Še malo o sklonih, zaimkih in še čem
Pozdrav,
imam nekaj vprašanj.
1) Govorim o odstopu od pogodbe oziroma o razdoru pogodbe – kako naj rečem brez podvajanja besede pogodba:
a) “odstop od oz. razdor pogodbe”
b) “razdor oz. odstop od pogodbe”
c) “odstop od pogodbe oz. njen razdor”
d) “odstop od pogodbe oz. razdor le-te”
Prvi dve možnosti najbrž ne prideta v poštev, kajti čeprav se odstop in razdor vežeta z istim sklonom, pri enem pride zraven še predlog … Je res? (Ali pa je možnost b) vseeno malo boljša kot a), pri kateri se predlog OD malo zaleti v “OZ.”? 😉
Kaj pa drugi dve možnosti, c) in d): bi “kot nadomestek za besedo pogodba” raje uporabili svojilni zaimek ali kombinacijo členka in kazalnega zaimka?
2) Kako ravnamo v primeru takihle vrivkov:
– V almanahu, (v) letnikih 1 in 2, je opisano …
– V almanahu, letnika 1 in 2, je opisano …
ali še en primer:
– V tovarni ABC, (v) podružnici Ljubljana, izdelujejo …
– V tovarni ABC, podružnica Ljubljana, izdelujejo …
Kateri sklon je primernejši, mestnik (ali pri tem obdržimo predlog?) ali imenovalnik? Mogoče oba?
3) Imamo stavek: “Kako izbrati kremo za ……. tip kože?” Kateri zaimek je pravilen: vaš (tip kože) ali svoj (tip kože)? Ne vem, kje je tu osebek, po katerem bi se ravnal zaimek.
4) Na radiu sem pred kratkim slišala napovedovalca reči nekaj, kar mi je skočilo v ušesa.
Nekako tako: “Bil je eden od prič, ki so povedale …”
Kaj ni pravilno Bil je ena od prič, ki so povedale …
Medtem ko glagol je pravilno uporabljen?
[center]***[/center]
Hvala.
1) Govorim o odstopu od pogodbe oziroma o razdoru pogodbe
Pravniki bodo skoraj zagotovo zagovarjali striktnost, zato bo verjetno prevladala kar takšen, daljši zapis. Med predlaganimi alternativami bi pa izbrala edino c) odstop od pogodbe oziroma njen razdor.
2)
– V almanahu, (v) letnikih 1 in 2, je opisano …
– V almanahu, letnika 1 in 2, je opisano …
Po mojem je možno oboje, ne vidim razloga, zakaj bi bila ena možnost zaprmej napačna/pravilna, le malce različno se razlagata. Jaz bi izbrala prvo možnost, še raje pa (če je seveda mogoče – glede na sobesedilo): v letnikih 1 in 2 almanaha je opisano …
– V tovarni ABC, (v) podružnici Ljubljana, izdelujejo …
– V tovarni ABC, podružnica Ljubljana, izdelujejo …
Podobno kot zgoraj, jaz bi izbrala prvo možnost, lahko pa tudi: v ljubljanski podružnici tovarne ABC izdelujejo …
3) Imamo stavek: “Kako izbrati kremo za ……. tip kože?
Če vprašanje sprašuje na splošno, se ozira na gledalca/bralca ipd., na primer v oglasu, in bi to razumela, kot da nekdo “ponovi” gledalčevo/bralčevo vprašanje: A kako izbrati kremo zase, se sprašujete … Torej ni več dvoma: Kako izbrati kremo za svoj tip kože?
4) Na radiu sem pred kratkim slišala napovedovalca reči nekaj, kar mi je skočilo v ušesa.
Nekako tako: “Bil je eden od prič, ki so povedale …”
Kaj ni pravilno Bil je ena od prič, ki so povedale …
Najprej: eden/ena izmed prič. Pri povedkovih določilih smo pogosto v precepu, kaj je jedro stavka in kaj povedkovo določilo. Predvidevam, da je v zgornjem primeru jedro stavka oseba moškega spola (verjetno gre za izpust osebe, iz povedka pa lahko razberemo, da gre za moškega), zato tudi zaimek izraža moški spol (po jedru stavka), ne ženskega po priči v povedkovem določilu.