se kdo spozna na demenco
glej, brez zamere, pri demenci je bistvenega pomena, da začne bolnik z zdravljenjem čim prej.
da se prepreči nadaljnje propadanje možganskega tkiva. bilobil ni nič. bilobil tvoji materi ne bo pomagal. ti pa že cel teden nekaj sama mutiš s tem.. začni dajat materi zdravilo, da ti ne bo potem žal. vsak zamujen dan je verjetno zamujen dan.
in ja, diagnozo lahko verjetno postavi že splošni zdravnik.
kaj res misliš svojo mater zafurat s tem, da ti bo par fanatikov, ki jih to nič ne stane tu gor jamralo, da so vsa zdravila strup in da nas farmacevtiki itak hočejo samo pobit?
sicer pa, konec koncev, gre za tvojo mater, in tvoj problem, a ne. bolj bo ona dementna, bolj bo od tebe odvisna, ne od tega foruma…
Glej, ravno v tem je problem. Ne verjamem vsem zdravnikom, žal. Očeta so mi že “ubili” pred leti, mamo mi pa ne bodo. Ne razumeš me. Ne razumem diagnoze, to je dejstvo. Ne vem kaj pomeni NEOPREDELJENA DEMENCA? Mama se meni žal ne zdi dementna. Rada bi dobila čimveč informacij, če bi mi kdo kaj svetoval, pomagal.
Če dvomiš diagnozo, jo takoj pelji k drugemu psihiatru na drugo mnenje. Samoplačniško, da bo čim prej na vrsti. Ker če je dementna, je vsak dan brez zdravil, izgubljen dan. In če bo drugo menje enako, ga spoštuj in se ne delaj pametne. Na nek način si precej podobna tistim staršem, o katerih beremo v kronikah, kako so “v dobri veri” do smrti izstradali nebogljene otroke in jih obenem celo “zdravili”.
Tu gor ne boš nikoli zvedela, ali je tvoja mama dementna, no!
Se pa že sprašujem, ali ti je mogoče dolgčas in se delaš norca iz tako resne bolezni. Vsak normalen človek bi že 100x rešil problem z dvomom pri drugem psihiatru.
glej zaradi svojih problemov boš mami naradila totalno sranje in sčasoma tudi sebi. začetki demence so vedno neopredeljeni, ker se še ne ve točno v katero smer se bo demenca razvijala, razvijala se pa bo. in takrat bo prepozno. zdej imate odlično šanso da vse skupaj malo zabremzate. sicer pa po želji.
če v osnovi ne verjameš zdravnikom, kaj jo sploh voziš k njim?
bi prišparala vsem skup dosti denarja, če bi jo lepo pustila doma, ker koristi od terapije zaradi tebe itak ne bo imela.
nadzor nad zdravili? misliš, da jih je sposobna sama jemat? če ja, potem naj jih jemlje sama. ne odvzami ji vseh opravil, kot da je dojenček.
Prav imaš. Posvetuj se z njenim osebnim zdravnikom. Zdravila za demenco sicer obstajajo, vendar nimajo dokazanih nobenih bistvenih učinkov na izboljšanje demence.Je pa precej stranskih učinkov. Predvsem ji bo koristila možganska aktivnost! Branje knjig, reševanje križank, vsakodnevni sprehodi na zraku in to, da se čimbolj trudi skrbeti sama zase.
Pri 80 je pa res nemogoče pričakovati, da bi bil človek kot pri 30.
Tu je starostna pozabljivost popolnoma normalna.
Prav imaš. Posvetuj se z njenim osebnim zdravnikom. Zdravila za demenco sicer obstajajo, vendar nimajo dokazanih nobenih bistvenih učinkov na izboljšanje demence.Je pa precej stranskih učinkov. Predvsem ji bo koristila možganska aktivnost! Branje knjig, reševanje križank, vsakodnevni sprehodi na zraku in to, da se čimbolj trudi skrbeti sama zase.
Tu je starostna pozabljivost popolnoma normalna.[/quote]
in osebni zdravnik bo seveda povozil strokovno mnenje in terapijo psihiatra in ji povedal, da naj tablete raje vrže v koš in rešuje križanke. ne morem verjet, kake bedarije ste ene sposobne naumit.
je pa res, imaš čisto prav. zdravila demence ne zdravijo. vendar preprečujejo poslabšanje! kar pa je nujno pri tej bolezni…
Tu je starostna pozabljivost popolnoma normalna.[/quote]
No evo, pa smo tam. Bojim se tudi stranskih učinkov, ki lahko nastopijo. Dokazanih ni nobenih učinkov praviš, potem nima pomena, da tablete jemlje.
V tej temi imaš kar nekaj koristnih informacij : http://med.over.net/forum5/read.php?151,9251769
Še jaz povem svojo izkušnjo. Moji babici so kot demenco napisali diagnozo že pri 75 letih, ko sem sama začela opažati njeno pozabljivost in raztresenost. In kolikor sem bila z njo sem se z njo ukvarjala – pogledali sva skupaj kakšno oddajo na TV, potem mi je opisala vsebino, kupila sem ji križanke za mlade, jo naučila reševanja in jih je reševala. Eno številko križank v 10 dneh. Pa kar nekaj je brala kratke novice in pripovedovala o tem. Ko sem kam šla z njo, sem jo kdaj opozorila recimo na registrsko od avta, naj si jo zapomni in sem jo kasneje spraševala. Skratka, eno morje umskih vaj je imela vsak dan, pomagala sem si tudi z eno zgibanko za dementne, kjer je bilo nekaj primerov, večino sem se seveda sama izmislila. Zdravila je dobila šele 5 let kasneje, ko je tudi njen gerontolog presodil, da jih potrebuje. Sicer pa sem ji dnevno v hrano dajala precej česna, preštudirala sem po netu kar nekaj ustrezne prehrane za dementne ljudi, vsak dan je imela vsaj polurni sprehod hitre hoje, sama je zjutraj telovadila. In živela do 98 leta, samo zadnje leto in pol je bilo res težko z njo, nas ni več prepoznala, ni mogla več biti samostojna. A kakor sem se tudi kasneje pogovarjala na nekaj koncih glede demence, koristijo mentalne vaje daleč več kot vsa zdravila. Sinapse propadajo z zdravili ali več, edino miselna aktivnost jih še vzdržuje.
Kdo si ti, da odrejaš katera zdravila bo tvoja mati jemala? Je opravilno nesposobna in si ti njen zakoniti zastopnik?
Ali je dementna in ti bi …da ni….in si zatiskaš oči.
Pa kakšni so ti grozljivi stranski učinki? Osteoporoza? Madona, pri 80 je to že OBVEZNO če že ne normalno.
Pa kaj bi ti raje videla mater, ki ne ve kdo si ti, ali z zagipsanim gležnjem, ker je pač padec + osteoporoza naredila svoje, in se razveseli obiska svoje hčerke?