Naslovnica Forum Starševski čvek Ščitnica in prehrana, stres

Ščitnica in prehrana, stres

Sicer je na fb skupina glede ščitničnih težav, ampak ni mi do tega, da bi vsi moji fb prijatelji vedeli za moje težave tako, da raje tule vprašam.

Tisti, ki imate hipotirozo, po možnosti hashimotota, ste se kaj ubadali s spremembo prehrane?
Jemljem Eutyrox. Prebrala sem pa že nekaj na temo ščitnice in prehrane. Ene izjave so si čisto nasprotujoče. Recimo v enem viru naletiš, da so mlečni izdelki in mleko katastrofa, v drugem pa, da so podpora ščitnici. Dostikrat pa je omenjen gluten, da ga je treba ukiniti. Zdaj berem eno knjigo, je cel seznam kaj vse je treba v prehrani ukiniti, da se sprašujem, kaj je sploh še ok?

Zanima me, če ste kaj spreminjali prehrano, pri ukinitvi katere hrane ste opazili izboljšanje in kako izboljšanje? Ali pa ste mogoče uvedli kako živilo, ki vam je izboljšalo stanje in predvsem kako?

Aha, še stres sem pozabila. Če je bil nekdo v kakem dolgotrajnem stresu, tak večletni stres in ga je uspel zmanjšat. Recimo, da je imel tako službo in je potem zamenjal službo. Ste tudi opazili manj težav glede ščitnice in predvsem kako se je to poznalo?

Za hipotirozo je dobro uživati vitamin B in veliko joda-soli, slana živila.
Da stres vpliva na ščitnico trdijo večinoma zdravniki. Glavna je prehrana.

Veš zaradi težav s pritiskom, sem morala zmanjšati vnos soli. Več soli, višji imam pritisk tako, da se trudim sol še zmanjšati.

Sposodi si v knjiznici knjigo Uravnavajte scitnico in resili boste 100 tezav hkrati ali pa jo naroci na zazdravje.net ( cena knjige je 12 eur). V knjigi boste nasli nasvete za scitnicne bolnike in pa tudi katera hrana zavira delovanje scitnice in katera pospesuje delovanje scitnice.

Ravno to knjigo prebiram :).

https://marjankogelnik.files.wordpress.com/2015/09/vzemite-zdravje-v-svoje-roke.pdf

http://hypothyroidmom.com/study-reveals-superiority-of-natural-desiccated-thyroid-over-levothyroxine-in-hypothyroidism-treatment/

https://stopthethyroidmadness.com/

Hm, lastnih izkušenj pa nihče nima?

Jaz ne smem sladkega zelja, kislo lahko. Že desetletja nič z oksalno kislino, limono pa obožujem.
Pomaga mi mazanje z borom, zunanje, kristalčke le raztopim v nekaj vode.

Me pa zanima, če imate pogoste probleme z grlom, vnetje in z glasilkami?
Baje zdravniki priporočajo petje, opažam, da mi pogosto zmanjka glasu.

V soli joda ni, ker hitro hlapi. Alge kelp ali pa lugolova raztopina, 2 gtt dnevno plus bor v boraksu, zadošča zu anje mazanje.
Plus selen, je v brazilskih oreščkih ali proso.

Ja, letos me je čez poletje že 100x bolelo grlo.
Drugače pa hripavost, cmok v grlu, to je standard. Recimo, ko se hočem oglasit na telefon, se moram najprej izkašljat.
Bor? Kakšen bor? To mi je jasno, da ne drevo bor, da verjetno element bor?

Imam cca 6 let, zdravim se z eutyroxom in TSH je uravnan. ker mi največ težav povzroča zaprtje, sem izločila gluten in mleko (uživam kozje jogurte in sire, ter ovčji sir, ker naj ne bi imeli kazeina) ter predvsem mediteransko hrano. Mislim, da ščitnica povzroča vsakemu različne težave in temu primerno je potrebno prilagoditi hrano in dodati prehranska dopolnila za tiste minerale in vitamine, ki jih s hrano ne moremo dobiti dovolj. Dosti je o prehrani pri oboleli ščitnici napisala tudi Simone Godina. Jaz sem bila na njenem predavanju in sem odnesla ogromno informacij, zraven tega pa ima vsak mesec še webinar . V ceni predavanja je vključeno svetovanje po telefonu in ogromno webinarjev, ki ponujajo ogromno možnosti, da vpeljete neke spremembe pri prehranjevanju. Če vam potem ta režim prehranjevanja odgovarja, se ga držite. Verjamem, pa da ni vedno vse za vse…potrebno je poslušati svoje telo in glede na odziv organizma delati naprej
lep dan

Ja, letos me je čez poletje že 100x bolelo grlo.
Drugače pa hripavost, cmok v grlu, to je standard. Recimo, ko se hočem oglasit na telefon, se moram najprej izkašljat.
Bor? Kakšen bor? To mi je jasno, da ne drevo bor, da verjetno element bor?
[/quote]

Bor je mineral, dobimo v boraksu, telo ga nujno potrebuje v sledeh, za oralno uživanje zadošča kar ga ostane na vrhu prsta, to je najboljši odmerek in točen.
Je pa malce treba biti vztrajen in iznajdljiv pri nakupu na spletu, ker so ga lani v enem dnevu morali odstraniti s trgovinskih polic. Poglej na spletu.
Kot rečeno, za info, walter last, boraks, lahko tudi alternativazavas.com, pod komentarji bralcev

Boraks za uživat? Boraks je neke vrste čistilo?

Ja, letos me je čez poletje že 100x bolelo grlo.
Drugače pa hripavost, cmok v grlu, to je standard. Recimo, ko se hočem oglasit na telefon, se moram najprej izkašljat.
Bor? Kakšen bor? To mi je jasno, da ne drevo bor, da verjetno element bor?
[/quote]

Še to sem pozabila, po uporabi bora in lugolove raztopine, se mi stanje zelo stabilizira, niti ni cmoka, glasilke normalne, opažam pa, da se ne smem psihično obremenjevati, stres torej že v samem štartu eliminirati, kar je enostavno, če se nanj kahko pripraviš.
Drugače je z dolgotrajno in nenadno težko obremenitvijo, kjer po hudem adrenalinu pade splošna imunost v hudi utrujenosti, izžetosti.
Temu se včasih ne moremo izogniti.

Še za cmok, kašelj in težko izločanje mukusa, šlajma. Meni osebno zelo dobro pomaga vpihovanje raztopine vode, 2,5 dl in 2 kapljici lugolove raztopine, ki si jo pršim v grlo, le vdihujem. Enormne količine gnoja se izloča, prav čuti se, kako se grlo in sama ščitnica sprošča.
S hkratnim sproščanjem tudi psihe, seveda, sam stres takoj zmanjšati in ga odpraviti.
Jod je neverjeten antiseptik in uravnalec hormonov, z ostalimi minerali delujejo v strašni sinergiji, tudi z borom.
O boru se sploh nikjer nič ne govori, je prava tabu tema.
Naj namignem, kozmetiki in sadjarji ga brez težav dobijo.

Jaz sem bolj “nova” hipotirozka. Težave, ki so mi ostale, ko smo uspeli določiti raven Eutyroxa so:
cmok v grlu, zaprtje, tesnoba in seveda teža. Na cmok sem se že nekako navadila, z zaprtjem se kar uspešno spopadam, s tesnobo in rastjo teže se pa spoprijemam na vse mogoče načine. Ful športam (to sem že prej) , ful malo jem, shujšam pa nič. Če pa si privoščim malo več hrane (npr 1x na teden eno normalno večerjo ali kosilo, pa kakšno pivo zraven), imam takoj kg več. Preden se ugotovila, da je vzrok povečevanja teže ščitnica, sem se zredila 10kg in jih zdaj na noben način ne morem spraviti dol. To mi pa še povečuje tesnobo in slabo počutje (in ne, ne morem se sprijazniti s temi kg). A mislite, da tudi Eutyrox redi?

Ja Euthyrox redi. Kar poglej v slovenski FB skupini za ščitnico in hormone.

Jaz pred jemanjem Eutyroxa sploh nisem imela cmoka, ga imam sedaj.
Glede kg pa so mi prej šle gor obupno. cca. 25kg v enem letu. Od kar jemeljem tablete pa sem izgubila 10kg, kar tako, mimogrede. Ampak potem se je pa ustavilo. In moram noro paziti, da se ne zredim. Hujšanje pa nekak ne gre. Tako, da bi rekla, da zdaj se je teža ustavila, prej je pa šla v nebo.
Športam pa veliko.

Tole glede luglove raztopine, a to prakticirate ob eutyroxu?

Ja Euthyrox redi. Kar poglej v slovenski FB skupini za ščitnico in hormone.
[/quote]

Pri meni so šle kg dol in se potem ustavile. Prej preden sem ga jemala pa je bilo obupno, sem kar kipela.

Od kar sem črtala gluten !TUDI BREZGLUTENSKE IZDELKE!! ker ti imajo ogromno sladkorja, gredo kile z lahkoto dol. Namesto testenin…kuhana zelenjava. Kruha in pizzi se pač odrečeš in si privoščiš pizzo enkrat na dva meseca in težave izginejo 🙂

Od česa pa dobiš OH?
Pizzo sicer redko jem, 2x na leto. Ampak od same zelenjave pa res ne bi mogla živet.

OH dobim iz razno razne zelenjave in sadja (koleraba, sladki krompir, korenje, rdeča pesa, cvetača…to so odlične priloge) tudi riž lahko a ne preveč. Moj glavni obrok sestoji iz tople goveje juhe, potem pa meso ali riba in zelenjavna priloga in skleda zelene solate. Verjemi, sem več kot sita in ker dodam dovolj beljakovin, ta sitost tudi traja. Zjutraj jem predvsem sadje in kakšen kozji jogurt, kozji sir, kuhano jajce, paradižnik, pa krekerje iz riževe moke. Zvečer v glavnem zelenjavo pa kakšno tuno ali perutnino. Držim se načela treh obrokov in čim večji premor med večerjo in jutranjim obrokom, da organizem in presnovni organi lahko malo počivajo. Seveda pa je stres tudi velik uničevalec ščitnice in krivec za kopičenje kg. Včasih tudi pretirano športanje vodi v adrenalinsko izgorelost in kg gredo gor namesto dol. Svoje telo je potrebno poslušat in počet le tisto na kar se tvoje telo dobro odziva. Ti priporočam branje spletne strani od Simone Godina…tudi na YouTube ima kar nekaj zanimivih predavanj.

Pa vam pregled krvi je pokazal tezave. Torej premalo ali prevec delujoco scitnico ali ste morale naredit se kake druge preiskave?

Pa vam pregled krvi je pokazal tezave. Torej premalo ali prevec delujoco scitnico ali ste morale naredit se kake druge preiskave?