Se da NLP naučiti z interneta?
Gledam tečaje nevrolingvističnega programiranja, pa so take cene, da jih niti slučajno ne zmorem. Me pa stvar zelo zanima. Se da kaj od tega (konkretno) naučiti z interneta? Reklame in neka uvodna predavanja so gor, ampak to ni nič konkretnega.
Pa še to – tisti, ki imate konkretne izkušnje – stvar v resnici deluje?
Ok, nimam “konkretne” izkušnje v tem smislu, da bi bil kakšen “master coach” in podobno debilno zveneč strokovnjak (zdaj že veš, kakšno imam mnenje o tej nateganciji – no, zdaj pa še bolj!), ampak sem bil na predstavitvenih delavnicah in tudi prebral sem si malo … Ne meči denarja v to! Pojdi za ta denar raje v Berlin na jazikovni tečaj in boš veliko več imela od tega kot pa od teh neumnosti, ki so v rangu “komuniciranja z angeli” in “živo vodo”.
Resnično, ne nasedaj temu. O NLP ponavadi sanjajo, sori, da tako rečem, nedof*ukane punce, ki bi rade z neko čiračara prišle do fanta, in pa socialno dno, ki bi rado s čiračara prišlo do easy money. Do easy moneyja pa pridejo samo šarlatani, ki za več sto evrov prirejajo te tečaje in ti na koncu obljubljajo “diplomo” pa naziv “coach” in seveda za več denarja še “master coach” in za še več denarja še “master coach of excellence” in za še več denarja mogoče en f*uk v hotelski sobi (te tečaje radi pripravljajo v hotelskih konferenčnih dvoranah, heh), tako da … ne, zbrihtaj se. Preberi si knjigo “Flow” od Czsiksczentmihalyja (ki jo predavatalji itak citirajo kot ne vem kakšno božansko razodetje), kakšno knjigo o možganih, o psihologiji učenja, navad in vplivanja – pa boš približno tam, kjer bi bila za stotine evrov po enem tečaju (a najbrž še brez f*uka).
Dečve se poklicno s tem ukvarjajo in seveda primerno svoji “poklicanosti” vlečejo denar iz posameznikov, ampak kar je najhujše ,nasedajo na to neumnost pa tudi velike in uspešne firme, recimo največji slovenski tele operater, ki tem puncam pusti kar nekaj denarja, da njihove nameščence prosvetlijo, kako so pomembni in dobri.
NLP je glede na samo črke točno tak, neznani leteči predmet za veliko denarja. Stran od tega, denar vrži v kanto, bo učinek enak.
Kako se je že reklo tisti sekti o sreči. Približno enako je tole.