Še eno vprašanje!
Razmišljam, da bi po končani porodniški koristila krajši delovni čas, le da ta ne bi bil polovični (finančni razlogi), ampak npr. 6 ur na dan.
Glede na to pa me zanima, kako je potem z delovno dobo, se mi ravno tako šteje samo polovična, če delam le uro ali dve manj na dan?
Si lahko ostalo uro ali dve sama doplačujem? Koliko je stroškov in kam se naj obrnem?
Koliko pred potekom porodniške moram delodajalca obvestiti o koriščenju krajšega delovnega časa? Me lahko zavrne?
Pa še zadnje vprašanje: Imam pogodbo za nedoločen čas in do sedaj je obsegala 40 ur na teden. Ker delam v gostinstvu vsi vemo, da so delovne sobote in nedelje neizogibne, pa čeprav v pogodbi niso omenjene.
Zanima me, če lahko delodajalec od mene zahteva, da kljub krajšemu delovnemem času delam polni delovni čas (in preko) ob sobotah ali nedeljah? Skratka kako je z nadurami v mojem primeru? Mi lahko tudi med tednom naloži toliko dela, da bi bila primorana delati preko krajšega delovnega časa?
Upam, da ni preveč vprašanj naenkrat. Hvala za odgovore!
Glede doplačila prispevkov in dobe je najbolje, da se obrnete na ustrezne zavode (predvsem Zavod za pokojninsko in ivalidsko zavarovanje).
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas in tega vam delodajalec ne more zavrniti. O svoji zahteva morate delodajalca obvestiti v roku 30 dni pred začetkom izrabe te pravice.
V primeru dela s krajšim delovnim časom pa vam delodajalec lahko naloži nadurno delo samo ob vašem soglasju.
Lep pozdrav,
Katarina
Pozdravljeni!
Zanima me kdaj ponovno pricnem z delom, ce sem zaposlena v solstvu in sem pricela porodniski dopust z dnem 4.3.2004-mesec dni pred terminom poroda, prej pa sem bila celo nosecnost v bolniskem stalezu-rizicna nosecnost. Dopusta imam 25 dni,kdaj ga lahko koristim? Rodila sem 12 dni pred terminom poroda, ali to kaj spremeni izracun dolzine porodniskega dopusta.
Hvala za odgovor.
Lep pozdrav,Tia
Dejanski datum poroda na dolžino starševskega dopusta ne vpliva, razen če mati rodi prej, kot je bil sam nastop porodniškega dopusta. V vašem primeru temu ni bilo tako, zato da boste normalno izkoristili 105 dni porodniškega in 260 dni dopusta za varstvo in nego otroka. Datum zaključka pa je razviden tudi iz odločbe, ki ste jo prejeli s CSD oz. ministrstva.
Letošnji dopust boste lahko koristili drugo leto po vrnitvi s starševskega dopusta.
Lep pozdrav,
Katarina
Forum je zaprt za komentiranje.