Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Še posebej ko

Še posebej ko

Še posebej ko …

Je pred ko potrebna vejica?

Vsekakor.

Ne nujno. Pri večbesednih veznikih velja pravilo, da načeloma vejice med posameznimi deli ni, razen, če prvi del pripada glavnemu stavku, drugi del pa odvisnemu stavku. O tem smo tu že pisali; taki primeri so še: posebno če, posebno ko, kljub temu da, s tem da, tako da …

Ponazoritev:
Prišli smo, še posebej ko so povedali, za kaj gre. V pomenu: ‘ker so povedali, za kaj gre’
To je sprejemljivo; še posebej (takrat), ko mi povedo, za kaj gre. V pomenu: ‘sprejemljivo je posebej takrat, ko povedo, za kaj gre’.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Saj se mi je po oddaji odgovora motalo po glavi, da bi bilo dobro imeti kaj sobesedila.

Zakaj je potemtakem med razen in če vejica?

Zakaj je potemtakem med razen in če vejica?[/quote]

Po mojem na račun tegale pravila iz SP2001:
“Pisanje ali opuščanje vejice pri nekaterih členkih je odvisno od stilnega poudarka takih izrazov”

Bi jo pa tudi jaz tukaj raje izpustil.
Tudi pri geslu razen je v SP2001 primer:
v vez. zv. Odšli bomo vsi skupaj, ~ če se ne bo kdo premislil

Pravzaprav vejica v vezniški zvezi razen če – posebno v mojem primeru – res ni nujna, mi je pa dalo misliti, zakaj se mi je tako hitro zapisala. 🙂

Včasih lahko to zvezo razbijemo z vejico, če lahko to umeljimo npr. z izpustom. To najlažje ugotovimo tako, da preprosto zapis “dopolnimo” z morebitnim izpuščenim stavčnim členom. Če dopolnim svoj zapis, dobim rešitev: razen v primerih, če prvi del pripada … To načeloma zdrži, je pa res, da bi v takem primeru pričakovala veznik ko namesto veznika če. Torej ja, vejica v vezniški zvezi razen če v mojem primeru res lahko odpade.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Je brez vejice tudi zveza ne pa da?

New Report

Close