savrinka olive v slanici
Oljke se pobere en mesec pred rednim obiranjem tako, da si že pozna. poberi jih čimprej in daj v vodo. Postopek naprej ti pa napišem zvečer. Kakšno sorto pa imaš? Lahko se tudi počaka, pobere zrele, peče v pečici in vloži v olje.
Oljke, ki jih za slanico poberes prepozno so potem mehke in ne čvrste kot morajo biti.
Zvečer nadaljujem
Dokler Šavrinka nima časa ti povem jaz svoj recept: čiste in prebrane oljke v večji posodi preliješ z 10 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} slanico (10 dag soli na 1 l vode). Pustiš en mesec, nato vodo odliješ, oljke opereš in ponovno v posodo in preliješ spet z 10 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} slanico. Pustiš še en mesec, nato vodo spet odliješ, oljke opereš in ponovno v posodo in preliješ tokrat z 8 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} slanico. Spet pustiš en mesec, vodo spet odliješ, tokrat pa oljke lahko že daš v kozarčke po želji in zaliješ spet z 8 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} slanico. Zdaj so oljke že užitne.
Poskusili smo že vse mogoče recepte (od pečenja, do menjavanja slanice vsak dan, do kuhanja) pa se je izkazalo, da je ta najbolj enostaven in najbolj zanesljivo uspe. Res pa traja tri mesece, da oljke lahko ješ.
Z obiranjem pa res pohiti. Naše oljke so že v slanici.
P.s.: Yo, kaj pa ima kristus z oljkami?