Najdi forum

Splash Forum Politični čvek Še kdo spremlja ameriške primarne volitve?

Še kdo spremlja ameriške primarne volitve?

Še kdo spremlja ameriške primarne volitve? In bi malo klepetal o tem? Jaz sem se naši dolgočasni politiki odrekla, brez veze, ker tale ameriški šov je veliko bolj zanimiv.

_________________________________________________ http://monoblog.over.net/zogca/ Včasih pekel, včasih sanje …

Ameriške volitve? Cirkus…

“Hastalavista bejbi”

Ja deloma. Me zanima predvsem dvoboj med Obamovo in Hillary. Ampak to, da so Kennedyji podprli Obamo je pa totalno presenečenje in poraz za Klan Clinton. Sicver pa ne razumem v celolti njihovega sistema volitev. kolikor vem, na koncu ostaneta 2 kandidata: demokratski in republikanski -a o tem odločajo primarne volitve? Se prej nisme kaj dosti poglabljala v njihove volitve, samo za končni rezultat sem vedela.

Sistem je izjemno zapleten, ampak na kratko gre pa takole. Vsaka zvezna država organizira tako imenovane primarne volitve ali pa strankarska zborovanja, kjer prebivalci izražajo svoja mnenja o kandidatu, ki se jim zdi najprimernejši. V obeh primerih zvezne države nato izberejo določeno število delegatov in super delegatov, ki bodo na strankarskih konvencijah, podprli svojega kandidata. S tem, da tukaj obstaja precejšnja razlika med demokrati in republikanci. Pri demokratih je število delegatov proporcionalno številu glasov, medtem ko je pri republikancih to odvisno od držđave do države. V nekaterih državah je proporocionalni sistem, v drugih winner takes all (tisti, ki zmaga v določeni državi, dobi vse razpoložljive glasove).

V demokratski stranki je na voljo 4049 delegatov, za nominacijo je potrebnih 2025. Pri republikancih 2380, za nominacijo je potrebnih 1191. In kajpak, ni zanemarljivo, da obstaja več vrst delegatov. Eni so dolžni voliti tako, kot je bilo odločeno na primarnih volitvah, drugi se lahko pred konvencijo premislijo. In potem so še super delegati.

Ampak vzemimo, da eden od kandidatov doseže določeno število kandidatov. Potem bo najverjetneje na konvenciji dobil nominacijo. Če do tega ne pride, potem zna priti do razkola v stranki. Zato zdaj tudi leti toliko očitkov na Huckabeeja, da vztraja samo zato, da McCain ne bi dobil zadostnega števila kandidatov, kajti sam jih teoretično skorajda več ne more.

Tudi meni je bolj zanimiva bitka med Clintonovo in Obamo. In da, navijam za Obamo.

Z največjim užitkom ob polnoči spremljam Situation Room.

_________________________________________________ http://monoblog.over.net/zogca/ Včasih pekel, včasih sanje …

Kdo bi si mislil, da žogca rada spremlja ameriške volitve ? Jaz že ne.

Najboljša kandidata sta bila Dennis Kucinich pri demokratih in Ron Paul pri republikancih (ta sicer še vedno vztraja, a nima več možnosti). Oba bi popolnoma obrnila zunanjo politiko ZDA in oba se zavzemata za pravice posameznika napram državi. V drugih temah sta si sicer čisto nasprotje, a že zunanja politika in svoboščine posameznika sta dovolj pomembni temi, da bi ta dva posameznika čisto vlogo ZDA v svetu in življenje ljudi na njenih tleh.

Glede ostalih kanidatov pa takole :
– Hilary je t.i. corporate whore, v bistvu demokratska različica Busha
– McCain je na nekih posnetkih vpil “Bomb, bomb, bomb Iran”, tako da ne vem, kdo pri pravi pameti voli za takega človeka
– Obama je še najboljši od teh treh. Ima kolikor toliko normalne poglede na zunanjo politiko, že _od začetka_ je bil proti vojni v Iraku (v nasprotju z “I was misled” Hilary).

Hudič je to, da če demokrati nominirajo Obamo, bo najbrž zmagal McCain, ker ima v mnogih zveznih državah Obama švoh podporo pri belcih, ki bi verjetno raje dali glas republikancu kot črncu … bomo videli, zna biti še zanimivo.

bi moralo biti :
da bi ta dva posameznika čisto spremenila vlogo ZDA v svetu in življenje ljudi na njenih tleh.

Vedno jih spremljam, vedno in zelo zavzeto.

Počakaj jesen in videl boš, koliko Američanov ni pri zdravi pameti.

Glede zadnjega se motiš. Raziskave kažejo, da ima Obama proti McCainu boljše možnosti kot Clintonova. Kar nekaj odstotkov boljše možnosti. Je pa res, da mnogi analitiki napovedujejo, da bi Obama znal pred pasti, ko se bo začela agresivna republikanska kampanja. Pa vseeno, zaenkrat ankete kažejo, da bi Obama bolj gladko zmagal proti McCainu kot Clintonova. Težava Obame niso belci, kot bi človek sprva mislil. Obama pobere ogromno belih glasov, sploh mladih in izobraženih. Težava Obame so bili zaenkrat Latino in Azijska populacija, ki kot obsedena glasuje za Clintonovo. Predvsem, kot ankete kažejo, zaradi Billa. Predvsem pa velja splošno prepričanje, da so Američani tako zelo željni sprememb, da nočejo še štiri leta v Beli hiši gledati republikanca. In če gledamo ankete, koliko ljudi je proti Bushu in sedanji vladi … In če upoštevamo, kako je Bush zadnje dni hvalil McCaina …

No, zakaj sem tisto rekel ? Ker so za evropske (sploh slovenske) razmere demokrati kar močni desničarji, republikanci pa ultra desničarji. In obratno, naša SDS je za ameriške razmere levičarska, SD pa trdi komunisti. Glede na tvoje poglede v tem forumu bi rekel, da ameriške politike sploh ne prebavljaš, kaj šele zavzeto 🙂 Je pa zanimivo, vsekakor, skoraj kot poker, ker gre za tako vseobsegajoče odločitve. “Današnja” izbira volilcev v ZDA bo namreč vplivala na cel svet v naslednjih letih.

Glede Obame pa bomo videli. Nekako po spominu imam za Južno ali Severno Karolino – Obama je zmagal, a Clintonova je pobrala 75{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} belih glasov.

Konec koncev se bodo Američani morali soočiti z vprašanjem: ali naj najmočnejšo državo na svetu vodi temnopolt in dokaj mlad moški ali pa starejša bela ženska?

Priznam, meni bi bilo grozno zanimivo, če bi na čelo ZDA stopila ženska. Da vidimo, ali bi bila sploh kakšna razlika v vodenju in koliko bi se ženska predsednica poznala v odnosu do ostalih žensk in manj priviligiranih skupin?

Sicer pa mi je Obama tudi všeč:-) Kdorkoli že zmaga, še vedno bolje demokrat kot republikanec.

Če je bila Hillary prej v manjših težavah, lahko od sinoči dalje govorimo, da je v zelo hudih. In če ne bo res preprečljivo zmagala v Teksasu in Ohiu, zna to biti tudi začetek njenega konca. Obama ni včeraj samo zmagal v vseh treh državah, zmagal je zelo prepričljivo in kar je najbolj problematično, tako analitiki, zlahka pobiral glasove, ki so bili prej njeni. Starejši, delavci, ženske, latino populacija.

Clinotnova je za las zmagala v Novi Mehiki, kar sicer ne vpliva na skupni rezultat, kaže pa, da je še vedno močna. Trenutno 1253 Obama proti 1211 Clintonova (2025 delegatov potrebnih za nominacijo). Mislim, da bo še zelo vroče, menda bosta odločilna Florida in Texas !

Clintonova izgublja in se z vsakim dnem pogreza nižje. Prav bedni, pomilovanju vredni, so njeni zadnji napadi na Obamo. V vsaki njeni zagrenjeni besedi je čutiti obup. In če misli, da bo tovrstno napadanje prinašalo glasove, se prekleto moti.

Upamo na njen poraz..

Kateri datum bo zdaj odločilen – 4. marec (Ohio in Texas)?

Za Hillary zna biti odločilen. Ali bolje usoden.

Zaenkrat ankete kažejo, da bo Hillary dobila Ohio, Barak pa Teksas.

Go Barack!

Če skenslaš Hillary, si novi predsednik, saj Američani zagotovo ne bodo izvolili novega republikanca.

Ne črnc in ne ženska ne bosta predsednik oz. predsednica. Novi predsednik ZDA bo John McCain.

sploh ne vem čemu bi razmišljala o novem presidentu ZDA ????

Danes dopoldne sem se ujela pri razmišljanju o tem, kdo bo kandidiral za našega, ko pride čas.

Ameriški pa … meni se zdi Obamova blond.Anemičen tip.
Amerika z njim ne bo niti pridobila niti izgubila. morda ji je ravno to povšeči.

Hillary se vrača v igro..

Amerika je nepredvidljiva…

Moje mnenje ostaja isto – če bo nominiran Obama, bo predsednik McCain, če bo nominirana Hilary, bo predsednica Hilary.

Baje je Hillary zmagala v Ohiu in v Texasu, vir 24ur.com. To pomeni, da Ostaja v igri za nominacijo in da še ni odločeno glede demokratskega kandidata, mar ne?

Vse je jasno, Hillary bo demokratska kandidatka.Odločili bodo namreč glasovi superdelegatov, to je strankarskih veljakov, ni pa nobena skrivnost, da ima v stranki Hillary večji ugled od Obame.

To pomeni, da bo Hillary predsednica USA, saj ljudje ne bodo dali še enega mandata republikancu, sploh pa ne McCainu, ko je star čez 70.

Meni se pa zdi da bo predsednik McCain, in to ne glede na to, ali se bo pomeril z Obamo ali s Clintonovo. Se mi zdi, da bo večina raje obkrožila starostnika kot črneca ali žensko.

Jasno je to, da nobeden ne bo zbral dovolj glasov pred konvencijo delegatov (v nasprotju z republikanci imajo demokrati proporcionalni sistem na primarnih volitvah, zato prihaja do situacij, ko odločajo superdelegati). Kako bodo odločili superdelegati ? Mislim, da ni še povsem jasno, nemara bo Baracku le uspelo.

New Report

Close