Samski – zlata rezerva – koliko?
Zastaviti si nameravam nov finančni plan.
Pa me malo zanima koliko imate zlate rezerve samski? Mislim pač tisti denar na zalogi, ki ga imate za nepredvidene zadeve.
Samski pa, da imate lastno stanovanje.
Je 10 tisoč ok?
Jaz nekako tako planiram: najprej zlata rezerva 10 tisoč. Potem pa to dati v depozit. Ko bo zlata rezerva prihranjena pa varčevati pač za druge zadeve.
imam nekje za 5 let življenja ob trenutnih stroških, če mi prihodki usahnejo. Manjši del od tega imam v gotovini vedno na razpolago, nek srednji del imam trenutno v enoletnem depozitu, ker so trenutno obresti še kar ok (dolgo pa nisem imel tam, ker so bile obresti praktično nične), največji del pa imam v delnicah, katere lahko evčino prodam v par dneh, če bi rabil nujno, ampak bi se poskusil temu izognit, ker nosijo redne dividende
Drugače pa nekako imam skoraj edini cilj to “zlato rezervo”. Stanovanje imam, nekih drugih večjih ciljev pa nimam, za kaj bi potrošil. Pač, čimevčjo ima to zlato rezervo, bolje je, bolj si kasneje fleksibilen in varen. Pri 10000 se ustavit se ni smiselno, zakaj?
Meni je cilj se upokojiti brez penzije, toliko nabrati
No, za 5 let bi bilo super. Ampak težka bo to.
Povrh tega pa: moj smisel življenja ni kopičenje denarja, ampak tudi kaj imeti od življenja.
Zlata rezerva mora biti, če so nepredvideni visoki stroški, da imaš nekaj na zalogi.
Ampak, da bi pa samo kopičila in kopičila denar pa ni moj namen.
Imam hobije, želim potovati. Bom to počela čez 20 let, ko bom stara in betežna?
Na varčevalnem kjer lahko takoj vzamem ven za 6 mesecev za preživet. Vedno za en mesec preživet na osebnem računu. Potem imam pa različna varčevanja poleg tega (za nov avto, prenove, dopuste, večje izdatke…) in varčevanje za penzijo (10% od plače jaz – neto, 5% od bruto plače mi podjetje kjer delam). Imam tudi par delnic, bolj za hec kot kaj drugega in kar nekaj vrednih predmetov, ki ohranjajo oz. jim vrednost raste, ki bi jih lahko prodala, če bi mi šlo za nohte.
kje, 26.02.2025 ob 11:21
Na varčevalnem kjer lahko takoj vzamem ven za 6 mesecev za preživet. Vedno za en mesec preživet na osebnem računu. Potem imam pa različna varčevanja poleg tega (za nov avto, prenove, dopuste, večje izdatke…) in varčevanje za penzijo (10% od plače jaz – neto, 5% od bruto plače mi podjetje kjer delam). Imam tudi par delnic, bolj za hec kot kaj drugega in kar nekaj vrednih predmetov, ki ohranjajo oz. jim vrednost raste, ki bi jih lahko prodala, če bi mi šlo za nohte.
To zveni nekako realistično. Bistveno je, da sebi omogočimo občutek varnosti. Treba je poznati tudi svoja tveganja. Tista osnovna. Če je avto “krvavo nujen”, je treba imeti dovolj na zalogi za takojšnje popravilo. Zgolj za primer. Ta mala tveganja so precej individualna.
Potem so tu drugi vidiki. Varnost zaposlitve. Pri sorazmerno varni zaposlitvi je budget med 3 in 6 mesečnih plač več kot dovolj. Če je tveganje višje ali če je človek kak s.p. ipd., potem je bolj smiselno razmišljati o budgetu za 6 do 12 mesecev “suhih krav”.
Tu govorim o likvidni rezervi. Torej sredstvih, ki so bolj ali manj “vedno pri roki”. Tudi ta občutek, da so sredstva pri roki, deluje pomirjujoče, daje občutek nadzora nad situacijo. če sem prav razumel izhodišče za razpravo, pa dolgoročnih, vezanih varčevanj in vlaganj jaz ne bom mešal sem notri.
Vsi pozabljate na inflacijo. Svet in gospodarstvo gresta v maloro. Jaz sem že starejša in dobro pomnim zadnja leta Yuge, ko so šli vsi prihranki v dim, zato se je prelivalo v nemške marke in šilinge. Danes so moderne kriptovalute. Eni prisegajo na nepremičnine, davek bo treba pač vkalkulirati v višino najemnine.