Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Se res beseda kolega uporablja izključno za sodelavce?

Se res beseda kolega uporablja izključno za sodelavce?

Odgovor na objavo uporabnika
8409, 09.11.2024 ob 16:58

Kolega je lahko samo sodelavec, 09.11.2024 ob 15:02

Neki osebi sem omenil svoje kolege in sem dobil pridigo, da jaz kolegov ne morem imeti, ker nisem zaposlen.

Bil sem začuden.

Ali je res, da se beseda kolega uporablja izključno za sodelavce in je popolnoma neprimerno, da jo uporabljam za prijatelje in znance s katerimi se družim?

Torej naprimer prijatelj s katerim tečem in telovadim ni moj športni kolega?

Naj tudi omenim, da oseba, ki mi je to razlagala deluje avtistična in izolirana od družbe. Imam občutek, da zaradi družbene izolacije, ker nima dovolj prijateljev, niti punce in nasploh stika s soljudmi ima zato o svetu zelo čudne in napačne predstave.

Naprimer za stvari za katere vsi vemo, da obstajajo, ta oseba govori, da ne obstajajo. In stalno se mi zdi skregana z logiko in zdravim razumom. Poleg tega pa je ta oseba tudi versko blazna in izredno nestrpna.

“Poleg tega pa je ta oseba tudi versko blazna in izredno nestrpna.”

Volilec Levice torej.

Ne volivci levici niso versko blazni. Oni so zgolj prepričani ideologi, fanatični in butasti saj se jim nič ne da dopovedati.

Potem imaš pa skrajne mahnjene desničarje, ki vedno blodijo o bogu, vsepovsod vidijo satanizem, židovske zarote in zarote nasploh. So že na robu mentalne bolezni.

Verjetno se razumeva? Če se ne, pa potem upam, da nisi eden izmed omenjenih? 😄

Kolega je lahko samo sodelavec, 09.11.2024 ob 16:56

za KENGURU

Kolega je lahko samo sodelavec, 09.11.2024 ob 16:50

kenguru, 09.11.2024 ob 16:33

Se strinjam s @sploh ne, uporabljam na enak način – kolega kot nekaj med prijateljem in znancem. Ni vedno merodajno le to, zakaj se je nek izraz izvorno uporabljalo (tudi na faksu, recimo) in se še vedno tudi uporablja. Jezik je živa stvar in raba se spreminja – pomen se širi, oža, ali pa dobi beseda čisto nek nov, dodatni pomen.

Eden takih biserov je npr. beseda drkanje, ki smo ga vsi dolga desetletja uporabljali za samozadovoljevanje in v prenesenem pomenu (d. v glavo), pa tega v SSKJ ni bilo. Tam je bil primer: otroci drkajo na ledu (=drsajo). Res me zanima, koliko ljudi je npr. leta 1990 uporabljalo ta izraz v tem pomenu. No, danes je to (končno) ažurirano. Potem je bojda še neka staro-prekmurska raba (ko je bil to še knjižni jezik), ki pomeni tekati.

Eni se pač vedno zapičijo v nek brezvezen detalj – domnevam, da status te osebe ni bistveno vplival na vsebino, ki si jo želel sporočiti. Jaz tudi večkrat rečem “zadnjič” (zadnjič sem bila tam pa tam in…), pa ne mislim, dobesedno zadnjič, ampak enkrat v (bližnji) preteklosti.

Vzemi to kot nek (socialni) test, ali si z nekom na isti valovni dolžini, t.j. približno enako procesiraš informacije ali ne in morata zato najprej porabiti 3 ure, da dorečeta, kaj kateri izraz pomeni. Tako kot prvi člen v zakonu, kjer so definicije pojmov. Komunikacija je striktno gledano magija – ker ne komuniciramo besed, temveč pomenov. To zelo dobro vedo prevajalci, prav tako je to vidno pri neverbalni komunikaciji, ko se z nekom poštekaš brez besed.  To, da dve osebi, vsaka v svoji glavi, razbereta isti pomen je vedno svojevrsten čudež.

Super si tole napisal! Res odlično. 👍

To so razlogi zakaj se tolikokrat skregam s to osebo na temu forumu.

Žal se ta oseba stalno vtika v družbene tematike, ki so ji popolnoma nerazumljive. In jaz bi moral pred debato s to osebo porabiti par ur, da bi ji pojasnil vse pojme, da bi lahko kaj razumela. To pa na forumu ne gre, še v živo bi bilo to težko izvedljivo. Res se je težko pogovarjati z nekom, ki ni na tvoji valovni dolžini.

No tega, da dobijo besede dodatni pomen ta oseba ne bi razumela. Enostavno nikoli ne bo osvojila vse žlahtnosti in širine našega jezika. Morda se zato toliko vtika v slovnične napake, saj tehnični del jezika razume. Verjetno tako kompenzira svoj manjvrednostni kompleks.

Ja beseda “drkanje” je naprimer taka. Da bi tej osebi napisal, da me nekdo drka v glavo bi bila katastrofa, saj bi ta oseba mislila, da mislim kaj seksualnega in bi me začela zmerjati s pedrom. 😅 Je namreč zelo zaostalih prepričanj.

@avtor
, če ne bo citiralo: hvala 🙂

Nekako se mi dozdeva tudi, o kom bi lahko bilo govora… 😉  Sem nehote poskrbela za nekaj zatipkov, pa si lahko da duška. Pač, ni možnosti editinga, smetila z dodanimi posti pa ne bom.

@8409: Simon Wiesenthal je nekoč izrekel za levičarje grenko resnico: Če greš dovolj skrajno levo, prideš ven na skrajnem desnem.

kenguru, 09.11.2024 ob 17:13

@avtor
, če ne bo citiralo: hvala 🙂

Nekako se mi dozdeva tudi, o kom bi lahko bilo govora… 😉  Sem nehote poskrbela za nekaj zatipkov, pa si lahko da duška. Pač, ni možnosti editinga, smetila z dodanimi posti pa ne bom.

@8409: Simon Wiesenthal je nekoč izrekel za levičarje grenko resnico: Če greš dovolj skrajno levo, prideš ven na skrajnem desnem.

Všeč mi je tvoje razmišljanje. 🤩

Haha.

Verjetno dobro veš o komu pišem in kdo sem jaz.

Super si napisala “8409“, samo ne vem če te bo razumel. Je precej okostenelih prepričanj, konzervativen in svet vidi dokaj črno-belo.

Jaz te popolnoma razumem in razmišljam enako. Kolikokrat smo videli katolika ki je postal musliman. Ali pa trdega komunista, ki je postal katolik. Mnogokrat. Še Stalin se je izobraževal za duhovnika v mladih letih.

Res so problem ti skrajno levi, skrajno desni, ti ki so vedno ZA ali PROTI, kot da je svet tako enostaven in črno bel.

Veš kaj sem opazil, za ljudi, ki fanatično gonijo LGBTQ+ideologijo in za tradicionaliste, konzervativce, ki tem lgbtqujevcem nasprotujejo? Niso si le podobni, ampak so si popolnoma ISTI. Pa čeprav se komu, ki ne pozna situacije zdi, da so nasprotniki. Jaz kot gej poznam to situacijo.

Kolega je lahko samo sodelavec, 09.11.2024 ob 17:01

WD40, 09.11.2024 ob 16:55

Ma ne vem, nočem brihtolirat ampak, ljudi ki komplicirajo se načeloma izogibam, ker mi kradejo čas in energijo. Avtist gor al dol. Bi moral bit res nekdo blizu da bi ga prenašal…

Ja te popolnoma razumem. Ker ob takšni osebi res izgubiš vse živce.

Zato pa je ta forum takšna nočna mora in preizkus za živce. 😄

Verjetno si ugotovil kdo sem čeprav nimam svojega vzdevka. Me par tednov ni bilo gor. Tako da lep pozdrav in upam, da si dobro.

Glede na vzdevek , ki si ga delimo vsaj trije, ne vem točno koga misliš, pa vseeno, vračam pozdrave in želje. Upam da se ti razreši situacija.

kolega

kolega tudi kolega kolege samostalnik moškega spola

nekdo z enako izobrazbo ali poklicem
sodelavec, prijatelj

Moja razlaga, zame je kolegica pac eseba s katero sicer imam nekasne stike, se komot druzimo, obiskujejemo, ni mi pa prijatljica torej zaupnica. Nekateri imajo za sodelavce izraz ” kolega”, ki pa to ni, je sodelavec. Ce se izven dosti druzijo izven delovnih okvirjev, potem lahko reces, do so kolege ali celo prijatlji, kar pa ni najboljsa izbira. Ni zastojn izraz ” sluzba je sluzba, druzba je druzba”.

Praviloma naj bi se uporabljala za sodelavce, dejansko pa se uporablja za vse tiste, ki so manj kot prijatelji in več kot znanci.

Pogovorno se uporablja za ljudi s katerimi se družimo. Ne za bližnje prijatelje.

Kaj ti je sploh treba debatirat s taksno osebo, ki ni na tvojemu nivoju. Razlagat, obracat na dolg in sirok, samo, da imas svoj pravi jaz, tvoj ego pa raste. Res si bisercek.

Ne zastopim, 09.11.2024 ob 19:02

Kaj ti je sploh treba debatirat s taksno osebo, ki ni na tvojemu nivoju. Razlagat, obracat na dolg in sirok, samo, da imas svoj pravi jaz, tvoj ego pa raste. Res si bisercek.

Ah ta človek ne ve, da bralci večinoma mislijo, da ni na mojem nivoju. On je prepričan, da se večina strinja z njim. 😄

In potem mesece pisari v svoje “woke” teme, pa mu nihče ne odgovarja. Noro.

Da se pa jaz tako obnašam, pa imam svoje osebne razloge.

Incel tu imaš vse o sebi napisano.

Pogovorno je beseda “kolega” mišljena za nekoga, ki ga nimamo še za prijatelja, a je več kot znanec. Lahko da se je ta beseda kdaj uporabljala izključno v poslovnem svetu, kot npr. beseda “partner”, ki je sedaj v vsakdanji rabi pogosteje uporabljena za intimno zvezo dveh. Včasih je bilo več porok, sta bila zakonca; danes več izvenzakonskih in bi “koruznika” zvenelo malo kruto, primernejša je beseda “partnerja”.

Kolega je lahko samo sodelavec, 09.11.2024 ob 15:56

Sploh ne, 09.11.2024 ob 15:47

Sploh ne. Kolega je nekdo z katerega ne moreš reči prijatelj. Prijatelj je nekdo ki ti vedno stoji ob strani , te podpira. Kolega je nekdo , s katerim se rad pidružiš, ni pa to nekdo, za katerega bi dal roko v ogenj zanj. Znanec je nekdo ki ga nežno poznaš. Sodelavec je sodelavec v službi

Ja kdo ima zdaj prav? Ker tu si v komentarjih nasprotujete.

Pač ko sem si pisal s tisto avtistično osebo sem imel v mislih tri “kolege”, dva sta znanca s katerim se kdaj po družim, en pa prijatelj. Pa sem uporabil izraz “kolegi”.

Ampak avtistično osebo je to totalno zmedlo in vrglo iz tira in me je obtožila, da lažem, ker nisem zaposlen in torej ne morem imeti kolegov! Ker kolegi so izključno sodelavci.

Kdo ima zdaj prav, jaz ali avtistična oseba?

kolega avtist, ki ne dela, je invalidsko upokojen, vedno in vsem pravi kolega. VEDNO. od njega sem se tudi sama tega nalezla, da v pogovoru z njimi vedno uporabim besedo kolega, da ga ne zmedem oz. govorim v njegovem jeziku, drugače te besede skoraj ne uporabljam, ker kolegov nimam. imam prijatelje in sodelavce. morda bi kolege še najbolj izenačila z znanci. ti so “manj” od prijateljev.

V Franciji je tako! Kolegi so pač sodelavci.

V Sloveniji se navadno uporablja tudi za prijatelje.

No Kokoši, dobil si razlago. Zdaj razumi kakor pač želiš razumeti, ampak meni ni jasno tvoje stališče o komuniciranju na tvojem nivoju. Kateri je tvoj nivo, če nisi dokončal osnovne šole zaradi naravoslovnih predmetov?

bobr629, 09.11.2024 ob 23:03

No Kokoši, dobil si razlago. Zdaj razumi kakor pač želiš razumeti, ampak meni ni jasno tvoje stališče o komuniciranju na tvojem nivoju. Kateri je tvoj nivo, če nisi dokončal osnovne šole zaradi naravoslovnih predmetov?

Ja incel stališče je jasno. TOREJ NIHČE IZMED TEH LJUDI, KI SO KOMENTIRALI V TEMO, NE BI IZPADEL DEBIL KOT TI IN OB OMEMBI KOLEGOV ZAČEL NEKOMU BLUZITI, DA LAŽE, KER JE NEZAPOSLEN IN DA NIMA KOLEGOV. VSAK BI RAZUMEL KONTEKST IN NEPREKINJENO NADELJEVAL DEBATO, MEDTEM KO TI NESPOSOBEN IDIOT NITI TEGA NISI SPOSOBEN, ZATO NE TI MENI O KOMUNICIRANJU. 😅

Si tako neumen, da ne vidiš kaj ljudje PIŠEJO? 🤔 No še enkrat BERI zadnja komentarja:

Peter Pan863, 09.11.2024 ob 22:34

V Franciji je tako! Kolegi so pač sodelavci.

V Sloveniji se navadno uporablja tudi za prijatelje.

kakor, 09.11.2024 ob 20:45

Pogovorno je beseda “kolega” mišljena za nekoga, ki ga nimamo še za prijatelja, a je več kot znanec. Lahko da se je ta beseda kdaj uporabljala izključno v poslovnem svetu, kot npr. beseda “partner”, ki je sedaj v vsakdanji rabi pogosteje uporabljena za intimno zvezo dveh. Včasih je bilo več porok, sta bila zakonca; danes več izvenzakonskih in bi “koruznika” zvenelo malo kruto, primernejša je beseda “partnerja”.

.

No tako ubogi avtistični zmedenec KVEČJEMU TI SI DOBIL RAZLAGO!

Z tem namenom sem tudi odprl temo. Toda nič ti ne pomaga, ker si pač debil. 😞

In ne skrbi, morda sem slab v naravoslovnih predmetih, toda nikoli ne bom tako slab pri naravoslovnih predmetih kot si ti slab pri razumevanju družbenih tematik in soljudi.

Zahod uporablja besedo Kolega za ljudi, ki spadajo v okvir službenega okolja in skupnosti.

New Report

Close