Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Še nekaj o higieni: Si umijete roke ko pridete domov?

Še nekaj o higieni: Si umijete roke ko pridete domov?

Če se prav spomnim, se je začelo na “vaši strani” z obkladanjem s packami.

Mogoce malenkost v razmislek.

Kopirano iz internetne strani dr. Alojza Ihana, imunolog

“Razvoj naše civilizacije je privedel do tega, da so okužbe s paraziti, ki so bile nekoč (in so še zdaj v nerazvitem svetu) izjemno žgoč zdravstveni problem, postale komaj omembe vredne. Paraziti imajo pogosto zapletene življenjske cikluse, v katerih se morajo seliti z ene živalske vrste na drugo. Dokler smo bili ljudje naravna bitja in smo živeli v tesnem stiku s številnimi živalmi, se je parazitom dobro godilo. V ekološko osiromašenih (beri: higiensko urejenih) razmerah civiliziranega življenja pa paraziti ne morejo preživeti. Zato danes imunskega sistema, ki je bil včasih namenjen boju proti parazitom, preprosto ne potrebujemo. Kadar se torej imunski sistem civiliziranega človeka “odloči”, da se bo začel bojevati s celicami Th2, ki so bile nekoč koristne proti parazitom, je to po vsej verjetnosti napačna odločitev, ki ne prinaša koristi in pomeni kvečjemu nevarnost nastanka alergije.”

in

“Po eni strani igra vlogo že omenjena dednost. Imunski sistem nekaterih ljudi je manj sposoben za tak preklop v prvem letu življenja. Kot rečeno, v okolju s paraziti bi bila to hvalevredna lastnost, v civilizaciji brez parazitov pa to ni najboljša izbira. Ampak nastanek celic Th1 ni odvisen samo od dednosti. Močno ga pospešujejo okužbe z virusi in bakterijami, ki so jim celice Th1 sicer namenjene. Čim več bakterijskih in virusnih okužb doživi otrok v prvih letih življenja, hitreje nastajajo imunske celice Th1 in manj je možnosti, da bi otrok postal alergik.

Tukaj pa se začne povezava s civilizacijo. Civiliziran način življenja pomeni tudi izogibanje vsem mogočim okužbam; pred njimi varujemo zlasti svoje največje zaklade – otroke. Čim višji je standard, tem bolj otroke zavijamo v vato in v čistejšem okolju jih gojimo. Zato otroci doživijo manj okužb in ima njihov imunski sistem manj spodbud, da bi razvil celice Th1 in se tako rešil alergij. Zlasti malo možnosti za okužbe imajo edinci dobro situiranih staršev, ki otroke ne pošiljajo v vrtec ampak jih doma čuvajo njihove mame ali varuške. Brez okužb imunski sistem nima spodbud za nastanek celic Th1, zato je več možnosti za nastanek alergij.”

Ja, pri nas smo prasci in nam sploh nic ni zal zato. 😉

http://www.lubica.net/gaby/blog

BRAVOOOOOOOOO Statistik!

“Zadel si žeblico v glavico!”

O janika 1, si to ti?
Ne bit užaljena, ker smo si pač drznili debatirati s tabo. Nisem vedela, da v tej temi ne smem omenjat čiščenja, razkužil, pralnih praškov in drugih čistil – debato sem pač malo razširia. Oprosti, če se čutiš ob tem prizadeta
Veš tudi ti ne veš vsega, na primer o protitelesih. Jaz sem govorila o protitelesih, pa ne v tem smislu, da bi bil človek portem popolnoma imun. Lahko ti pa nekaj protiteles še kako pomaga pri poteku bolezni, da le-ta ni tako hud, da se bolezen kaže v lažji obliki, mogoče jo preboliš, pa sploh ne veš, da si jo. In kako lahko organizem ustvari protitelesa? Samo na en način in to je, da se je z bakterijo ali virusom že srečal, bodisi v majhnih količinah ali pa ob bolezni sami.
In ja, jaz sem napisala, da nam je pretirana higiena lahko prej v pogubo, kot korist. Ampak tukaj sem zopet mislila bolj na razkuževanje, pretirano pranje, pretirano čiščenje, kot pa na samo umivanje. Zopet se opravičujem, ker sem malo razširila temo. Imam pač izkušnje da tisti, ki za moje pojme pretirano skrbijo za čistočo, sterilizirak+jo svoje okolje, tudi neprenehoma in za vsako figo umivajo roke.
Skratka, vzela si besede iz konteksta, poguba je bila mišljena bolj zaradi pretirane uporabe čistil in spuščanje teh v okolje.
Veliko stvari si narobe razumela oz. si jih razumela tako, kot si jih hotela. Ali pa si samo slabo brala.

In če hočeš biti dober statistik, moraš najprej razumeti, kaj ti hoče nekdo povedat in ne jemat besed iz konteksta.

Kdo bi si mislil, da lahko higiena sproži takšen odziv? Kak teden nazaj je bilo zelo živahno v temi o BIDEJIH na forumu GRADIMO, danes pa tukaj v temi O HIGIENI ROK. V temi, o kateri bi človek mislil, da je že vse jasno. Zanimivo, kako gre petim ali šestim tukaj v nos, da si nekdo enkrat manj umije roke kot one/oni sami. Pri tem pa:

– pomešajo pojme umivanje/čiščenje , sterilizacija, dezinfekcija,
– trdijo, da so v gozdu mikroorganizmi, ki povzročajo veliko število nalezljivih bolezni in si je zato nujno potrebno umiti roke vsakič, ko pridemo iz gozda.
– vlečejo paralelo med higieno naših babic in nas, pri tem pa trdijo, da je bila smrtnost takrat večja PREDVSEM zaradi pomanjkljive osebne higiene
– kar naprej ponavljajo o tem, da se lahko zaščitimo pred salmonelo samo z umivanjem rok (seveda ne pomislijo na kontaminirano hrano, ki povzroči ogromno večino zastrupitve s salmonelo)
– govorijo o smrtnosti v preteklih časih, ki naj bi temeljila na umazaniji, hkrati pa jih nalezljive otroške bolezni, ki so morile med prebivalstvom v tistih časih sploh ne zaniamjo
– govorijo, da je umivanje rok pravi način za izogibanje boleznim, da to ni res pa dokazujejo vrste ljudi v bolnišnicah, ki so naredili vse, da bi se izognili rota virusu, pa jim ni uspelo, hkrati pa je dokaz tudi to, da se ravno v čistem okolju kot je bolnišnica nalezeš lahko raznih bolnišničnih okužb, kjer se zaradi prevelikega čiščenja kar razbohotijo drugi organizmi, ki so drugače nenevarni
– ob trditvi, da nobena bolezen ni neposredno povezana z umazanimi rokami, sprevidijo preprosto dejstvo, da morajo “umazane” roke biti umazane od zdravju nevarnih bakterij, če naj širijo okužbo in da samo umazanija tega ne pomeni, kot ne pomeni, da bolezni ne boš prenašal, če boš imel “čiste” roke – lahko si jih pred 15 minutami umil, potem jih pa okužiš ali pa umivanje enostavno ne “spere” določenih mikroorganizmov
– razlagajo, da drugače misleči mešajo med kurativo in preventivo, kar je absurd. preventivno umivanje rok redko pripelje do tega, da se bolezen iz okuženega ne prenese na neokuženega
– secirajo besede in se vlečejo ven, da niso govorili o “usodnosti” ob omenjanju nevarnih mikroorganizmov, hkrati pa navajajo vsemogoče bolezni centralnega živčevja, ki v ogromno primerih puščajo doživljenjske posledice, če že niso takoj usodne
– nas zmerjajo s packi, ki že na daleč smrdijo in so “bljak”
– zlivajo v umivalnike, WC-je, bideje, svoja telesa…ogromno čistil, mil, detergentov…kar posledično vedno bolj uničuje okolje, ampak jim tega ni mar
– imajo idejo, da so vse njihove ideje preverljive in argumentirane, zato ker so nekje prebrali za “bolezen umazanih rok” in da se veliko bolezni prenaša z umazanijo. To sedaj dobesedno vlačijo na dan ob vsaki debati v zvezi s higieno, s tem da pozabljajo, da v svetu, v katerem se povprečen čovek giblje, je minimalno zdravemu človeku resnično nevarnih mikroorganizmov, velika večina jih je v zraku oz. v posebnih okoljih

In … naj spomnim … vse to zato, ker si enkrat ali dvakrat manj na dan umijemo roke kot oni. Svašta.

Ampak še vedno nobene, ki bi konkretno povedala, ali je njena družina ali ona sama prebolela kdaj bolezen kot je rota virus oz. salmonela.

Ja, to je bilo tudi že enkrat na forumu objavljeno. Preprosta, logična resnica, ki pa jo pobudniki umivanja in čistil ne razumejo. In ne morejo razumeti, da se je neskladje med naravnim in umetnim tako povečalo, da to povzroča malo morje novih bolezni in težav. Oni pa kot konj s plašnicami vedno znova o “boleznih umazanih rok”, ki udarijo tako umazane kot čiste brez razlike. Da pa je njihovo čistunsvo razlog za pojavljanje teh novih težav in novega (čistega) stila življenja, pa jim enostavno ne kapne.

paraziti so nekaj čisto drugega kot mikroorganizmi.

Spet se vlečeš ven kot prej z “usodnostjo”. Dejstvo je, da so do parazitov otroci prihajali prek stika z živaljo, njihovimi iztrebki ipd. medtem ko so bivali z njimi tudi v istem prostoru – torej v umazanem in ne v čistem okolju.

Zanimiva debata….ampak moram povedati, da sta samo janika 1 in štajerka dali strokovne razlage, ostali nakladate samo neke tradicionalne govorice….Me res zanima, katera znastvena stroka govori v prid teoriji “čimmanj umivanja rok”….? Če ima kdo kak pameten link….? Me res zanima, če sem “obsedenka” s čistočo.

lp,

N.

A jaz?

Nič se ne čutim prizadeta, zakaj pa? Jaz rada argumentirano debatiram.

Glej, če si mene obtožila, da stvari jemljem s koneksta (pa to nisem bila jaz, se pa z napisanim v glavnem strinjam – priznam), potem si jih pa ti malce preveč razširila. Pa ne razumi me spet narobe – nič ni napak, če razširiš razpravo, sploh ne. A trditi, da ima nekdo sterilno stanovanje, če pove, da si preprosto umije roke, ko pride domov, je pa malce igranja vsevedneža.

Če te že zanima: doma si rok nikoli ne razkužujem, si jih moram pa občasno v službi, ker je pač tak moj poklic. Pravzaprav nimam v stanovanju niti nobenega razkužila, pa če to verjameš ali ne. Tudi kombiniranih čistil/razkužil ne kupujem (saj veš, tista reklama, ko se otroci igrajo na tleh), ker mislim, da za doma niso potrebna, pač pa samo navadna čistila. Celo kuhinjskih površin, hladilnika ipd. nikoli ne razkužujem.

Aja, pa jaz nisem nikomur rekla, da je packa. Po moje je naš odnos do higiene celo zelo podoben. Le priti domov smo si drugače predstavljali – jaz kot priti domov s službe/šole ipd., nekdo drug pa z sprehoda.

Z moje strani je to vse. Bela zastava – premirje, ok?

Cot, ne morem več. Predam se. Imaš prav.

Ja, a mogoče nimam? A niso paraziti ključni ravno pri umazaniji? Gliste, trakulje, uši, bolhe….

Očitno nisi prebrala linka od Seven.Ali pa si ga nalašč pozabila prebrati. Torej če se bi moral odločiti, ali naj moj otrok preboli rota virus ali naj ima alergije na vse živo do 5 leta starosti, bi brez pardona izbral rota virus.

Ja, preventiva pred glistami in trakuljami je UMIVANJE ROK.

Cot bo otroku načrtno priskrbel gliste, da bo bolj odporen.

Sem prebrala… Nič pametnega….Me zanima, če si ti prebral, kaj je janika na to odgovorila ali si nalašč spustil….?

lp,

N.

Kolikor je meni znano, je parazit živo bitje, ki si izbere drugo živo bitje in na njem (v najslabšem primeru) parazitira in se razmnožuje toliko časa, da le – ta umre. Potem pa si najde drugo žrtev. Paraziti so lahko tako gliste, trakulje, metljaji, kot tudi virusi in bakterije. Virusi in bakterije pa so za moje pojme mikroorganizmi.
Če se motim, naj me kdo popravi.

Razlike sem pravkar prebrala v slovarju in internetu…. Mene pa predvsem zanima strokovna in znanstvena podlaga, ki govori v prid tukaj nekaterim trditvam…

lp,

N.

Kup branja o osebni higieni:

In nekaj o virusih, bakterijah in parazitih:

lp,

N.

No, to je pa tista čisto plastična predstavljivost, prek katere nekateri ne morete. Kot si predstavljate, da so umite roke potem proste vseh mikroorganizmov, si tudi zgornjega članka ne morete drugače predstavljati kot čisto plastično in dobesedno.

Moj otrok torej ne rabi glist, da bi bil bolj odporen, ker je že zelo odporen. Morda bi pa o svoji ideji razmislil ti sam?

Ne, virusi in bakterije ne spadajo k parazitom.

Ne tega kar ti praviš si ne predstavljamo in če bi pazljivo bral, se mi zdi da je že precej zgoraj napisano, da na pravilno umitih rokah ni PATOGENIH mikroorganizmov, še zdaleč pa niso sterilne.

NO, vaša lastna pogruntavščina, ki se vam zdaj vrača kot bumerang.

Ne, samo umivanje rok ni preventiva ne proti glistam ne proti virusom ne proti bakterijam. Se pa seveda vse to da prenašati preko rok – jajčeca podančic recimo ravno tako kot rota virus. Vendar pa bo SAMO UMIVANJE ROK težko preprečilo, da bi se zelo nalezljivih bolezni nalezli.

Je pa tudi res to, kar ves čas trdim, da pretirano umivanje in strah pred vsemi temi organizmi povzroča še hujše bolezni in primanjkljaje – kot so alergije na primer. Tu pa gre za evolucijsko resnico, ki še zdaleč ne temelji samo na tem članku.

Napaka! Tudi patogeni mikroorganizmi so, vendar taki, ki ne povzročajo težav vsem, pač pa samo zelo občutljivim. Da o tem, da so lahko pol ure po umivanju roke spet take kot so bile prej, niti ne govorim – glede patogenih mikroorganizmov.

Prosim? Kaj se mi vrača? Kaj sem rekla napak?

New Report

Close