposlim. Če bi si, bi itak lahko vse skupaj propadlo. Kakorkoli že, briga me, a je delo na črno ali ni, dejstvo je, da imaš samo dve možnosti, tvegat s tem minimumom kot ga imaš ali pa si klošar. Živimo pač v mafijski državi, kjer pač eni lahko javno pokradejo milijone, drugi smo pa potem kaznovani, če probaš nekako preživet.
Sem prijavljena na zavodu za zaposlovanje in sem dobivala nadomestilo plače samo pol meseca, ker sem za nazaj že izkoristila. Žal pač ni služb, vmes ko sem jo imela, sem pa zelo težko še kaj pripravljala, ker mi je vzelo cele dneve… Poleg tega je zelo težko kaj privarčevat – če imaš 3 mesece službo, tri je nimaš itd… Pa veš, da nekaj moraš naredit. Sicer pa je fajn imet kakih 10k na strani za take primere – kar pa ima redko kdo tak, ki nima staršev premožnih ali pa da je imel prej vsaj dobro plačo.
Npr. moja ideja je, vsaj tako msilim, dobra. Sem dolgo delala na tem, v bistvu ni tako enostavno, dela je veliko, vzame ti ves prosti čas, pa še ponoči ne moreš spat. Kar se tiče prodaje nepremičnin, ti pa povem, da je trenutno kriza in da probaj s čim drugim… Se mi zdi,d a si pravnica, če sem prav uganila. Probaj s čim na tem področju, npr. svetovanje podjetjem – ti povem, da ker sem imela tako področje, bi meni nekaj takega ful prav prišlo, žal sem mogla stvari sama naredit in preštudirat, ker si nisem niti mogla privoščit koga plačat in še sreča, da sem študirala dodatno nekaj stvari, kjer je bilo nekaj pravnih predmetov, da vsaj vem kako se lotit – sam ravno neko veselje mi to ni In itak bomo vsi mogli imet počasi svoja podjetja, ker firme propadajo, tako da te stvari se bodo potrebovale.
Forum je zaprt za komentiranje.