SARAJEVO-Nujno!
Živjo!
Jaz sem bila v Sarajevu za novo leto… lahko ti povem samo da cene niso preveč navite..je pa odvisno kje si …v samem centru (baščaršija) so cene take kot pri nas..če gres malo ven je pa bistveno ceneje…
Mi smo sli z avtobusom in kolikor se spomnim so ponekod ceste zelo slabe…
Upam da se ti bo javil kdo ki ve kaj več…vseeno..lep dopust…
Lep pozdrav!
Sem bila za majski dopust na relaciji Slovenija – Sarajevo – Mostar – Dubrovnik.
Hrvaško – bosansko mejo smo prestopili pri Slavonskem Brodu, kjer se tudi začne Republika Srbska. Pri prestopu ni bilo nobenih težav. Cesta do Sarajevo je pač taka bolj balkanska, po moje tudi ponoči ni problema, samo malo bolj previdno je treba voziti. V Sarajevu za prenočišča ne bi vedela (smo bili pri prijateljih), treba je biti pozoren predvsem na avto (v smislu, da se ga ne pušča kat tako parkiranega). Edina pametna varianta (če seveda ne spiš v hotelu in ti avto čuvajo v njihovi garaži) so zasebna parkirišča, kjer plačaš na uro, vendar so 100% zanesljiva – varujejo tudi ponoči – cena je bila 3,00 marke na uro.
Do Mostarja smo šli po dolini Neretve. Fenomenalno. V Mostarju smo spet spali pri kolegih, tako da ne vem, kako je s prenočišči – kar se avta tiče, je podobno.
Proti Dubrovniku je kar dobra cesta. O Dubrovniku pa tako ali tako piše v vsakem turističnem vodniku.
No, toliko na kratko.
Lepo potovanje. Nataša
Lep pozdrav!
Ja, nam so stvar predstavili takole – raje dajte tisti denar, da vam čuvajo avto, kot pa da si morate kupovati novega. Saj imajo prav, ker avte kradejo kot srake – predvsem golfe in ostale v tem razredu.
Tramvaj vozi redno, za avtobus ne vem. Zelo poceni varianta je taxi. Cena prevoza je res izredno nizka – tudi domačini se prevažajo z njimi. Paziti je edino treba, da te ne prinesejo okoli – ker cena variira glede na potnika (domačin – turist). Ampak se vseeno splača.
Kar se ogledov tiče se po Baščaršiji in okoli nje človek najlažje pomika kar po nogah (tako ali tako je peš cona). Širše po Sarajevu pa tako ni dosti za videt, kar je še vedno veliko porušenega (razen džamije, ki rastejo kot gobe po dežju).
Mi smo si sposodili v knjižnici turistični vodnik z naslovom Sarajevo (A5 format, rdeče barve, obstaja v slovenskem in hrvaškem jeziku). In je bilo v redu. Edino, kar bi še priporočala, pa to vam bodo tudi tam povedali, je to, da ne hoditi po tistem hribovju okoli Sarajeva (razen v kakšnem spremstvu in po res znanih poteh), ker je tam še vedno toliko min, da še Unprofor z odporom hodi tja.
Bodite lepo.
nataša
Nataša, hvala za tvoje poročilo. Še malo me zanima.
Ali je pred Sarajevom kaj hotelov ali motelov po ugodnih cenah? Si kaj opazila spotoma? Kaj pa privat sobe?
Ali se da kopati v Neretvi? Kaj pa je tisto, kar te je tako očaralo ob Nretvi? Kako pa je z moteli, hoteli, sobami v Mostarju?
Thanks v naprej!
Kar se hotelov tiče, resnično nimam pojma – ne za Sarajevo, ne za Mostar, smo spali pri kolegih in kolegih od kolegov (tako, da je bilo za prespat, ne kakšen “hoh” turizem). Sobe smo najeli potem v Dubrovniku oz. malo pred njim. Če ste z avtom, je to boljša varianta – da se v Dubrovnik voziš, kot pa da v njem stanuješ.
Neretva oz. dolina/kanjon Neretve je pa čista poezija narave. V bistvu se voziš venomer ob reki ali pa nad njo, okoli so pa hribi in vzpetine. No, saj se reče kanjon Neretve. Barve je še skoraj lepše kot Soča (no vsaj v tistem letnem času je bilo tako). Kopanje – kar se same struge struge tiče, bo malo bolj težko, ker mora človek verjetno poznati dostope do vode. Je pa na poti eno jezero, mislim da se imenuje Jablaničko jezero in tam se zagotovo da kopati. Po moje bo tudi tako, da boste tako videli, kje se kdo kopa. Takrat, v začetku maja, še ni bila kopalna sezona.
Edino vroče bo (je bilo že takrat), pa saj je verjetno klima v avtu…
nataša
Če smo že pri avtih, bi še najprej “odgovorila” na Tinetov predlog, da lahko greš z letalom. Ja, saj je res, lahko greš tudi z vlakom, ampak, ne vem, no vsaj meni je boljše, da nisi od nikor odvisem. Lako potuješ s hitrostjo, ki si jo sam “naštimaš”, se ustaviš, kjer ti ustreza….
OK, še nekaj za potovanje z avtom po tistih krajih. Bencin je občutno cenejši v Bosni. Mi smo do “fula” tankali v Sloveniji, potem pa v Bosni. Potem pa je treba biti tam spet pazljiv, da ne tankaš na zasebnih črpalkah, ker ti lahko kaj neprimernega not vlijejo, pa je sranje. Najboljše je kar na Petrolu – saj je kar nekaj njihovih črpalk tam.
nataša
Hay!
Jaz imam frenda v Sarajevu.Lahko bi ti dal številko,ti poveš,da sem te jaz napotil in lahko boš dobila veliko pravilnih in kvalitetnih informacij.Poleg tega se moj frend ukvarja z distribucijo vina(iz Slo).Tako boš lahko o prenočiščih in dobri hrani lahko izvedela precej.V službi sem do 18-ih ,jutri pa od 7-15.Potem pa me do 22.7. ni.To pravim,ker drugače nimam dostop do interneta.
lp,bear
[email protected]