Najdi forum

Splash Forum Style.Over.Net Poroka se lahko porocita ce sta v tretjem ali cetrtem kolenu – v rodu?

se lahko porocita ce sta v tretjem ali cetrtem kolenu – v rodu?

?

Poznam par, kjer sta bila dedka brata in ni bilo nobenih ovir za poroko.

Pa saj nihče ne preverja ali si z ženinom v sorodu. Mene ni nihče vprašal.

tudi bratranec in sestrična se lahko poročita, kar pomeni, da imata istega dedka in babico.
tudi genetsko s tem ni nobenega povečanega tveganja

Zakon pravi:
Zakonske zveze ne morejo skleniti med seboj sorodniki v ravni črti, ne brat s sestro, polbrat s polsestro, stric z nečakinjo, teta z nečakom in tudi ne otroci bratov in sester, polbratov in polsester med seboj. To ne velja za razmerja, ki nastanejo pri posvojitvi, razen za posvojitelja in posvojenca.

Dodatno je navedeno, da CSD lahko v primeru utemeljenih razlogov dovoli tudi poroko: med otroci bratov in sester, med otroci polbratov in polsester, med skrbnikom in varovancem ter osebi, ki še ni stara osemnajst let.

z bratom se ne bi mogla poročit. in verjemi, preveri se avtomatsko na podlagi emša…. bi ugotovili, da imata skupne starše….

po zakonu je sicer prepovedana tudi poroka med bratrancom in sestrično, a se lahko zaprosi za soglasje

21. člen
Zakonske zveze ne morejo skleniti med seboj sorodniki v ravni črti, ne brat s sestro,
polbrat s polsestro, stric z nečakinjo, teta z nečakom in tudi ne otroci bratov in sester,
polbratov in polsester med seboj. To ne velja za razmerja, ki nastanejo pri posvojitvi,
razen za posvojitelja in posvojenca.

23. člen
Center za socialno delo sme, če so za to utemeljeni razlogi, dovoliti sklenitev
zakonske zveze med otroci bratov in sester, med otroci polbratov in polsester, med
skrbnikom in varovancem ter osebi, ki še ni stara osemnajst let

V mojem daljnem sorodstvu je bil, sicer še v prvi polovici 20. stoletja, primer take poroke. En otrok iz zakona je še živ, upokojeni ljubljanski psihiater.

Ni ravno res, da ni povečanega tveganja za prenos genetsko pogojenih bolezni in anomalij. Pač je, za strokovno rečeno recesivne genetske probleme zaradi večje verjetnosti, da problem otrok stakne z obeh strani: materine in očetove. Pri sorodstvu v 3. ali 4. kolenu sicer verjetnost za probleme eksponencialno pada, še vedno pa je nadpovprečno visoka.

Moja babica se je poročila s svojim malim bratrancem. Na ta način so povečali svoj grunt in ohranili bogastvo. V družini ni kakšnih posebnih bolezni.

Bi rekla, da zakon povsem jasno določa kaj se sme in kaj ne. Seveda je potem vprašanje, a ga kdo preverja in če te odkrijejo, da ga kršiš, kaj potem.

po mojem so avtomatske kontrole narejene. ko daš vlogo za poroko, verjetno obstaja kak program, ki v ozadju preveri, ali je poroka možna, ali ne.

po mojem so avtomatske kontrole narejene. ko daš vlogo za poroko, verjetno obstaja kak program, ki v ozadju preveri, ali je poroka možna, ali ne.[/quote]

To bi bil kar kompleksen program. Ne vem a se to dela.

po mojem so avtomatske kontrole narejene. ko daš vlogo za poroko, verjetno obstaja kak program, ki v ozadju preveri, ali je poroka možna, ali ne.[/quote]

To bi bil kar kompleksen program. Ne vem a se to dela.[/quote]

Po moje se to ne dela. Saj oblasti je vseeno, slabo je samo za tistega, ki se poroči v hudo žlahto – 1. koleno.

Mi na misel ne pride, da bi se z žlahtnikom pečala, kaj šele poročila, neglede na kolena.

joj jaz se tudi nebi nekaj skup spravljala ce bi bili v nekem sorodstvu. nevem pač taksna sem.

Heh, delam na upravni enoti in ne, ni tega.

Ko prideš pisat zapisnik, pred poroko, te pač vprašajo, ali so kakšni zadržki v zvezi z sorodstvom in podobnim. Če ti rečeš ne, pač ni zadržkov, tudi če gre za dva bratranca. V registru so razvidni samo starši, ne pa stari starši, tako se brat in sestra res ne bi mogli poročiti, ker bi to opazili, vse drugo pa je že možno npr. sestrična in bratranec, stric in nečakinja….

Glede tiste, ki se ne bi pečale s svojo žlahto…. saj npr. 15 kolen nazaj smo vsi v sorodu. Tudi moj brat in njegova punca sta se spoznala kot frenda, se poročila in po poroki, ko je župnik izročil nevesti za darilo njen rodovnik, smo ugotovili, da imamo skupne prednike, ki so živeli v 18. stoletju….

Zanimivo, da vas tule zanimajo samo formalne možnosti in zadržki. Ne pa razlog, zakaj taki pravni zadržki sploh obstajajo.

Razumen človek bi pred takšno zvezo in njeno potrditvijo s poroko razmišljal o drugih stvareh, razen če se ni trdno odločil, da ne bo imel otrok.

Ne posplošuj. Očitno imate primer bolj statičnih rodbin, dobro, in ste vsi v sorodu. Kakšna dolina mogoče?

Moževi predniki so 4 generacije nazaj prišli s severa, moji pa z juga. Težko verjamem, da so bili člani najinih rodbin kdaj v navezi.

Jaz imam v domači vasi toliko žlahte, da sem skoraj z vsakim v žlahto. No, z možem po nekem naključju nisem, ker je mama iz Štajerske, oče pa se tudi od nekje pritepel.

V sosednji vasi, ki je še bolj zabaćena, kot naša , je pa kar pravilo, da se poročajo v žlahto. Tam pa je nekaj pritlikavcev in nekaj duševnih bolezni. Recimo moj sošolec je imel bratranca, katerih starši so bili bratranci. In prav ta povezava je najpogostejša.

Zagotovo je v Ljubljani ali Mariboru manj možnosti za sorodstvene vezi, ker je večina prišlekov od drugod. Če ne ta, pa generacije pred njimi. Po vaseh pa, vsaj pri nas, je pa gotovo kar nekaj sorodstvenih vezi. Pa to ne pomeni, da je to kaka dolina bogu za hrbtom, kot ena omenja zgoraj. Moj otrok v vrtcu je v sorodu vsaj še s štirimo sovrtičkarji v njegovi skupini. Otrok od mojega bratranca, otrok od drugega bratranca, vnuk od bratranca od babice… Naša prijatelja sta na pogrebu ugotovila, da je bodoči ženin 3. bratranec od svojega tasta. Seveda je bil zelo presenečen, glede na to, da je kar nekaj km razdalje od enega do drugega.

mah slovenija je pač majhna.
v naši vasi ima polovica vaščanov enak priimek. pa si niso vsi v neposrednem sorodu, temveč preko pra pra pra staršev.
pa tudi sicer je velika možnost, da če si se odločil za partnerja v svoji vasi, da boš našel koga z istimi predniki.
no, jaz sem delala rodovnik in sem prišla nazaj nekje do leta 1790, pa nisem našla skupnih prednikov pri starših, čeprav sta bila iz iste vasi. ampak… s sestro sva si po naključju, ali pa ne, našle partnerje z drugih koncev slovenije….

ampak pazi to finto. umrl nama je dedek in je sestra pripeljala na pogreb fanta z drugega konca slovenije in fantovega očeta. čisto slučajno si je tudi najin stric (očetov polbrat) štirideset let prej našel partnerico iz tistih krajev, ampak ne tako blizu.. cca 30 km proč. no, in na dedkovem pogrebu ugotovita stričeva žena in sestrin tast, da sta v žlahti… 100 km proč od svojega rodnega kraja…

no, ne vem sicer, če je to zdaj kdo razumel, kakorkoli, genetske posledice v tem primeru niso možne 🙂

Zame je pa to bolano, da se poročiš z bratrancem, ali celo z malim bratrancem. Ne morem si tega predstavljati, zame so bratranci skoraj kot bratje. Fuj, to je sprevrženo.
In ni res, da v takih zvezah ni več možnosti za bolezni. V našem kraju je par – sestrična in bratranec -, ki imata dva otroka in oba sta prizadeta.

Moje sorodstvo je zelo veliko, ne poznamo se vsi med seboj, niti se ne družimo tako kot nekatere druge rodbine. Ko sem spoznala svojega sedanjega moža, nisem vedela, da je njegov oče bratranec moje mame. Tudi onadva se nista poznala, ker sta se njuna očeta že v mladosti odselila od doma, vsak na svoj konec Slovenije, stikov z domom in med sabo pa nista ohranila. Moža sem spoznala na faksu, v Ljubljani. Že ko sva bila dve leti skupaj, smo ugotovili, da imamo skupne prednike in da sva pravzaprav mala bratranca. Mene je skoraj kap, ker sva bila tik pred poroko, načrtovala sva tudi družino. Obiskala sem kar nekaj ljudi, ki so mi zagotovili, da za naraščaj ni nikakršnega tveganja in da tudi pravnih zadržkov ni. Mi je kar malo hudo, ko preberem, komentarje o sprevrženosti in da so to bolane zadeve. Meni bi bilo v tistem trenutku samo zaradi sorodstvene vezi zelo hudo pustiti svojega sedanjega moža. Imava dva zdrava otroka in nikogar od njih ne bi menjala za nič. Pa če je še tako sprevrženo in bolano.

No, to je pa tudi bolano, da se tako bližnji sorodniki med sabo ne poznajo. Kaj ga nisi nikoli vprašala, kako je ime njegovim staršem in on tebe ne? In kar pred poroko sta bila, ne da bi spoznala od drugega starše?

Pa bi začela zvezo z njim, če bi že v štartu vedela, da sta sorodnika?

New Report

Close