savna – golota
Ali v savno pridete goli ali oviti v rjuho? Kaj pa potem, ko ste notri, ste še naprej oviti v rjuho? Vem, da bedarije sprašujem, sam me res zanima, ker še nikoli nisem bila v savni, si pa ful želim it. Pa grooozno bi mi blo nerodno, če bi morala biti gola zraven kakih (dobrih) tipov. Pa še to, ženske, če je kak privlačen tip, mu pogledate spodnji del (vsaj za sekundo) in obratno, tipi žensko? Po pravici, prosim.
To drugo. Ne moreš se ravno naga sprehajat okrog, se mi zdi.
Odvisno. Če sedim, ja. Če ležim, niti ne.
Kdor bo napisal, da hodi v savno zaradi savnanja in ga ne zanimajo spolni organi drugih ljudi, mu bo zrasel dolg nos. Seveda poškiliš, saj tudi oblečenega človeka na cesti prečekiraš, kaj ima na sebi. Le da ti je to prvič do tretjič še zanimivo, potem pa ne več kaj dosti. Pač … človek ko človek. Tipe, ki pridejo v savno samo zaradi tega, ker so tam nage babe, pa hitro spregledaš. To so tisti, ki pridejo v Atlantisu takoj za tabo v prazno savno, čeprav je še deset praznih savn, potem se hočejo pa pogovarjat o tem, kako je v savni vroče.
Jaz sem bila enkrat v taki savni, kjer je več ljudi pa mi ni bilo fajn. Bila sem ovita v rjuho. Večina je golih. Torej ona parna savna je odpadla. Žal so pa tudi tuši tako, da preprosto ne moreš skrit svoje nagote. Nimajo vrat ali zaves.
Ponekod si lahko v kopalkah v savni (recimo terme Ptuj) ali pa so savne za eno ali dve osebi. Kjer sem bila sama notri, sem bila gola, ampak verjetno pride zato dražje, ker imaš najeto celo savno (tako mini).
V območje savn pridem v rjuhi. Potem se itak stuširam in rjuho odložim. V parni savni nimam rjuhe, v finski pa jo dam na klop in pod noge preden se vsedem. Ti naredi kakor ti paše, zaradi mene lahko tudi gledaš dobre tipe ;-). Meni ni do tega, saj grem v savno zato, da sem sama s sabo.
Bila v savni, kjer smo bili večinoma vsi v kopalkah pa so vseeno komentirali na polno. Nasproti mene je bila ženska, dobra postava, v kopalkah. Zraven mene so prišli trije muloti in na polno bulili v ono nasproti, komentirali, si šepeteali na uho. V glavnem brez kulture. Najstniki. Če so že zijali, bi vsaj bili tiho in ne komentirali njenega telesa. Besed ona ni mogla slišat, jaz sem jih pa. Ona je pa slišala šepet in smeh.
Dolga leta hodila v savno….vedno zunaj v rjuhi, notri gola, nikoli zijala tipov v noge (sej si to
mislila pod “spodnji del”, ne
Rjuho sem rabila za podse, saj so deske vroče, pa tud ni apetitlih z golo tazadno sedet…
Nikol zijanja, nikol nobenga v kopalkah, nikol grdga obnašanja….
Aja, pa nisem hodila vedno v isto savno, pa je bilo povsod ok.
V sami savni (finski ali infra) nisem zavita v rjuho ali karkoli drugega, ker se mi zdi brez veze, menda s tem celo zmanjšaš učinek savnanja. Na brisačo/rjuho se vsedeš in jo potegneš še pod noge, če si na kakšni višji polici. Ne da ni apetitlih z nago ritjo na deskah sedet, tudi dovoljeno ni.
Med eno in drugo savno (hodim v Atlantis, kjer jih je kar nekaj) hodim ogrnjena v kopalni plašč ali brisačo, če pa slučajno nanese, naredim pa kak premik tudi gola, kot večina ostalih. In ne, nisem opazila, da bi kdo komu prav posebej gledal v spodnji ali zgornji del.
Se pa precej ljudi v savni ne zna obnašat sploh. Na vratih vseh savn piše, da je noter tišina, eni pridejo in čvekajo kot da so v debatnem krožku.
Pri bazenih so table, da se je pred plavanjem/namakanjem potrebno oprhati, a eni skačejo v bazene direkt iz savne, vsi mokri od švica.
Zgleda, da zahaja v Atlantis velik nepismenih ljudi…
V kateri savni si ti bila v kopalkah? Dejte no dejte, nehajte hodit v savne, če vas je sram se slečt! Pred vrati spodobnih savn obstoja savna mojster/rica, kamor greš in rečeš,da se ljudje v savni nevzgojeno vedejo.Pa jih odstranijo in jim prepovejo vstop. V vseh solidnih in čistih savnah je tako! Kam pa vi hodite pa ne vem!
V kateri savni si ti bila v kopalkah? Dejte no dejte, nehajte hodit v savne, če vas je sram se slečt! Pred vrati spodobnih savn obstoja savna mojster/rica, kamor greš in rečeš,da se ljudje v savni nevzgojeno vedejo.Pa jih odstranijo in jim prepovejo vstop. V vseh solidnih in čistih savnah je tako! Kam pa vi hodite pa ne vem![/quote]
je pač tako, ampak nihče ne zna povedat, zakaj je tako, da moraš biti nag v savni. Ker je pač taka tradicija.
V kateri savni si ti bila v kopalkah? Dejte no dejte, nehajte hodit v savne, če vas je sram se slečt! Pred vrati spodobnih savn obstoja savna mojster/rica, kamor greš in rečeš,da se ljudje v savni nevzgojeno vedejo.Pa jih odstranijo in jim prepovejo vstop. V vseh solidnih in čistih savnah je tako! Kam pa vi hodite pa ne vem![/quote]
je pač tako, ampak nihče ne zna povedat, zakaj je tako, da moraš biti nag v savni. Ker je pač taka tradicija.[/quote]
Iz dežel, v katerih je savnanje sestavni del življenja takih bedastih vprašanj nihče ne postavlja. Vsi imajo savne doma ali v bližini doma, nihče ne komplicira in nihče ne gleda nikogar drugega.Slovenceljenom pa tako kot vse drugo ne gre pa ne gre. Očitno smo primitivci do konca! Zate japaleno pa tole: zaradi higiene- ampak ta sloveceljkam tako ni razumljiva!! Še manj znana! Potem pa v svinjskih kopalkah v savno- nemarno do konca! In katera savna v Sloveniji dovoli mulariji v savno? Povejte no!
večina tipov v savnah hodi zato da vidijo šečšlje, to da pogledaš dobro češpljo v mednožje je čisto normalno, isto delajo punce, sem videl eno ki si jo je metala na roke pa tipe tudi pol me je minilo tiste bacile pobirat v savno sploh ko mi je en rekel da je tur na riti dobil, če premisliš tam je največ bacilov
Samo na Ptuju si v savni v kopalkah in tam tudi hodi mularija v savno – jim dovolijo. Terme Fontana Mb, Terme Olimia, Laško, Zreče, Rimske terme – nisi v kopalkah in le v Rimskih sem enkrat videla otroke, drugod jim ne dovolijo vstopa. V savni Zdravilišča Laško so torki samo za ženske, če ti je nerodno. Cene pa so najugodnejše v Rimskih termah (8e od 18h do 22h). Uživaj!
Malo ozadja o savnah
Včasih so Skandinavci imeli savno namesto kopalnice. Starejša generacija gre še vedno (nekateri tudi dnevno) pogosto v savno, saj se samo tako počutijo, da so se zares umili, očistili. V starih časih so Skandinavke v savnah tudi rojevale, saj je bil to najčistejši prostor v hiši.
Na severu je običaj, da gredo v savno ženske posebej in moški posebej (razen če je to družinska savna, pa še takrat, če je večja družba gredo posebej recimo babica, teta, mama, vnukinja oz. otroci, in potem moški del posebej). Če boš srečala kakšnega Skandinavca se bo čudil, da drugje hodijo kar mešano.
Ker je bila savna nekakšen podaljšek kopalnice (ali pa kopalnica sama), hodijo v savno vedno goli. Na klop si razgrneš brisačo in to je to.
Tu prave kulture savnanja žal ni, razen v kakšnih manjših savnah, kjer pazijo na red. Vendar, tisti ki se hodimo savnat (osebno že 40 let), se hodimo savnat in ne gledat in špegat druge. No verjamem, da je to morda prvič zanimivo, ampak kot je rekla ena predhodnica – ko greš 10-tič, tega, da so ljudje goli, niti ne opaziš. Greš zato, da se sprostiš, da si sam s svojimi mislimi, da malo pomeditiraš (res je, to ni prostor za debate, če gre za javno savno) in se ne ukvarjaš z drugimi.
Jaz osebno se okoli sprehajam ovita v brisačo. V bistvu uporabljam dve brisači. Ko grem v savno, si eno brisačo razgrnem po klopi in sem notri naga. Ko pridem izpod tuša, se ogrnem v drugo – čisto/neprešvicano. Ko grem drugič, tretjič notri, spet vzamem s seboj ta prešvicano, da lahko na njej sedim.
Obilo užitkov ti želim
Ali ima kdo od vas slučajno savno doma, malo si ogledujem mojstre, ki ponujajo izdelavo savn in mi je tale še posebej padla v oči http://www.mizarstvomarkelj.si/galerija/savne/[/url]. Kakšen je kaj strošek elektrike takih savn? Drugač se mi pa čisto normalno zdi, če je človek nag v savni, nevem zakaj nekateri zganjate tak tabu okoli tega.