Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis še dva naziva

še dva naziva

Ravno oblikujem vizitke za neko računovodsko podjetje. Dali so mi naslednje podatke, obe osebi pa sta ženskega spola:
Ime in Priimek, svetovalec za računovodstvo
Ime in priimek, knjigovodja

Torej, svetovala jim bom, da naj napišejo raje žensko obliko tega poklica, tu pa se mi zastavlja več vprašanj:

1. Je lepše svetovalka za računovodstvo ali računovodska svetovalka?

2. Je knjigovodkinja prav?

Ampak noben od teh nazivov pa se mi ne sliši ravno popolno. Imate morda kakšen boljši predlog?

Hvala,
N:)

Pod 1 ne vidim dileme: svetovalka za računovodstvo. Povdarek je na vsebini svetovanja ne kakkšne vrste je svetovačlka: torej svetovalka za kaj in ne kakšna svetpovalka

Pod 2 pa bi pustil knjigovodja, ki se tako lai tako lahko sklanja v ženski in moški obliki. Samostalnik vodja je težko prevesti v žensko obliko. Razen v politiki, tam bi bila voditeljica.

T.

kaj pa je narobe z ženskimi nazivi??

knjigovodkinja je čisto v redu izraz – nahaja se celo v slovarju in to brez kvalifikatorja. knjigovodja pa je besede M. SP., podobno kot vojvoda, delovodja ipd.

pod točko 1. – računovodska svetovalka – svetovanje se nanaša na računovodstvo

ula ima prav, knjigovodja in ostali sam. 2. moške sklanjatve se res lahko sklanjajo po 1. ženski (lipa) ali po 1. moški (korak) sklanjatvi, a ostanejo moškega spola.

New Report

Close