Še posebej ko
Ne nujno. Pri večbesednih veznikih velja pravilo, da načeloma vejice med posameznimi deli ni, razen, če prvi del pripada glavnemu stavku, drugi del pa odvisnemu stavku. O tem smo tu že pisali; taki primeri so še: posebno če, posebno ko, kljub temu da, s tem da, tako da …
Ponazoritev:
Prišli smo, še posebej ko so povedali, za kaj gre. V pomenu: ‘ker so povedali, za kaj gre’
To je sprejemljivo; še posebej (takrat), ko mi povedo, za kaj gre. V pomenu: ‘sprejemljivo je posebej takrat, ko povedo, za kaj gre’.
Zakaj je potemtakem med razen in če vejica?[/quote]
Po mojem na račun tegale pravila iz SP2001:
“Pisanje ali opuščanje vejice pri nekaterih členkih je odvisno od stilnega poudarka takih izrazov”
Bi jo pa tudi jaz tukaj raje izpustil.
Tudi pri geslu razen je v SP2001 primer:
v vez. zv. Odšli bomo vsi skupaj, ~ če se ne bo kdo premislil
Pravzaprav vejica v vezniški zvezi razen če – posebno v mojem primeru – res ni nujna, mi je pa dalo misliti, zakaj se mi je tako hitro zapisala.
Včasih lahko to zvezo razbijemo z vejico, če lahko to umeljimo npr. z izpustom. To najlažje ugotovimo tako, da preprosto zapis “dopolnimo” z morebitnim izpuščenim stavčnim členom. Če dopolnim svoj zapis, dobim rešitev: razen v primerih, če prvi del pripada … To načeloma zdrži, je pa res, da bi v takem primeru pričakovala veznik ko namesto veznika če. Torej ja, vejica v vezniški zvezi razen če v mojem primeru res lahko odpade.