Še ena na temo prodaje deleža nepremičnine
Na sodišču lahko sprožite nepravdni postopek za razdelitev nepremičnine v naravi, če se drugače ne morete dogovoriti. Sodnik bo odločil kako se hiša razdeli (če je fizična delitev sploh mogoča) šele nato jo boste lahko po delih prodajali oziroma uporabljali. Z odločitvijo (predlogom) sodnika se morajo strinjati vse stranke v postopku, drugače se nepremičnina ne razdeli.
Kako pogodba o dosmrtnem užitku vpliva na to, pa ne vem.
Glede na to, da sta s sestro solastnici, morata (po zakonu) vsaka svoj delež prispevati k stroškom obnove oziroma vzdrževanja – imata pa seveda tudi pravico odločati pri nakupu (popravilu) dotrajanih stvari.
Malo preberi še delitvi solastnine na internetu.
http://www.pravozatelebane.com/gradnja-in-nepremicnine/solastnina/sodna-delitev-solastnine.html
V nepremičnino ne morem iti živeti, ker imam družino, delo in stanovanje na drugem koncu SLO. Prav tako si ne predstavljam, da bi se z otroci tlačili tja v tisto hiško.
Z mačeho ne morem skleniti nobenega dogovora, ker njo zanima samo to, da poskrbimo za svoj delež nujnih investicij.
Če iz tvojega zapisa prav razumem, ste sporazum predložili sodišču, ki je vodil zapuščinski postopek po tvojem očetu.
Na tvojem mestu bi pogledala v sklep o dedovanju, kaj je o tem sporazumu zapisalo sodišče.
Če je tak sporazum štelo kot služnost dosmrtnega bivanja, potem svoje mačehe ne morete vreč iz hiše niti ji ne zaračunati najemnine oz. uporabnine.
Hišo sicer (načeloma) lahko prodate, ampak kupcev, ki bi želeli kupiti delež na s služnostjo obremenjeni nepremičnini, dvomim da bo kaj. Mogoče če jo boste prodali z velikim diskontom, pa če je lokacija na tak ali drugačen način atraktivna, da se splačapočakat nanjo.
Logično je, da tisto, kar ste sklenili, napisali in podpisali ter dali sodnici, še vedno in bo držalo do mačehine smrti. Niste pa dolžni investirati v stvari, reči in naprave v korist mačehe.
Če bi takrat, ob sklepu, ki ste ga predložili sodišču, se dogovorili za najemnino, ki bi jo vam morala plečevati, bi pa bila zgodba precej drugačna.
lp,
Pri nas je bila ta teden cenilka in ravno tako se gre za 1/3 delež in nam je rekla ,da se v takem primeru nepremičnina ne da prodat.Ne vem ti pa povedati za kaj, ker bomo izplačevali.
Res neupravičena pričakovanja….upam da otrok ne vzgajaš v enakem slogu kot se obnašaš
Sramota bi rada videla kako popolno je tvoje življenje.Ko drugim tako zlahka pridigaš, nihče te ni prosil,da nekoga obsojaš.Če nimaš izkušenj bodi raje tiho in ne greni življenja še drugim…
Če ste se dogovorili za pravico do dosmrtnega bivanja, si jaz to razlagam, da velja za vso hišo, saj pravico do bivanja v svoji tretjini kot lastnica tako ali tako ima. Torej ne moreš svojega dela prodati ali dati v najem, ker ima mačeha pravico do uporabe tudi ostalih dveh tretjin.
Glede nujnih investicij ima seveda prav – če ste v bloku, imate v pogodbi z upravnikom navedeno, kaj spada pod takšne zadeve. Bojler sicer ne vem, če ravno sodi, streha pa vsekakor. Lastnina je pač tudi obveznost, imel si možnost, da se svojemu deležu odpoveš, pa zdaj ne bi bilo obveznosti glede hiše.
Oz. svoj delež teoretično lahko prodaš, vendar novi lastnik hiše ne bi mogel uporabljati.
Kakorkoli že, treba je bit fer. Dogovor je dogovor in ženska si zasluži preživeti ostanek življenja v miru, če ste ji to obljubili.
Mislim da tukaj ni govora o meni, temveč nekdo sprašuije kako bi se prelomil svojo besedo ter oškoddoval drugega….
Gre se mi samo za to, da lahko koristim svojo nepremičnio sedaj, ko jo potrebujem in ko je še nekaj vredna in ne čez 20 let, ko bom imel z njo 20 let stroškov, hkrati pa bo že toliko stara, da bo dodatno zgubila na vrednosti.
Na to bi prej mislil.
Mogoče pa lahko mačehi ponudiš polovico svojega iztržka iz prodaje hiše?
Kar se denarja tiče noče imeti nič – edina varianta ji je, da ji kupimo majhno stanovanje – toliko pa njena 1/3 tudi ni vredna.
Mi se tukaj lahko raztrgamo od razglabljanja. Pojdi z vašimi papirji in dogovori k odvetniku in vprašaj za nasvet.
Svoje mnenje sem pa že napisala – dogovorili ste se tako, da hišo sme uživati do smrti. Menda si vedel, kaj to pomeni. Tvoj oče je naredil napako, ker ni že sam napisal ustrezne oporoke, ampak verjetno si ni mislil, da bodo lastni otroci mačehi dihali za vrat.
Če vam je toliko do vnovčitve hiše pred dogovorom, boste pač morali malo požreti in ji kupiti stanovanja….
Ker se mačeha strinja z prodajo hiše v zameno za stanovanje njej primerno je stvar rešljiva.
Ker pa vi ne želite plačati bo pač ostalo tako kot je napisano in MORALI prispevati za stroške adaptacije.
Moje osebno mnenje pa je, da če 1/3 ne zadostuje niti za nakup garsoniere se jaz odpovem vsemu. Škoda živčne vojne.
V primeru ko bo morala vzdrževati 2/3 hiše ji bo kmalu jasno da ji denarno ne bo šlo. Torej prodaja in nakup primernega bivališča zanjo.
Pa se s sestro dogovorita za delitev tiste 1/3 izkupička.
Je pa res sramota da ženski niti za 30 letno skrb za vašega očeta – pa če mu je samo prala in kuhala ne zasluži enega ustreznega bivališča na stare dni.
Denarno bi ji šlo skoz, ker ima lepo penzijo pa še njen sin (ki ni najin polbrat) namesto nje krije 1/3 investicij.
Ne le da bi rad kršil dogovore, še nevoščljiv si? Človeška pokvarjenost nima meja….
Denarno bi ji šlo skoz, ker ima lepo penzijo pa še njen sin (ki ni najin polbrat) namesto nje krije 1/3 investicij.[/quote]
No potem pa bodite itak veseli da še polbrat ne zahteva svojega deleža po materi.
Forum je zaprt za komentiranje.