se deli ali ne?
Nepremičnina je bila kupljena nekaj let pred začetkom izvenzakonske skupnosti. Ali se ta nepremičnina, v kateri od začetka zveze živita, v primeru razida parnerjev deli na pol ali ne? Kako partner, ki je nepremičnino kupil, dokazuje, da jo je kupil pred nastopom zveze?
Kako pa v primeru, če se ista nepremičnina v času zveze proda in kupi recimo druga in drugi partner spet ničesar ne prispeva, se pa čez nekaj časa razideta? Skupaj imata otroka, nevem ali je to pomembno ali ne.
Spoštovani!
premoženje, ki ga ima eden od partnerjev pred začetkom izvenzakonske skupnosti, je njegovo posebno premoženje in v primeru razida ne sme biti predmet delitvemed partnerjema.Partner dokazuje, da je bila nepremičnina kupljena pred začetkom izvenzakonske/zakonske skupnosti z izpiskom iz zemljiške knjige, iz katerega je razvidno, da je postal lastnik nepremičnine pred začetkom zveze ali s kopijo kupoprodajne pogodbe. V kolikor se nepremičnina, ki je last enega izmed partnerjev proda in kupi nova, je tudi ta nova nepremičnina last samo enega izmed partnerjev, saj je le ta prispeval sredstva za nakup – v izogib sporom v prihodnosti pa svetujemo, da partnerja skleneta pogodbo o razdelitvi skupnega premoženja za časa trajanja izvenzakonske skupnosti, v kateri se točno določi, katero premoženje pripada posameznemu partnerju in kaj je skupno premoženje obeh, ki ga obenem tudi že razdelita. Dejstvo, da imata otroka, pri tem ni pomembno.
Lepo pozdravljeni!
Hvala za odgovor.
Kako se pa dokazuje začetek izvenzakonske skupnosti? Sklepam da tu potem nastopijo priče,…? Ali kako drugače?
Kako se pa napiše pogodba o razdelitvi skupnega premoženja, lahko kar partnerja sama napišeta in se podpišeta, je to dovolj, ali mora biti overjena pri notarju, v tem primeru, sklepam da notar overi le podpise in ne bere vsebine pogodbe?
Lep pozdrav.
Spoštovani!
Začetek zunajzakonske skupnosti ( bivša ) partnerja določita sporazumno (običajno je to prva prijava stalnega prebivališča na skupnem naslovu za oba – ni pa nujno), v kolikor tega ne bi mogla določiti, potem se to dokazuje s pričami. Pogodbo o razdelitvi premoženja, ustvarjenega v trajanju zunajzakonske skupnosti lahko napišeta partnerja sama in jo morata overiti pri notarju, je pa res, da notar ne bere vsebine, temveč samo overi podpise na pogodbi, zato je bolje, da pogodbo vsaj pregleda, če že ne sestavi pravnik z ustreznim znanjem ( odvetnik, notar,… ).
Lepo pozdravljeni!
Prosim za odgovor. S partnerjem sva bila par ko sem kupila parcelo na kateri sem kasneje tudi zgradila hišo. Polovico je bilo plačano z gotovino, polovico pa imam kredit, ki ga še zmeraj plačujem. Sem lastnica v celoti in tudi samo jaz vpisana v zemljiško knjigo. Čez tri leta se je tudi on prijavil na isti naslov. Zdaj se ločujeva. Zanima me kolikšen delež mu pripada, glede na to da še zmeraj plačujem kredit.
Spoštovani!
V kolikor se glede deleža ne moreta sporazumeti je potrebno vložiti tožbo za razdelitev skupnega premoženja. Tekom postopka bo sodišče ugotavljalo, kakšen je bil prispevek vsakega od vaju k povečanju skupnega premoženja v času trajanja vajine zakonske zveze – glede na opisana dejstva pa je nedvomno vaš delež na nepremičnini večji od njegovega. Svetujemo vam, da si za ta postopek poiščete odvetnika po vaši izbiri, saj je postopek zapleten in kompleksen in zahteva ustrezno pravno znanje.
Lepo pozdravljeni!
Forum je zaprt za komentiranje.