SDS UGOVARJA
Megaboy,
saj pritožbe nismo videli. Novinarji so povedali, da se je SDS pritožila zaradi nepodpisanih glasovnic, ki bi po ZAKONU morale biti. Kako pa je bila pritožba spisana, ni pomembno. Že s tem se je kršil zakon. Saj smo vendarle pravna država, kot radi pravimo.
Ninej, ko te ni bilo, je debata na tem forumu postala strpnejša. Zato prestavi, če zmoreš, malo višje. Če ne zmoreš, pač ni. Siliti dušo višje, kot je zmožna, ne gre.
Svetilnik01,
pravna država pomeni, da se zakoni spoštujejo. Ne pa, da se spoštujejo takrat, ko se komu zdi.
Ninej,
ti ne premoreš občutka niti za resnico, še manj pa kakšno drugo resnico. Si enostavno omejena. Jaz poznam obe resnici, ne prenesem pa ljudi, ki so zabiti, ki venomer gonijo svojo in si niti v zadnji misli ne znajo predstavljati, da se mogoče tudi motijo. Ali pa, da je resnica večplastna.
Ninej..ne vem no…če si prejšnjič volila JJ in te je razočaral…zakaj sedaj delaš tak pompom iz vsega kar on reče……vse kar sedaj napišeš, še zmeraj ne negira dejstva, da je prjšnji mandat dobil tudi s tvojo podporo….preboli že enkrat…..
ninej..
mene pa zanima, recimo, tvoja načelnost..
oziroma, a vedno tako “s tokom” plavaš..
če tile -tvoji-za katere si volila, ne bodo dosegli kar si mislila..
boš volila koga??
morda bi pa morala državo zamenjat..
saj veš.. kak ste JJ očitali, da bi moral “volilce-državljane” zamenjat..
pa še to..
ko se vedno nočeš opredelit.. da nobeni NISO TVOJI..
zelo zanimivo in “pokončno” načelo..
Pritožili so se, pritožbena komisija je ugotovila, da so kršitve bile, vendar niso bile take vrste, da bi vplivale na izid. In po zakonu (100.čl) se v takih primerih volitve ne ponavljajo. Povsem v skladu z zakoni in pravno državo.
A ti meniš, da bi se ob vsaki kršitvi volilne zakonodaje morale volitve ponovit?
Sicer pa, če bi zdej nepodpisovanje v seznam vplivalo na volilni izid, potem bi lahko za neveljavne lahko razglasili vse dosedanje državnozborske volitve.
Jaz nič ne menim, če gre za predpise. Predpisi so zato, da se po njih ravnamo. Sem pa že povedala tudi sama, da je bila pač ugotovitev, da napake niso vplivale na volilni izid.
Do sedaj so to prve državnozborske volitve, ko se je bilo potrebno podpisovati, smo ugotovili na nekem drugem postu (sprememba zakona v tem obdobju).
a bejš no, ti poznaš obe resnici, lepo, potem piši tako da drugi to vemo, ali vsaj zaznamo, očitno pa je to poglavje zate veliko pretežko.
veš kakšnih ljudi pa jaz ne prenesem, takšnih ki mislijo da vse vedo, pa ne vedo nič ali pa še manj kot nič!:)
zabitim se še da pomagat, samovšečnim pač ne in ti v politiki pomenijo nevarnost in so tampirana bomba. Hvala bogu, da smo Slovenci pametni in znamo hitro izločiti samovšečne in vsevede, ki stavijo samo nase in svojo plehko samovšečnost.(rezultat teh volitev)
Seveda, predpisi so zato, da se po njih ravnamo. In v predpisih je določeno, kaj v primeru kršitev. in v predpisih je določeno, da v se primeru takšnih kršitev, kot so bile te, volitve NE ponavljajo. Saj je jasno, da zaradi podpisa ali nepodpisa ni nihče glasuval drugače kot bi sicer. In kršitve niso vplivale na volilni rezultat.
Koneckoncev bi kršitev volilnega molka prej vplivala na volilni rezultat kot pa podpis na listo. in kršitev volilne zakonodaje je pri vsakih volitvah nekaj.
megaboy, obkrožiti številko v volilnem imeniku in obkrožiti kandidata na glasovnici in jo dati v skrinjico je enostavno. Da bi 5, 10 minut pred zaprtjem volišča poneverili še podpis, je pa bilo vseeno preveč nevarno.
Zato je pomemben podpis. In navodila Državne volilne komisije so bila, da se mora volivec prvič podpisati, in nato se mu šele izroči glasovnico.
Kršitev navodil Državne volilne komisije, ki je to izrecno navedla je bila v teh primerih s strani volilnih odborov storjena v sami osnovi.
Pa boš rekel, da imam bujno domišlijo. Ne to se je dogajalo. Eden od članov je stražil pri vratih, če kdo še prihaja volit, ostala dva sta pa notri urejala krogce brez podpisov.
Komisija je ugotovila, da so bile kršitve storjene, čeprav je glas predsednice prevagal na 3:2. Da niso take narave, da bi se volitve na teh voliščih ponovile, je samo njena presoja.
Se strinjam, da so tovrstne goljufije možne, no pa če je en stražil pri vratih, pomoje poleg krogca ni problem narest še podpis. Pa lahko se je tako goljufalo tudi v korist SDS ali ne?
Kje so bili pa takrat strankarski zaupniki?
To kar ti opisuješ, je nedvomno kršitev zakonodaje, ampak tovrstnih kršitev komisija ni NIKJER ugotovila. Tudi mi ni znano, da bi se kdo pritožil nad takšnim delom volilnega odbora.
Komisija je ugotovila drugačne kršitve, torej nepodpisovanje volilcev, kar je popolnoma nekaj drugega kot je obkroževanje glasovnic s strani odbora.
če je zdej tak problem z nepodpisovanjem na treh voliščih, ali so prejšnje volitve potemtakem tud neveljavne? A na prejšnjih volitvah se pa take mahinacije niso dogajale?
Dejte se sprijazit…volitve so mimo…in pritožbe ne bodo spremenile rezultata, vplivale pa bodo, da se v prihodnje nepravilnosti ne bodo dogajale (so bile pač prve parlamentarne volitve s podpisovanjem, čeprav naša volilna komisija je zahtevala podpis že na predsedniških volitvah in na referendumu)….če se samo to doseže je že dovolj…..kaj natančno želi doseči SDS mi ni jasno, ampak, če se bo dovolj pisalo o tokratnih nepravilnostih, bo dovolj, da se na prihodnjih to ne bi smelo ponoviti……če pa se bo to ponavljalo, pa me bo zaskrbelo…..zelo zaskrbelo……
Ej, lahko govorite in fantazirate, kako se je goljufalo, če nimate pojma o pojmu. V volilnih odborih so do nedavnega sedeli ljudje, ki niso bili priapdniki strank in tudi moralno neoporečni. Po sprejetnju novega zakona pa so se res vštulili čalni strank in milo rečeno, včasih res nimajo pojma. Imajo totalno svojo logiko, pa čeprav v navodilih za delo odborov piše, kaj se šteje in kako. Ok, se najdejo take “neumne” cvetke, a še vedno pravim, da je v odboru 6 ljudi in strašno smešno bi bilo, da bi bili vsi butasti. Torej… recimo da odbor res kakšno glasovnico narobe razporedi. Večja zanka pa je v tem, da tisto nedeljo še ne veš, kdo je volil po pošti ali kdo je zaprosil za volitve v drugem kraju. NE VEŠ, torej! In ob 18.59 krožiti in izpolnjevati glasovnice neprispelih volilcev je milo rečeno norost, saj te lahko ravno v tem tednu, ko prihajajo glasovnice iz tujine, dobijo. Če je volivec obkrožen (torej so ga obkrožili člani odbora v nedeljo), je po pošti prispela glasovnica podovjitev. In imajo te.
No, zgoraj piše, da je nekdo stražil pri vratih, ČE KDO ŠE PRIHAJA VOLIt… Kaj pa če bi ravno ta, ki so ga sedaj obkrožili, prišel volit? A veste, da v tem primeru, če je že obkrožen, NE SME volit? Mislim, da bi človek popenil in navodilo je, da se takega volivca, ki je že obkrožen, napoti na okrajno volilno komisijo, glasovati pa se mu NE PUSTI.
Malo se pomirite. Kljub temu, da so bili pri nas menda odobri sestavljeni tudi samo iz članov ene stranke, še vedno verjamem, da si goljufati pa le niso upali. Razen če so nori ali pa zelo naivni.
ja Wildwind se popolnoma strinjam s tabo..
tud men je tole malo brez veze..
pač ..je zmanjkalo glasov…
se mi zdi biti brez veze tak pikolovec.. kot so bli takrat v Kopru s s tisto Pečanovo na čelu..
tako ali tako se mi zdi, da bodo ta 4 leta še zanimiva..
edino kar me res boli.. so ti mediji..
zdaj bo pa vse OK, obrnili bodo ploščo za 180 stopinj kot vedno..
pa bo že boljš..enkrat..
upam da moji otroci pa bodo morda..
Na te nepravilnosti je opozorila SDS. Morda tudi kakšna druga stranka. Tega ne vem. SD prav gotovo ne. Kaj je drugim strankam čisto vseeno in se požvižgajo na navodila Državne volilne komisije? Tu gor se pa še norca delate iz tega. Vsaka vam čast. Super ste.
Tudi, če SDS nič ne pridobi, je JJ naredil dobro potezo, ker je dal ugovore za te kršitve.
Nobene volitve ne bodo več tako potekale kot te, vsaj v taki številčnosti ne. Bravo SDS.