ŠARLOTKA
Draga Tinca!
Našla sem en recept za šarloto na strani Kulinarična Slovenija, upam, da gre za isto sladico (če ne, pa povej, kako to pecivo sploh izgleda, pa bom še drugje malo pobrskala).
Sestavine:
– balkan piškoti
– 1 kg jabolk
– cimet
– sladkor po okusu
– 0.5 dl mleka
– vanilijev puding
– malo margarine
Priprava:
Jabolka olupiš in narežeš na majhne krhlje ter daš v lonec, kjer si predhodno stopil nekaj margarine. Ko je čežana skoraj gotova, dodaš cimet in sladkor. Čežano vliješ na prvo plast balkan piškotov. Na čežano daš drugo plast piškotov in čeznje vliješ v mleku narejen puding. Šarlota naj počiva toliko časa, da bo puding ohlajen.
Sem pogledala še v kuharico sestre Vendeline in mislim, da sem našla pravi recept.
MARELIČNA ŠARLOTA
Sestavine:
– 1 zavitek otroških piškotov
– 1 kozarec vloženih marelic
Krema: 5 jajc, 15 dag sladkorja, 5 dl mleka, 4 dl sladke smetane, rum, vanilijev sladkor, 1,5 dag želatine
– 4 dl stepene sladke smetane in piškoti za okras
Priprava kreme:
Jajca in sladkor penasto umešamo, nato počasi prilivamo vrelo mleko in v vodni kopeli stepamo, da se krema zgosti, dodamo v vodi namočeno želatino in kremo ohladimo. Nato zamešamo stepeno sladko smetano, rum in vanilijo.
Model splaknemo z vodo in vanj izmenoma polagamo kremo, plast s kompotovo vodo navlaženih piškotov in nato plast narezanih marelic. Okrasimo z marelicami, piškoti in stepeno sladko smetano.
Namesto marelic verjetno lahko uporabiš tud breskve ali drugo vloženo sadje.
Dober tek!
Pozdravljeni sladokusci!
Ob prebiranju receptov za tole sarlotko,vam lahko jaz zaupam se en recep,ki je cisto enostaven,sladica pa je bozanska,prav za te vroce dni,saj lepo ohladi in osvezi.
Najprej iz svezih jabolk skuhaj cezano,ki naj bo malce bolj gosta.Najbolje je,da uporabite jabolka,ki so pravkar dozorela,saj so se malce kiselkasta in prijetno obenem slatka.To cezano,uporabite za prvo plast,to se pravi takoj po piskotih.Piskote lahko namocite malo z rumom,zaradi arome,ce imate pa pecivo za otroke,potem ne,saj je tudi cezana v tem primeru dovolj.Nato skuhajte puding.Po izbiri se odlocite za okus..ali pa kombinirajte glede na sadje,ki ga boste kasneje tudi vkljucili v sladico.
S pudingom,ki ste ga ohladili, nato prelijte cez plast piskotov.Tako imate ze eno plast piskotov,na njej cezano,nato zopet plast piskotov,nato puding..navrh sladico premazite s stepeno smetano.preko nje potresite s priljubljenim sadjem in tako pripravljeno sladico dajte v hladilnik,kjer jo tudi hranite.Pred serviranjem jo par minut prej vzemite ven,da le ne bo premrzla.Pa dober tek!
Pozdravljena!
Cezano skuhaj cisto preprosto.Saj je ves recept cisto preprost ,sladica pa je res okusna, zelo osvezujoca,prava za tele vroce poletne dni.Takole jo jaz naredim:
Jabolka cisto enostavno skuham.Prej jih seveda narezem na koscke,pridenem zelo malo vode,da pride cezana gostejsa in tako kuham.Sladkam po okusu..kajti jaz osebno imam raje malce kiselkasta jabolka,ker je za nas potem taka sladica se okusnejsa.Sladkorja dam bolj malo in vse to kuham cisto do mehkega.Potem cisto enostavno,ko so kuhana, jih pretlacim s tlacilko za pire krompir.Ohladim..in gotovo je.
Naredila sem to sladico, samo mislim da so bili keksi presuhi, čeprav sem jih polila s sirupom iz konzerve (marelični kompot). Kako vi navlažite kekse, in s čim?
Zanima me tudi, če je kdo sprobal kombinacije, različni puding in različno sadje, naprimer vanilja puding in koščki marelic, pa jagodni puding in koški jagod. Kaj sadje bolj na drobno narežete? Pa kdaj ga dodate pudingu, ko je ta že skor hladen?
A še mate kak tak enostavni recept?