Še nekaj o higieni: Si umijete roke ko pridete domov?
Ne zdaj zahajati v drugo skrajnost, ker nihče od nas ni govoril o sterilnosti. Rok si namreč ne umivamo zato, da bi bile sterilne, temveč si s tem odstraniš umazanijo in patogene mikroorganizme (take, ki povzročajo bolezni), ne pa vseh. A tisti, ki ostanejo, niso nevarni.
Vsa higiena se začne in konča pri higieni rok. Več kot 50{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} zastrupitev (tako domačih, kot tudi v sektorju javne prehrane) ima za vzrok človeški faktor in v veliki meri so to ravno umazane roke.
Citiram iz :
“Najpomembnejši ukrep za preprečevanje širjenja vseh črevesnih nalezljivih bolezni pa je umivanje rok. Roke si moramo temeljito umiti po uporabi stranišča, pred pričetkom pripravljanja hrane, med posameznimi delovnimi postopki pri pripravi hrane, pred jedjo, takoj, ko smo prijeli kaj umazanega, po stiku s predmeti, ki gredo skozi veliko rok (denar, kljuke, embalirana živila).”
Nimam navade, da bi takoj, ko bi prišla domov, najprej letela v kopalnico. Odvisno, kaj bom počela po tem, ko sem prišla domov. Če pritovorim stvari iz trgovine, se najprej preobujem, stvari razpakiram, zložim v shrambo, šele potem si umijem roke, ker imam občutek, da so umazane. Če bom šla po prihodu domov jesti, si bom pred tem umila roke, tudi če bom šla pripravljat hrano ali če si bom šla zamenjat tampon, enako. Če pa bom šla po prihodu domov pometat tla, brisat prah, potem ne, ampak šele, ko bom končala s tem opravilom. Obvezno pa si umijem roke, če se samo dotaknem psa ali mačke, po WC-ju, pred jedjo, če nisem jaz pripravila obroka, če pa sem ga jaz, pa imam že predhodno čiste roke. Res pa je, da ne prenesem občutka umazanih rok. Si pa na dan res velikokrat umijem roke, tudi ko pripravljam hrano si vmes večkrat umijem roke.
Mislim pa, da ne bi bilo nič narobe, če si pred jedjo sploh ne bi umila roke, ker vedno uporabljam pribor, ničesar ne jem z rokami, kruh pa le redko jem poleg kosila. Ampak ne bi se dobro počutila, če bi imela pri jedi umazane roke.
Ne si pa vedno enako temeljito umijem roke. Najbolj temeljito si jih umijem pred pripravo hrane.
Očitno veš zelo malo o okolju, ki te obdaja. V zemlji recimo so številni patogeni mikroorganizmi, recimo Listeria monocytogenes.
Kopiram iz :
“Listeria monocitogenes je gram pozitivna bakterija, ki je prisotna povsod: v zemlji, v vodah in odplakah, v živalski krmi, pri domačih in divjih živalih ter pri človeku. Listerioza je bakterijsko obolenje, ki se kaže pri ljudeh v različnih oblikah; kot neznačilno vročinsko stanje v nosečnosti, okužbe novorojenca, ki potekajo pod sliko meningitisa oziroma sepse, okužbe osrednjega živčevja meningoencefalitis, cerebritis, absces in kot sepsa. Najbolj ogroženi so nosečnice in novorojenci (infekcija in utero in ob porodu), starejši ljudje, imunsko oslabljeni ter osebe z malignimi obolenji. Začetek meningoencefalitisa je lahko nenaden, z vročino, glavobolom, slabostjo, bruhanjem in znaki meningealne prizadetosti ali pa subakuten. Dilirij in koma se lahko hitro pojavita, včasih je prisotna koma in šok. Lahko se pojavijo endokarditis, granulomatozne lezije jeter in drugih organov, lokalizirani zunanji ali notranji abscesi ter papularne kožne lezije. Pri sicer zdravih ljudeh lahko poteka listerioza kot blago obolenje, podobno gripi. Okužba nosečnice, tudi v primeru, ko je asimptomatska, lahko preide na plod, čemur sledi splav, mrtvorodnost ali septikemija ploda z meningitisom. Smrtnost novorojencev je visoka, 30{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} in kar 50{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, če se bolezen začne v prvih 4 dneh življenja.”
Če boš torej nabirala kakšne plodove, si kar umij roke. Če pa se boš sprehajala z rokami v žepih, pa si jih ni treba. Razen, če se boš potila :)))
Ah, kaj se mučim. Delaj, kar te je volja. Samo je teži nam s porabo vode, ker samo skrbimo za osebno higieno.
Kaj je pa pri tem obsedenega, če si umijem roke? Če sem kje zunaj, pridem običajno v stik z denarjem, kljukami, embalažo, raznimi držali (recimo voziček v trgovini)… in potem pač čutim potrebo po umivanju rok. Nenazadne se nam roke tudi potijo, pa domov se pripeljem z avtom (ki ga tudi non stop ne perem),…. Skratka, roke si pač moram umiti preden začnem karkoli drugega delat.
Še čudno, da smo preživeli tisočletja do danes. Kot da ljudje nismo več del narave, gozda, travnika,……..Vprašaj se samo, kolikokrat na dan si je umila roke tvoja prababica in koliko vode je porabila za osebno higieno na dan. Pa ne rečem, da bi moral človek danes pri vsej kozmetiki in vodovodni napeljavi biti vidno umazan ali smredeč, ampak tvoje početje in razmišljanje je zame več kot pretiravanje. Vsi ti človeku škodljivi mikroorganizmi, ki jih naštevaš niso od danes, so že od nekdaj. Vprašaj se samo, kdo jo bo ob morebitnem stiku z Listeriozo najbolj skupil. Tisti, ki vsako stvar razkuži, se takoj umije, ima vse streilno in še nikoli ni prišel v stik z njo ali tisti, ki jo dan za dnem po malem “konzumira”. Kot da za protitelesa še nihče ni slišal.
Izgleda, da se bomo ljudje slej ko prej sami iztrebili.
A bi ti lahko lepo počasi prebrala, kaj sem napisala???
Mi si roke preprosto umijemo, ne pa steriliziramo!
A si se kdaj vprašala, zakaj je bila včasih smrtnost dojenčkov toliko večja, kot je danes? Če ne, potem se vprašaj in kaj prečitaj. Ob stiku z Listerijo, jo bo najbolj skupil zarodek. In še bi lahko naštevala, a ne vidim smisla.
Delaj kar hočeš, pa tudi mene pusti, da si umivam roke, kot jaz mislim da je prav, ok?
Ve ste zdaj preklopile na dojenčke oz novorojenčke! OK, se strinjam, da je pri teh treba biti previdnejši. Otroci so umirali, ker doma niso zagotovili vseh higienskih pogojev. Nismo vendar govorili o higieni pri porodu. Ampak vsi ostali? Mislila sem, da ta debata teče o nas, odraslih, v normalnem okolju, ne v bolnišnici. Ljudje imamo ja kožo, da nas ščiti, načeloma nimamo odprtih ran, jemo s priborom, če pa smo v stiku s sluznico, pa na čeloma roke umijemo – celo jaz. Zato, ker si ne umijem rok vsakič, ko pridem skozi vrata, ne bo umrl nihče od mojih otrok. Ste ve prepričane v nasprotno? Protitelesa, zakaj malo podatkov? Poglejte, 25 let sem živela na deželi, imela mačke, psa, otroci smo tekali po gozdu, med pognojenimi polji…. roke smo si pa umili, ko so bile vidno umazane. Je kdo takrat umrl ali resno zbolel? Jaz ne vem. Če nam gozd, zemlja in ostali ljudje res pradstavljajo takšno nevarnost, zakaj moji vrstniki iz tiste vasi še vedno vsi živijo in imajo vsi zdrave otroke?
Ko se toliko bojite za svoje zdravje in zdravje svojih otrok. Jaz se bolj bojim, hetolitrov žajfnice, raznih cilitov, brefov, drugih čistil, razkužil in pralnih praškov, ki jih ljudje spustimo v odtok. In kako delamo s pitno vodo, ki nam v Sloveniji zaenkrat še teče iz pip. Obnašamo se, kot da nimamo otrok’ Kaj nam pa nuca, če roke in solato temeljito operemo, ko bomo z njo konzumirali še en kup kemije. Mislite, da od tega še nihče ni in ne bo zbolel?
Skratka, jaz sem za neko zdravo pamet, ker ljudje bi naj bili prilagojeni okolju v katerem živimo. Ve pa delajte, kot želite, vendar razmislite malo še o mojem drugem odstavku.
Torej se tvoj dan vrti okoli umivanja rok, če praviš, da razkužila ne uporabljaš.
V trgovini primeš nakupovalni voziček. Prijemaš denar. Mož te pokliče na mobi, se javiš in tako kontaminiraš še telefon. prideš domov, primeš za kljuko, jo kontaminiraš. greš roke umit – ok, znebila si se umazanije in vseh nevarnih mikroorganizmov. pokliče te prijateljica – se javiš in glej ga zlomka, zopet si se umazala. Spet roke umit. kuhanje, kosilo, WC – umivanje rok, logično. prebereš časopis, zopet si v nevarnosti, kajti pred tabo ga je imel v rokah raznašalec ali pa packasta trgovka – si greš zopet roke umit. Nekdo pozvoni pri vratih, greš odpret in primeš za kljuko – si že kontaminirana – hitro roke umit. Zvečer pred spanjem še bereš v postelji. knjiga je iz knjižnice, kdo vse jo je imel v rokah. Da sploh lahko zaspiš, greš še enkrat roke umit. Je tvoj mož tudi tak umivalec rok? Če ni, imaš pač smolo. Preštel je denar v denarnici, potem pa te prijel za roko – ti pacek ti. Kako si drzne na tak način ogroziti tvoje zdravje.
A po svetu si sploh kaj hodila? Ali si raje doma, ker imaš umivalnih in milo vedno pri roki?
Sedaj si pa le pojdi roke umit. Za vsak slučaj.
Seveda, če si 1X več umiješ roke, ne porabiš veliko več vode kot drugi.
Ampak pri taki miselnosti in paranoji, ki je začela grabiti ljudi, ko se bojimo že vsakega stiska roke, prijemanja stopniščne ograje, ko prideš iz kafiča fuuuul umazan, ko je treba pižamo vsak dan zamenjat, ko je brisača samo za 1x obrisat, ko se počutimo umazani, če nosimo 2 dni isto obleko, ki drugače ne smrdi, ko posteljnino menjamo 1x na teden, vsak dan razkužujemo domače stranišče…………………… Vse to je bilo napisano prav na tem forumu. In moje razmišljanje leti na prav vse, ki pretiravate, tudi pri umivanju rok. Tudi mila se kar nakaj nabere čez leto, če si roke non stop za vsako malenkost umivamo. In če vas je takih več in čedalje več vas bo, potem se lahko res začnemo bati za svoje zdravje. Vse to povzroči hektolitre čistil in praškov, ki sem jih prej omenila. Ampak tem sterilnim in čistunskim osebkom, ki tako skrbijo za svoje zdravje in dobro počutje, tako daleč pamet ne nese. Žal.
Jaz ničesar ne počnem zgolj iz navade, ampak pač presodiš ali si usran ali ne. Ker pridem domov s hčerko jo je treba slečt, sezut preobut in potem je žejna, si ponavadi, ko ji delam sok še oplahnem roke, ampak da bi pa zdaj iz navade letela vsakič si oprat roke mi je pa ne vem no….
A potem ve ženske tudi vso embalažo ko pridete iz trgovine operete (jogurti mleko, paštete, ipd)? Jah pol pa ni čudno, da vas je vse več zafrustriranih tukaj gor, ki pregorevate. STara bom 30 let in kar se tiče črevesnih nadlog sem jih do zdaj redko fasala, pa še takrat, ko sem se preveč nažrla majoneze, kot pa da sem jo staknila kje v štacuni…
Ja ti čisto verjamem, da bi bila voda umazana.
Recimo moj si jih gre vedno umit ko od kje pride, ali pred pripravo hrane, oz predno gre jest. Jaz te navade nimam, pa ne zato ker sem zanemarjena, ampak nisem tak sterilni tip.
Odrasla sem v takem okolju, kjer tega niso počeli, in tudi sedaj ne čutim potrebe po tem. In zaenkrat sem še živa kljub vsem bacilom in svinjariji ki jo prinesem iz trgovine, avtobusa ( če jem tam čokolado in da mi gre kaj po prstih, brez slabe vesti obliznem)
Eni so s tem obsedeni, drugi smo mogoče preveč stran od tega, vsakemu kakor paše.
Pa še enkrat poudarjam, ne živim v svinjaku ( tukaj sem zelo striktna in pedantna, da je ja vse ćisto), ampak kar se tiče pa svinjarije ki je okoli nas in po mojih rokah, sem pa še vedno do nje čisto distancirana, beri mi ne pride do živega:)))
LP
Seveda imate prav, da primeš mobi in vse, kar nakupiš okrog, a
roke so res umazane, pa če niso, so vsaj malo prepotene, pa občutek je boljši.
Za nakupe, hrano, druge neživilske proizvode, jaz računam, da imajo čiste roke tisti, ki manipulirajo z njimi.
Važno je, da se roke “zunaj” umažejo in jih je treba umiti, če želimo imeti čiste.
Ej ti si pa res ena velka packa..doma ni vse sterilno se zdalec ne ampak gre se osebno zate…za tvoj obcutek.Zunaj je polno bakterij roke se potijo al pa karkoli ce kaj delas…da ne omenjam busov avta..cesarkoli…HVALA BOGU DA SE UMIJEMO LAHKO..pa kje ti pobiras kok vode porabis..mislim si pa res stupido ej