se res alkoholiku na obrazu vidi da je pijanec
Jaz za nekoga nisem opazila, so pa drugi vedeli. Sem ga pa videla, da se je napil in to zelo… Malo je manjkalo, da ga ni vrglo po tleh. Pa sem mislila, glede na njegov družbeni status, da alkoholik že ne more bit. Samo sem pa opazila, da ima hude luknje v spominu, skoraj kot na trenutke zmanjšan IQ tudi v treznem stanju… In ko sem se malo poglobila, na obrazu se res vidi, če nisi slep tako kot jaz. Taka ne preveč lepa koža, pore… Gre za človeka iste starosti kot moj partner, ki npr. ne pije nič. Zgledata ene 20 let razlike…
Nekomu, ki redno pije naprimer pet let, pa 10 let, 30 let, če jih dočaka – -se vidi, opazi, takoj! Sploh, ko primerjaš naprimer s totografijami, kakšni so bili pred naprimer letom, petemi leti….. So zabuhli predvsem v obraz, neprestano.
Strokovno se temu reče etilni izgled: zabuhlost obraza, tanke nogice, trebuh tudi pri ženskah, podočnjaki, potem se začnejo z leti pojavljati “žilice” na nosu, t. i. pivski nos ali pijanska purpura, pa razpokane žilice po licih, tako pri moških, kot pri ženskah. Moten steklen pogled v očeh tudi ko so trezni.
Opazi se, ko si z njimi naprimer več kot 2 uri, pa nimajo možnosti dostopa do alkohola: postanejo nervozni, oblivat jih začne, tresejo se, srce začne razbijat, obide jih lahko slabost – ker je padel nivo alkohola v telesu in telo rabi novo obnovitveno dozo. Pri rednih kronikih je pogost tudi jutranji tremor rok, zato ga morajo spit že kmalu, ko vstanejo iz postelje, da lahko funkcionirajo.
Seveda se takoj opazi značilna zapita faca: Tito, Brežnjev, Jelcin, Bojan Križaj, Rajko Pirnat in sploh mnogi profesorji na PF, ALU, Partljič, Edvard Trdan, Milan Brglez, mnogo duhovnikov, redovnikov, menihov (Stična, Bernarda so celo vrgli iz kloštra, ker ga je toliko srkal….in celo škof Jamnik, nekdanji Šuštarjev tajnik. Za Šuštarja bi pa rekel, da se ni najbolje znašel na tronu nadškofa, naše razmere so mu bile tuje…..
Vesel oče, nealkoholik, zgol katolik :).
Pa vas moram razocarat.
Moj je haj klase pijanec.
Suh, presuh od vedno ampak.tak pijanec da to ne mores verjet. Nikjer se mu ne vidi. Ne trebuh ne zabuhlost obraza . Le njegove oci. To jz opazim. Oci so, kot da se mu vrtijo.
Da bi pa kr tko na pogled rekel da je pijanec se mu pa res ne vidi. Tudi jz opazim pijanca takoj. Sem iz alko familije.
Mas take fine pijance kot je moj. Ahta na izgled cez dan vzdrzuje alko v krvi.lepo tko neopazno.
A ko pride domov, vse popusti in se ga naseka ko prasec.
Potem pa drži, kar govori drdrdr. Christian Gostečnik, da ženska iz alko družine vzame v zamož pijanca, da se ne izneveri družinske tradicije….
Analogno velja, da debeluška vzame debelinkota, bolna bolnega, kurba kurbirja, narkomanka narkomana,….inteligentna inteligentnega, da ne bomo samo o izrodkih, lepa lepega, plemkinja plemiča, zdravnica zdravnika, policistka policista, učiteljica učitelja, …res ne vem, kaj je bilo moji mami, da je vzela delavca na žagi….?
Vesel oče, potomec neverjetnih ženitnih kombi nacij …
Prepoznam takoj po rdecem zabuhlem obrazu posebej po nosu, vidne pore in zilice, steklene rumene oči, po obnasanja pa po vzkipljivosti, zivcnosti ali zmedenosti, kritizirajo druge, svojih napak ne vidijo. Cez cas sprevidis tudi, da lazejo. Zelo zelo tezko je delat s takim v sluzbi, kaj sele da imas doma takega. In pa obsojanja drugih, kako drugi pijejo, to je pa kao njihova obramba samega sebe. Tudi ozdravljeni alkoholiki niso to kar so bili preden so zaceli pit.
Jaz ne vidim, ker ne morem primerjati, kako je ta človek zgledal pred leti, če ga nisem poznala. Zase pravi, da mu v vseh desetletjih alko ni pustil posledic, da ima dobro regeneracijo telesa. Ima pa veliko brazgotin, ker je zaradi alkohola zašel v težave ali se kje prekucnil, porezal itd. Tudi glede glave nisem zaznala nekih spominskih lukenj. Ali pa dobro vse skriva.